ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ

Συμμετοχές 2012

15 Απρίλιος, 2013

(159.12) Ανα-πληρώνοντας το αστικό κενό

Ο.Τ. στο Μοσχάτο Αθήνας.

English version


Φοιτήτρια: Τουφεκούλα Βάσια
Επιβλέπουσα: Αλεξοπούλου Αλέκα
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών
Ημερομηνία Παρουσίασης: 28 Σεπτεμβρίου 2012

 

 

Η διπλωματική εργασία διαπραγματεύεται ένα αστικό κενό στο εσωτερικό ενός οικοδομικού τετραγώνου, το οποίο βρίσκεται στο Μοσχάτο της Αθήνας, στην ευρύτερη περιοχή του Φαληρικού όρμου.

Το Ο.Τ. βρίσκεται στη λεωφόρο Ποσειδώνος και περιλαμβάνει κυρίως χρήσεις κατοικίας, καθώς και κτίρια γραφείων και εκπαίδευσης. Η περιοχή μελέτης πρόκειται για ένα μεγάλο αδόμητο χώρο ο οποίος σήμερα είναι απροσπέλαστος. Στόχος είναι η δημιουργία ενός δημόσιου και ζωντανού χώρου, ώστε να είναι επισκέψιμος καθ' όλη τη διάρκεια της μέρας από όλες τις ηλικίες. Αφορμή στάθηκε η γειτνίαση με το πνευματικό κέντρο του δήμου, το οποίο διαθέτει αίθουσες καλλιτεχνικής διδασκαλίας (ζωγραφική, χειροτεχνία, θέατρο, χορός, κτλ). Λαμβάνοντας υπόψιν την έλλειψη χώρων για τις καλλιτεχνικές ομάδες που δρουν στο δήμο, προτείνεται στην περιοχή η εισαγωγή νέων χρήσεων ερασιτεχνικών εργαστηρίων. Τα εργαστήρια αυτά νοικιάζονται στο δήμο με ένα συμβολικό ποσό, ενώ παράλληλα οργανώνονται περιοδικά φεστιβάλ για την προώθηση καλλιτεχνικών έργων. Δημιουργείται έτσι ένας ανοιχτός κοινωνικός χώρος, σχετικά αυτοοργανωμένος, και ένας δημόσιος τοπικός πυρήνας με ποικιλία χρήσεων.

Για το σχεδιασμό του χώρου, επιχειρήθηκαν κάποιες πρώτες χαράξεις οι οποίες ενοποιούν τις δύο κύριες υπάρχουσες εισόδους, δημιουργώντας μία ενιαία υπαίθρια διαδρομή η οποία «απωθεί» το κτισμένο. Έπειτα, εισάγονται διαγώνιες και εγκάρσιες χαράξεις και εκατέρωθεν αυτών σχηματίζονται οι κτιριακοί όγκοι. Έγιναν πειραματισμοί με τις μορφές και τα σχήματα των όγκων, και ανά περίπτωση οι όγκοι σπάνε, βυθίζονται ή υψώνονται πάνω απ' το έδαφος, δημιουργώντας τελικά ένα δίκτυο κτισμένων νησίδων και οργανωμένων υπαίθριων χώρων.

Προτείνονται τρεις ενότητες χρήσεων, αθλητισμού, εργαστηρίων και κατοικίας, οι οποίες διαχέονται η μία στην άλλη για την βέλτιστη λειτουργία του χώρου. Η ενότητα του αθλητισμού έχει την αφετηρία της στην δυτική είσοδο με ένα υπερυψωμένο κτίριο γυμναστηρίου και με διαδοχικά υψομετρικά επίπεδα, τα οποία περιλαμβάνουν μία υπαίθρια πλατεία παιχνιδιού με γήπεδο και στεγασμένο χώρο για skate, καταλήγει στο επίπεδο του υπογείου, στο οποίο βρίσκεται ο υπόσκαφος χώρος πισίνας, με δυνατότητα φυσικού αερισμού και χώρους αποδυτηρίων. Η δεύτερη ενότητα έχει την κύρια είσοδό της στο νότιο όριο και περιλαμβάνει χρήσεις ατομικών και ομαδικών εργαστηρίων. Τα εργαστήρια ομαδοποιούνται σε τέσσερις κτιριακές νησίδες ανάλογα με το θέμα τους, κατασκευές, εικαστικές τέχνες, πρόβες και φωτογραφία/κινηματογράφος. Συμπληρωματικά, προσθέτονται χώροι για τη βέλτιστη λειτουργία τους, ένα αμφιθέατρο δύο παραλλαγών για εκδηλώσεις με βατό δώμα αναβαθμών, ένας εκθεσιακός χώρος, ένα studio φωτογράφησης και κινηματογράφησης, θεματικά shop και ένα κυλικείο. Το σύνολο των χώρων διαρθρώνεται σε τρία επίπεδα, στο υπόγειο βρίσκονται οι βοηθητικοί χώροι, στο ισόγειο οι χώροι δημόσιας χρήσης και στον όροφο οι αίθουσες των εργαστηρίων. Ανάμεσα στους κτιριακούς όγκους χωροθετείται μία επικλινής πλατεία εκδηλώσεων και υπαίθριων προβολών καθώς και μία πλατεία πρασίνου και ξεκούρασης. Η τρίτη ενότητα εισάγει χρήσεις κατοικίας και αναψυχής αντισταθμίζοντας τη χρήση γραφείων που είναι καθολική στο μέτωπο της οδού Ποσειδώνος. Περιλαμβάνει τρεις περιμετρικούς όγκους των κατοικιών, οι οποίοι «σφραγίζουν» τα ασυνεχή μέτωπα του οικοδομικού τετραγώνου στις εισόδους, αφήνοντας το επίπεδο του ισογείου ελεύθερο για τη διέλευση πεζών και ποδηλάτων. Ένας παιδότοπος στο επίπεδο του ισογείου συμπληρώνει την ενότητα αυτή, ο οποίος στο επίπεδο του υπογείου λειτουργεί ως χώρος στάθμευσης και επικοινωνεί μέσω κλιμακοστασίων με το επίπεδο του ισογείου αλλά και με τις κατοικίες εσωτερικά.

Για την αντιμετώπιση των όψεων επιλέχθηκε ένα μεταβλητό σύστημα διαφορετικών πανέλων, συρόμενων, ανοιγόμενων ή περιστρεφόμενων, καθώς και διαφορετικών υλικών και υφών ανά περίπτωση, το οποίο αναφέρεται όχι τόσο στη σκίαση, αλλά περισσότερο στη χρήση του στεγαζόμενου κάθε φορά χώρου, καθώς και στην ανάγκη της κάθε χρήσης για ιδιωτικότητα. Έτσι, ο κάθε χρήστης έχει σε κάθε χώρο είτε την ελεύθερη επιλογή να απομονωθεί από τον εξωγενή θόρυβο και το φυσικό φως, είτε να βλέπει, να ακούει και να συμμετέχει στη συλλογική ζωή του τοπικού αυτού κοινωνικού χώρου.

 

 

Διπλωματικές & Ερευνητικές Εργασίες - Το greekarchitects.gr, προτείνει μια  θεματική ενότητα, στην οποία παρουσιάζονται πτυχιακές ή ερευνητικές εργασίες φοιτητών από σχολές πολυτεχνείων της Ελλάδας και του εξωτερικού. Οι ενδιαφερόμενοι /νες μπορούν να μας στείλουν την διπλωματική τους εργασία.

 

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital