ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ

Συμμετοχές 2012

(146.12) Η εφήμερη πόλη, Box city, μια μικρογραφία πόλης με ευέλικτες, πολυμορφικές μονάδες και παροδικό, μεταβαλλόμενο χαρακτήρα

17 Μάρτιος, 2013

(146.12) Η εφήμερη πόλη, Box city, μια μικρογραφία πόλης με ευέλικτες, πολυμορφικές μονάδες και παροδικό, μεταβαλλόμενο χαρακτήρα

Πολυμορφικό κτίριο στο λιμάνι της Πάτρας με βασικές λειτουργίες την κατοίκηση και το εμπόριο με πρώτη ύλη τη μονάδα container.


Φοιτητές: Γκουντάνα Ελένη, Υπερηφάνου Θεοδώρα
Επιβλέποντες: Γιάννης Αίσωπος
Πανεπιστήμιο Πατρών, Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών
Ημερομηνία Παρουσίασης: 26 Φεβρουαρίου 2012

Η  Συλλογιστική πορεία που ακολουθήσαμε προκειμένου να οδηγήσουμε στη βασική ιδέα του project είναι η εξής : αρχικά, το κτίριο θα είχε σας κεντρικές λειτουργίες την κατοίκηση και το εμπόριο οι οποίες θα είχαν ως πρώτη ύλη τη μονάδα container και θα τοποθετούνταν σε δύο διαφορετικά επίπεδα. Ο χώρος στάθμευσης θα ήταν ένα ενδιάμεσο επίπεδο μεταξύ δημοσίου και ιδιωτικού.

Έτσι, προέκυψε το σχήμα του τελικού κτιρίου που θα αποτελούνταν από 3 βασικές λωρίδες : Το εμπορικό Mall, το παρκινγκ και το τελευταίο επίπεδο τις κατοικίες. Το τελικό στάδιο θα ήταν η τοποθέτηση του κτιρίου στην προβλήτα Αγ. Διονυσίου, δεδομένου ότι στον χώρο αυτό, ως μέρος του λιμανιού της Πάτρας και χώρος ανταλλαγής προϊόντων προϋπήρχαν container. Έτσι, προέκυψε η εφήμερη πόλη, Box city, μια μικρογραφία πόλης με ευέλικτες, πολυμορφικές μονάδες και παροδικό, μεταβαλλόμενο χαρακτήρα.

Το ισόγειο έχει εμπορική χρήση καθώς σε αυτό στεγάζεται ένα shopping mall με διαφόρων ειδών μαγαζιά, επίσης υπάρχουν χώροι αναψυχής όπως το εστιατόριο που βρίσκεται εδώ. Στο εξωτερικό του κτιρίου έχει σχεδιαστεί κατάλληλος χώρος για επιβατικό σταθμό μικρών πλοίων τα οποία εκτελούν δρομολόγια κοντινών προορισμών, όπως το Ρίο, Αγ. Βασίλειος, Αχαγυιά, ενώ ο χώρος μπορεί να αποτελέσει και ένα είδος μαρίνας για την προσάραξη των σκαφών κατοίκων της περιοχής. Τέλος, σε αυτήν την έκταση βρίσκεται ένα υπάιθριο παρκινγκ το οποίο φιλοξενεί 330 θέσεις στάθμευσης. Ο ημιώροφος επίσης έχει παρόμοια εμπορική χρήση με το ισόγειο, ακολουθούν δύο επίπεδα παρκινγκ στο +11.95 και στο +16.05 με συνολικό αριθμό 700 θέσεων και τέλος στο επίπεδο +20.15 και +23.15. Οι λειτουργίες περιορίζονται αποκλειστικά σε κατοίκηση με την ύπαρξη αναψυχής και χώρων πρασίνου.

 

 

Πρωταρχικό ρόλο παίζουν οι εμπορικές μονάδες container που έχουν τη δυνατότητα κίνησης Οι μονάδες αυτές που βρίσκονται σε αυτές τις ζώνες, κινούνται με ειδικούς τροχούς σε οδηγούς πλάτους 10 εκατοστών και έτσι μπορούν να αλλάξουν κάθε φορά το περιβάλλον προσδίδοντας του ευελιξία και ποικιλία μορφών, αγγίζοντας έτσι την ιδέα του εμπορίου «εν κινήσει». Οι υπόλοιπες μονάδες είναι σταθερές. .

Στη νοτιοδυτική όψη του κτιρίου ξεκινάνε δύο δεξαμενές νερού πλάτους 80 εκατοστών οι οποίες συνεχίζουν στο εσωτερικό του κτιρίου χωρίζοντας το στη νοτιοδυτική όψη του κτιρίου ξεκινάνε δύο δεξαμενές νερού πλάτους 80 εκατοστών οι οποίες συνεχίζουν στο εσωτερικό του κτιρίου χωρίζοντας το νοητικά σε δύο ίσα τμήματα, και καταλήγουν να σχηματίζουν μεγαλύτερες δεξαμενές πλάτους 5 μέτρων. Έτσι το νερό που υπάρχει στις δεξαμενές καταλήγει να πέφτει στη θάλασσα σε δύο σημεία της ρποβλήτας και έπειτα με ειδικούς μηχανισμούς να συλλέγεται πάλι από τη θάλασσα και να χρησιμοποιείται για το γέμισμα των δεξαμενών. Γίνεται, δηλαδή, μια ανακύκλωση του νερού.

 

 

Στο επίπεδο +20.15 που είναι το επίπεδο των κατοικιών. Πρόθεσή μας ήταν να δημιουργήσουμε μα μικρογραφία ενός αστικού ιστού στον οποίον θα κυριαρχούσε η τυποπίηση και η επανάληψη μορφών έτσι ώστε να επιτευχθεί μια μεγάλη ποικιλία αποτελεσμάτων που να καλύπτουν όλες τις απαιτήσεις κάθε πιθανιύ χρήστη. Έτσι, όλες οι χαράξεις έγιναν σε οργανωμένο κάνναβο, και όλες οι μονάδες υπακούουν στην κλίμακαν1Χ3.

 

 

Στο επίπεδο των κατοικιών αλλά και στα υπόλοιπα έχουμε χρησιμοποιήσει ενεργειακές προτάσεις για την κάλυψη των αναγκών καθώς σκοπός μας είναι να δημιουργήσουμε ένα συγκρότημα το οποίο να μπορεί, όσο είναι δυνατόν, να συντηρείται μόνο του βάση του βιοκλιματικού σχεδιασμού. (Φωτοβολταϊκά πάνελ τρίτης γενιάς, ανεμογεννήτριες κάθετου άξονα, βιομάζα)

 

 

Διπλωματικές & Ερευνητικές Εργασίες - Το greekarchitects.gr, προτείνει μια  θεματική ενότητα, στην οποία παρουσιάζονται πτυχιακές ή ερευνητικές εργασίες φοιτητών από σχολές πολυτεχνείων της Ελλάδας και του εξωτερικού. Οι ενδιαφερόμενοι /νες μπορούν να μας στείλουν την διπλωματική τους εργασία.

 

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital