ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ

Συμμετοχές 2012

13 Μάρτιος, 2013

(144.12) Ξετυλίγοντας το μίτο της μνήμης

Η αφήγηση ενός δυνητικού πεδίου.

English version


Φοιτητές: Λιακατή Χριστίνα, Νεχαλιώτη Αναστασία, Πινιάρα Ιωάννα
Επιβλέποντες: Βεργόπουλος Σταύρος, Πάκα Αλκμήνη
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών
Ημερομηνία παρουσίασης: 28/09/2012

Σ' αυτή τη διπλωματική εργασία, χρησιμοποιείται η αφήγηση ως μια μέθοδος που διαπραγματεύεται τις εντυπώσεις και τις αντιλήψεις και επιχειρεί να αποκαλύψει αυτή την αλληλεπίδραση.

 

 

Σκοπός είναι η δημιουργία  μίας αρχιτεκτονικής που αντιμετωπίζεται ως πεδίο, αντικείμενο και ατμόσφαιρα μέσω σεναρίων γεγονότων, που βιώνονται μεμονωμένα και αλληλοεπικαλυπτόμενα.

Οι πρωταγωνιστές της αφήγησης έχουν την κοινή επιθυμία να βιώσουν μια διαφορετική πραγματικότητα, η οποία δεν είναι ορατή σ' αυτούς, αλλά βρίσκεται μέσα στα μάτια τους, θαμμένη και απωθημένη. Η εικόνα τους για τον επιθυμητό τόπο συμπυκνώνει το παράδοξο των αρχιτεκτονικών εμπειριών τους στη γη, που κυμαίνονται από τα υλικά του εδάφους μέχρι και τα μόρια του. Πρόκειται για μια μεταβατική περιοχή μεταξύ γης και τοπίου, αντικειμένου και αναπαράστασης που δημιουργούν μια παράλληλη ζωγραφιά του τοπίου.

 

 

Το νέο τοπίο σταθεροποιείται μέσω μιας διάταξης, της οποίας η επιφάνεια εκτείνεται σαν μια δεύτερη επιδερμίδα πάνω από τη γη, συνεχόμενη και ισοτροπική (ίση προς όλες τις κατευθύνσεις), απορροφώντας όλες τις διαστάσεις και τα περιβάλλοντα. Αυτό που προκύπτει είναι ένα περίπλοκο, πολυδιάστατο περιβάλλον, ένα υβρίδιο τοπίου και διαγράμματος, ένα χρονογραφικό σώμα που συνδυάζει επιφάνεια και ανάγλυφο. Είναι μια ρευστή περιοχή που εν τέλει εμπεριέχει τα πάντα: είναι το σώμα, το τοπίο, το περιβάλλον, τα αντικείμενα.

 

 

Αυτή η διπλωματική επιχειρεί να θέσει και να αναλύσει τα στάδια της διαμεσολάβησης στη  μετάβαση προς ένα τέτοιο νέο χρονογραφικό μοντέλο. Σε αυτά τα στάδια εξετάζεται η επίδραση της μνήμης, του χωροχρόνου και του φωτός, σε μια αντιληπτική διαδικασία μέσα από την οποία αποκαλύπτεται ο κόσμος.

Η χρονογραφική ανάλυση της καταγραφής μιας πορείας φωτός, που πραγματοποιείται πάνω σε διαφορετικές επιφάνειες και υλικότητες ενός  ανάγλυφου, κατακερματίζει τον τρέχοντα χρόνο σε στιγμιότυπα. Σε κάθε στιγμιότυπο, που θεωρείται ως ένα κλάσμα του χρόνου ικανό να φέρει μνήμη, εξετάζεται η ευαίσθητη ισορροπία των συνιστωσών που δομούν την πληροφορία και η αναλογία με την οποία τη διαμορφώνουν. Έτσι, δίνεται η ευκαιρία στο τοπίο να διαπραγματευτεί την «πτυχή κάθε στιγμής», δίνοντάς της μια χρονική και χωρική υπόσταση που θα φιλοξενήσει μια νέα ανάμνηση.

 

 

Το φωτεινό αποτύπωμα κάθε εικόνας κωδικοποιείται και εισάγεται σε έναν αλγόριθμο, ο οποίος επιχειρεί να προσομοιώσει και να αναπαράγει παράλληλα πολλαπλές εικόνες αναμνήσεων. Στόχος είναι, με την αποκωδικοποίησή τους , να αναδειχθεί μια προσαυξημένη εκδοχή περιβάλλοντος που παλινδρομεί μεταξύ του σημείου εκκίνησης μιας επιθυμίας του χρήστη και του οικείου χώρου των εικόνων της μνήμης του. Όλες οι αναμνήσεις, ως φωτεινά αποτυπώματα σε τοπία, εδάφη και υλικά, συνδυάζονται σε ένα «συνεχές μνημείο».

 

 

Το αλγοριθμικό περιβάλλον είναι ανεικονικό και αποκαλύπτεται στο χρήστη μέσω ενός μηχανισμού ανατροφοδοσίας. Σε κάθε στάδιο, δηλαδή, ακολουθείται μια πορεία αποκωδικοποίησης της πληροφορίας σε μορφή επεξεργάσιμη από το χρήστη, κωδικοποίησης των νέων εικόνων που ανακαλούνται στη μνήμη του και επαναφοράς τους στην αλγοριθμική διαδικασία. Σ' αυτό τον επαναλαμβανόμενο βρόγχο, εκτυλίσσονται τόσες παράλληλες ενέργειες, όσες και οι αναμνήσεις των χρηστών.

 

Σε κάθε πτυχή της στιγμής, αυτές οι ενέργειες και τα γεγονότα αποκαλύπτονται τμηματικά μέσα από τα στάδια διαμεσολάβησης από τα οποία έχουν διέλθει κι από την ταυτόχρονη αλληλεπίδρασή τους με τα υπόλοιπα.

 

 

Συνεπώς, το σενάριο δε μπορεί παρά να είναι «μια διαρκώς μεταλλασσόμενη ακολουθία πιθανοτήτων». Σε ένα συνεχή βρόγχο ανατροφοδοσίας της πληροφορίας, στον οποίο εμπλέκονται χρήστες, μηχανισμοί και οι πραγματικότητές τους, δεν είναι πλέον σαφές εάν το περιβάλλον παράγει μια εικόνα της μνήμης ή αν η μνήμη παράγει μια εικόνα του περιβάλλοντος.

 


 

Διπλωματικές & Ερευνητικές Εργασίες - Το greekarchitects.gr, προτείνει μια  θεματική ενότητα, στην οποία παρουσιάζονται πτυχιακές ή ερευνητικές εργασίες φοιτητών από σχολές πολυτεχνείων της Ελλάδας και του εξωτερικού. Οι ενδιαφερόμενοι /νες μπορούν να μας στείλουν την διπλωματική τους εργασία.

 

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital