ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ

Συμμετοχές 2012

(135.12) Ηλεκτροκοιτίδα 2084

25 Φεβρουάριος, 2013

(135.12) Ηλεκτροκοιτίδα 2084

Οι βιωμένες εμπειρίες συναντούν το χαμένο genius loci.


Φοιτήτριες: Κασπαρίδου Ευγενία, Μούκα Φαν
Επιβλέπων καθηγητής : Γ. Παπακώστας
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, τμήμα Αρχιτεκτόνων
Ημερομηνία υποστήριξης: 27 / 9 / 2012

 

 

Περιοχή : Ελλάδα, Πτολεμαΐδα
Έτος : 2084

''Πετάχτηκα ιδρωμένος από το κρεβάτι μου. Τι παράξενο πράγμα ήταν αυτό που συνέβηκε και μου τάραξε τη γαλήνη του ύπνου μου; Μήπως ξέχασα να κλείσω το διακόπτη; Όχι το vl+ είναι στο πάτωμα. Νομίζω πως με είχε πάρει ο ύπνος. Πέρασαν μόλις δέκα λεπτά; Πως είναι δυνατόν; Τι με πείραξε; Τα μάτια μου είναι ακόμα υγρά. Μάλλον πρόκειται για κάποια διαταραχή. Πέρασε η ώρα, ας συνεχίσω τη δουλειά.

Αυτή η διαταραχή μου έχει δημιουργήσει μεγάλη ανησυχία. Τι να ήταν, άραγε; Το συναίσθημα μου φαίνεται κάπως οικείο. Κοίταξα στις βάσεις δεδομένων μου και δεν εντοπίζω κάτι αντίστοιχο. Διαταραχή ύπνου, άγχος, πυρετός, ασθένεια, υποσυνείδητο..., ΌΝΕΙΡΟ,. Τι λέξη είναι αυτή; Αποκλείεται, αυτή η συνήθεια έχει αποβληθεί από το ανθρώπινο γένος. ΟΝΕΙΡΟ, δε μπορεί να ήταν αυτό, όλα μοιάζουν να ταιριάζουν. Η λέξη στροβιλίζει μέσα στο μυαλό μου, δε μπορώ να λειτουργήσω, θα γυρίσω στο δωμάτιο. Έβγαλα το εξάρτημα που πλέον είναι η ταυτότητα και η ύπαρξη μου και ανασηκώθηκα στο μικρό ντιβάνι που μου αναλογούσε. Κοίταξα γύρω μου τους 4 τοίχους, άδειους, χωρίς διακοπή. Μόνο δυο πόρτες διασπούν το ατελείωτο γκρι. Η μια οδηγεί στο μικρό μπάνιο και η άλλη κρύβει από πίσω τον ατελείωτο διάδρομο. Πότε ήταν η τελευταία φορά που περπάτησα πάνω του; Πέρασαν κιόλας 2 χρόνια από τότε που βγήκα στον παλιό δρόμο. Το αυτόματο τρένο που διασχίζει τους άδειους δρόμους και συνδέει.. τι συνδέει; Βγαίνει κανείς μόνο για επισκευές και τεχνικούς λόγους. Ονειρεύτηκα... Η εξέλιξη αποβάλει τους αχρείαστους μηχανισμούς. Η εικονική πραγματικότητα στην οποία κινούμαστε και αλληλεπιδρούμε έχει καταργήσει παλιές καταστάσεις  του υποσυνείδητου, όπως τα όνειρα. Τί περίεργα που ήταν, γύρισα τόσο πίσω σε μια άλλη πραγματικότητα, που δεν την είχα ζήσει ποτέ μα την αισθάνθηκα τόσο οικεία και γαλήνια.''

Η ηλεκτρονική επανάσταση είναι γεγονός. Ο υπερ-πληθυσμός έχει καλύψει ολόκληρο τον πλανήτη γη. Λόγο των οικονομικών συνθηκών, το κεφάλαιο δεν μπορούσε να αποτύχει στον τρόπο αξιοποίησης του χώρου. Το αποτέλεσμα ήταν ένα αδιάκοπο αστικό τοπίο, καλυμμένο από προκατασκευασμένες κτιριακές μονάδες παραγωγής μεταξύ των μεγαλουπόλεων του κόσμου. Οι μικρές πόλεις και τα χωριά ερημώθηκαν. Κάθε ελεύθερο κομμάτι γης γινόταν μέρος της ανοικοδόμησης της υπαίθρου.

Οι άνθρωποι είχαν εγκλωβιστεί σε μια εικονική πραγματικότητα, παγιδεύοντας το πνεύμα του τόπου σε ένα πανδαιμόνιο πλασματικής πραγματικότητας. Ποιός θα είναι ο ρόλος της αρχιτεκτονικής σε ένα τέτοιο κόσμο; Πώς θα μπορούσαμε να επαναφέρουμε το πνεύμα του τόπου όταν αυτός έχει χαθεί;

Ένα παγκόσμιο κίνημα κατάληψης των μνημείων των προηγούμενων αιώνων, τα οποία θα αποτελέσουν τα χωρόσημα νέων εμπειριών. Σταθμοί του πολιτισμού και της ανθρώπινης εξέλιξης στο χώρο.

Το παράδειγμα ενός ανενεργού εργοστασίου ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο αντιπροσωπεύει το αδιαχώριστο της ηλεκτρικής ενέργειας από την καθημερινότητά μας. Χρησιμοποιώντας έναν κύβο ως πρωταρχικό κομμάτι, ο οποίος μπορεί να μεταβάλλεται, να μετακινείται και να απενεργοποιείται, εξαρτώμενος από τις βιωμένες εμπειρίες του χρήστη, τις προτιμήσεις και τις επιλογές του. Ένας διαδραστικός, μη στατικός χώρος όπου τα κτίρια δεν είναι δοχεία ζωής αλλά υποδοχείς του πνεύματος ενός ανεξάντλητα φορτισμένου τόπου.

 

 

Διπλωματικές & Ερευνητικές Εργασίες - Το greekarchitects.gr, προτείνει μια  θεματική ενότητα, στην οποία παρουσιάζονται πτυχιακές ή ερευνητικές εργασίες φοιτητών από σχολές πολυτεχνείων της Ελλάδας και του εξωτερικού. Οι ενδιαφερόμενοι /νες μπορούν να μας στείλουν την διπλωματική τους εργασία.

 

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital