ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ

Συμμετοχές 2012

24 Απρίλιος, 2013

(164.12) Morph, Σχεδιάζοντας με παραμέτρους

Στόχος της διπλωματικής εργασίας είναι α. η εύρεση ενός σχεδιαστικού εργαλείου με δυνατότητες μεταβλητότητας, και στη συνέχεια β. η αναζήτηση πιθανών χρήσεων σε διαφορετικές κλίμακες, (χρησιμοποιώντας τη μηχανή πολυπλοκότητας που ορίστηκε στο α'μέρος).


Φοιτητές : Ελένη Κουσουρή, Βασιλική Μπαμπανιώτη
Επιβλέποντες: Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, Δημήτρης Σεβαστάκης, Γεώργιος Γυπαράκης
Ε.Μ.Π. Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών
Διπλωματική Εργασία 2012

Στόχος της διπλωματικής εργασίας είναι α. η εύρεση ενός σχεδιαστικού εργαλείου με δυνατότητες μεταβλητότητας, και στη συνέχεια β. η αναζήτηση πιθανών χρήσεων σε διαφορετικές κλίμακες, (χρησιμοποιώντας τη μηχανή πολυπλοκότητας που ορίστηκε στο α'μέρος).
Με αφετηρία την πτύχωση, και τον πειραματισμό σε χάρτινες μεταβλητές κατασκευές, προτείνεται ένα κατασκευαστικό σύστημα με την ευελιξία να προσαρμόζεται σε πολλαπλές συνθήκες.

Για τη περιγραφή αυτού του συστήματος, σχεδιάζεται μια ψηφιακή αναπαράσταση, μέσω μιας ακολουθίας που περιγράφει τη διαδικασία της πτύχωσης. (definition μέσω του προγράμματος grasshopper)

Σε αυτή την ακολουθία η γεωμετρία μεταβάλλεται μέσω των anchor points (σημείων αγκύρωσης) που τοποθετούνται στο χώρο, και των τιμών που τίθενται στη δύναμη που ασκείται στις ακμές (που συμπεριφέρονται σαν ελατήρια) για να μεταβληθεί η γωνία μεταξύ των τριγώνων.

Στις τρεις περιπτώσεις που προτείνονται και μελετούνται, υπάρχει μια μεταβλητή παράμετρος σύμφωνα με την οποία προσαρμόζεται η κάθε κατασκευή:

1. το στέγαστρο προσαρμόζεται στη θέση του ήλιου, με τρόπο που να εξασφαλίζει τη βέλτιστη σκίαση ενός χώρου

 

Tα τριγωνικά πανέλα προσαρμόζονται στη γωνία προσπτωσης των ηλιακών ακτίνων. Συνδέοντας στην ακολουθία που περιγράφηκε (grasshopper definition) την μεταβλητή παράμετρο της θέσης του ηλίου, προκύπτει για κάθε ώρα μια βέλτιστη θέση του στεγάστρου που να εξασφαλίζει τη μέγιστη δυνατή σκίαση του χώρου που στεγάζει. Αυτό γίνεται επιχειρώντας στην κάθε ώρα τα πανέλα του στεγάστρου να είναι κατά το δυνατόν, και όσο γίνεται περισσότερα πιο κάθετα στις ακτίνες του ηλίου.

2. η εξέδρα ανάλογα με το σημείο που τοποθετείται, προσαρμόζεται στο έδαφος της κάθε περιοχής.

 

Ενδεικτικά τοποθετείται στο ψηλότερο σημείο του λόφου του Στρέφη, όπου περιμετρικά του υπάρχουν άξονες κίνησης και συμβάλλουν διαδρομές από διαφορετικές προσβάσεις προς το ανώτερο αυτό σημείο, που ως έχει είναι αναξιοποίητο.

3. το ρούχο προσαρμόζεται στο ανθρώπινο σώμα, ανάλογα με τον τρόπο που
χρησιμοποιείται [πολυχρηστικό)

Με τη βοήθεια μικρών μαγνητών σε προκαθορισμένες θέσεις το ύφασμα διπλώνει σε συγκεκριμένα σημεία, μετασχηματίζοντας κάθε φορά το περίγραμμα της κατασκευής, δίνοντας τη δυνατότητα μιας εναλλακτικής χρήσης.

Διπλωματικές & Ερευνητικές Εργασίες - Το greekarchitects.gr, προτείνει μια θεματική ενότητα, στην οποία παρουσιάζονται πτυχιακές ή ερευνητικές εργασίες φοιτητών από σχολές πολυτεχνείων της Ελλάδας και του εξωτερικού. Οι ενδιαφερόμενοι /νες μπορούν να μας στείλουν την διπλωματική τους εργασία.

 

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital