ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ

Συμμετοχές 2012

(155.12) Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός ενός διαστημικού σταθμού στα σύννεφα της Αφροδίτης

07 Απρίλιος, 2013

(155.12) Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός ενός διαστημικού σταθμού στα σύννεφα της Αφροδίτης

Ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός αφορά τη δημιουργία ενός διαστημικού ερευνητικού σταθμού με κριτήριο την ανθρώπινη ψυχολογία και κοινωνιολογία στους έγκλειστους χώρους.Cry


Φοιτήτρια : Δέσποινα Λιναράκη
Επιβλέπον : Κωνσταντίνος Ουγγρίνης
Πολυτεχνείο Κρήτης
Ημερομηνία παρουσίασης : 12/2012

Ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός αφορά τη δημιουργία ενός διαστημικού ερευνητικού σταθμού  με κριτήριο την ανθρώπινη ψυχολογία και κοινωνιολογία στους έγκλειστους χώρους, την φυσιολογία του ανθρώπινου οργανισμού, την υπάρχουσα τεχνολογία σε συνδυασμό με την επιτρεπόμενη από τα χημικά στοιχεία που παρέχονται και τις περιβαλλοντικές συνθήκες στα σύννεφα της Αφροδίτης.

 

 

Τα αρχικά ερωτήματα για τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό ήταν: Πώς θα πρέπει να είναι η σύνθεση του χώρου, όταν σχεδιάζουμε για ανθρώπους που βρίσκονται σε απομόνωση στο διάστημα; Πώς μπορεί να είναι η κατασκευή του διαστημικού σταθμού ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις ακραίες περιβαλλοντικές συνθήκες τις Αφροδίτης; Πώς θα διαμορφωνόταν η αρχιτεκτονική εάν η κοινωνία μας ξεκινούσε από την αρχή; Ο κύριος στόχος μου ήταν η συμμετοχή της μεθοδολογίας του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού για την αντιμετώπιση πολύπλοκων ανθρωπιστικών ζητημάτων στη δημιουργία των νέων κοινοτήτων στο διάστημα.

Η επιλογή της περιοχής μελέτης βασίζεται στην έρευνα του Geoffrey A. Landis, Colonization of Venus, Feb. 2-6 2003. Στην έρευνά του αναφέρει ότι στα 50-54χλμ πάνω από την επιφάνεια της Αφροδίτης μπορεί να υπάρξει ανθρώπινη ζωή. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι σε εκείνο το σημείο δεν υπάρχει έλλειψη βαρύτητας, η πίεση είναι ίδια με αυτήν που υπάρχει στη γη στο επίπεδο της θάλασσας, η θερμοκρασία κυμαίνεται από 0-50C, δέχεται ηλιακή ακτινοβολία και υπάρχει άζωτο, άνθρακας, υδρογόνο και οξυγόνο, τα τέσσερα βασικά στοιχεία για την ανθρώπινη ζωή.

Η κοινότητα είναι περίπου 17.000τ.μ. και σχεδιάζεται για 40 άτομα, με δυνατότητα φιλοξενίας άλλων 20 και δυνατότητα διαρκούς μελλοντικής επέκτασης. Στο σχεδιασμό που έχει στόχο τη δημιουργία μίας ευεργετικής βιόσφαιρας, προσπαθεί να γίνει μία μεταφορά των συνθηκών της γης στα σύννεφα της Αφροδίτης, με νέους τρόπους αρχιτεκτονικού σχεδιασμού. Η  μεταβλητότητα και τα σύγχρονα υλικά έχουν πρωτεύοντα ρόλο σε αυτήν τη προσπάθεια. Ο σχεδιασμός ξεκίνησε προβλέποντας τις καινούργιες βιωματικές εμπειρίες μέσα στα σύννεφα και βασιζόμενος σε μελέτες που έχουν γίνει για τους έγκλειστους χώρους και στη συνέχεια ακολούθησε η μορφή με κριτήριο τον τρόπο ζωής των ερευνητών και τα υλικά που υπάρχουν. Οι ποιότητες του εσωτερικού χώρου έχουν σχεδιαστεί με βάση τις θεωρίες που απορρέουν από την ανθρώπινη ψυχολογία και κοινωνιολογία. Το λειτουργικό πρόγραμμα περιλαμβάνει ιδιωτικούς χώρους ανάπαυσης και έρευνας, δημόσιους χώρους δραστηριοτήτων, περιοχές καλλιέργειας, βιομηχανικούς χώρους και σημεία έκτακτης ανάγκης.

 

 

 

Έμφαση δόθηκε στην αρχιτεκτονική σύνθεση και πως ο χώρος μπορεί να δημιουργεί όταν είναι αναγκαίο καινούργιες εμπειρίες στους κατοίκους. Σχεδιάστηκε ένα εσωτερικό τοπίο-χωρίο.

 

 

Η τελική μορφή ξεκίνησε από το βασικό σχήμα του κύκλου και μέσα από διάφορες επεξεργασίες, κατέληξε σε ένα δικτυωματικό χώρο. Το δικτύωμα αυτό κατασκευάζετε από νανοίνες άνθρακα που υπάρχει άφθονος στην ατμόσφαιρα της Αφροδίτης και συγκρατεί όλους τους χώρους στη θέση τους, ενώ παράλληλα τους προστατεύει από τη τριβή του ανέμου.

 

 

Οι βασικοί χώροι διαβίωσης βρίσκονται μέσα σε μονάδες οι οποίες φουσκώνουν και ξεφουσκώνουν ανάλογα με την ώρα και την δραστηριότητα.

 

 

Στόχος του παιχνιδιού αυτού ήταν η αποφυγή της εξοικείωσης, της μονοτονίας και η αύξηση της επίδοσης του νου. Νέες εμπειρίες διαμορφώνονται ανάλογα με τις περιβαλλοντικές παραμέτρους και τα ανθρώπινα συναισθήματα

 


 

Ο σχεδιασμός του τελικού διαστημικού σταθμού αποτελείται από τέσσερα επίπεδα. Στο πρώτο υπάρχει ένα μεγάλο πάρκο με υδροπονικά φυτά και νερό και το εργαστήριο βιολογίας. Επίσης, σύμφωνα με τις αρχές της αεροδυναμικής όλος ο βαρύς εξοπλισμός βρίσκεται στο πρώτο επίπεδο για να προσφέρει σταθερότητα. Έτσι, εκτός από το πάρκο υπάρχει ο χώρος των κατασκευών με τη ρομποτική, μια μεγάλη αποθήκη, ο χώρος επισκευών και τα συστήματα διαχείρισης της ενέργειας. Το δεύτερο  και το τρίτο επίπεδο περιλαμβάνουν τη ζώνη διαβίωσης. Στο πρώτο μέρος υπάρχουν οι μονάδες ύπνου. Για κάθε ομάδα των έξι υπάρχει ένα σαλόνι με μια τουαλέτα και κήποι οξυγόνου σαν μικρές γειτονιές. Κάθε επίπεδο έχει περίπου τέσσερις γειτονιές. Το πρώτο (υπνοδωμάτια) με το τρίτο μέρος (χώρος εργασίας) διαχωρίζονται με τη ζώνη ψυχαγωγίας. Το δεύτερο μέρος αποτελείται από τρεις χώρους φαγητού, μία αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, δύο εργαστήρια, κουζίνα, αποθήκη, δύο τουαλέτες, ένα δωμάτιο ιατρικής εξέτασης, μια αίθουσα κινηματογράφου, αίθουσα καφέ, αίθουσα μουσικής και κήπους οξυγόνου. Στο τρίτο μέρος είναι τα ερευνητικά εργαστήρια και ο τομέας των κατασκευών. Τέλος, το τέταρτο επίπεδο αποτελείται κυρίως από τα δωμάτια ελέγχου και τα δωμάτια πλοήγησης. Κάθε τμήμα του διαστημικού σταθμού περιέχει μια αίθουσα ελέγχου και μία πλοήγησης. Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, ο σταθμός μπορεί να διαχωριστεί με αεροφράκτες σε τρία μέρη, το καθένα έχει ένα διαστημόπλοιο έκτακτης ανάγκης, έτσι ώστε τα μέλη του πληρώματος να είναι ασφαλής.

 

 

Διπλωματικές & Ερευνητικές Εργασίες - Το greekarchitects.gr, προτείνει μια  θεματική ενότητα, στην οποία παρουσιάζονται πτυχιακές ή ερευνητικές εργασίες φοιτητών από σχολές πολυτεχνείων της Ελλάδας και του εξωτερικού. Οι ενδιαφερόμενοι /νες μπορούν να μας στείλουν την διπλωματική τους εργασία.

 

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital