ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ

Συμμετοχές 2012

Αρχιπέλαγος των Θαυμάτων

27 Ιούλιος, 2013

Αρχιπέλαγος των Θαυμάτων

Αστικό πάρκο. Ένα τοπόσημο για την Θεσσαλονίκη.

English version


Φοιτητές: Γιούρη Ευαγγελία-Δέσποινα, Ζουμπούλη Ευτυχία, Καραβάσιου Μαρία
Επιβλέπων καθηγητής: Γεώργιος Παπακώστας
Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών , Πολυτεχνική Σχολή Α.Π.Θ
Ημερομηνία παρουσίασης: Σεπτέμβριος 2012

 

 

Στα πλαίσια της διπλωματικής αυτής εργασίας πραγματοποιείται μια απόπειρα σχεδιασμού ενός αστικού πάρκου μέσα στο νερό, το οποίο έχει στόχο να αποτελέσει έναν ελκυστικό προορισμό υιοθετώντας έναν ψυχαγωγικό και πολιτιστικό χαρακτήρα και να αναδειχθεί ως τοπόσημο της Θεσσαλονίκης, ενισχύοντας την εικόνα και την αναγνωρισιμότητα της πόλης σε ευρύτερη κλίμακα. Το πάρκο χωροθετείται σε ένα κομβικό σημείο του θαλάσσιου μετώπου της Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα στην περιοχή των ναυταθλητικών ομίλων της Ν. Παραλίας. Οι κύριες προθέσεις που οδήγησαν στη λήψη αποφάσεων για το σχεδιασμό ήταν η αξιοποίηση του υγρού στοιχείου και η ανάδειξη του, η ενίσχυση του ψυχαγωγικού χαρακτήρα της Ν. Παραλίας, καθώς και η δημιουργία ενός κόμβου αναψυχής με χαρακτήρα πολλαπλών δραστηριοτήτων μέσα στο νερό.

Η κεντρική ιδέα σχεδιασμού βασίστηκε στο δυναμικό τρόπο μεταχείρισης της επιφάνειας του νερού με σκοπό τη δημιουργία ενός πεδίου. Με βάση τη θεωρία του Stan Allen, κύριο χαρακτηριστικό ενός πεδίου είναι ο επαγωγικός σχεδιασμός, δηλαδή ο σχεδιασμός από το ένα στα πολλά, από το αντικείμενο στο πεδίο. Ειδικότερα, στην εν λόγω εργασία ορίζονται ως αντικείμενα τα τεχνητά νησιά και ως πεδίο το αρχιπέλαγος. Στην οργάνωση των αντικειμένων και στη δημιουργία του πεδίου ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη σχέση του κενού ανάμεσα στα πλήρη, δηλαδή στις σχέσεις που δημιουργούν τα αντικείμενα με το νερό, αλλά και μεταξύ τους.

Πέρα από την ένταξη και την οργάνωση των αντικειμένων μέσα σε ένα πεδίο για τη δημιουργία ενός τεχνητού αστικού κόμβου, κύριο μέλημα ήταν η φιλοξενία πολλαπλών δραστηριοτήτων και συναρπαστικών εμπειριών πάνω σε αυτά. Το γεγονός αυτό οδήγησε στην οργάνωση των δραστηριοτήτων με βάση ορισμένα δίκτυα, που έχουν σχέση με συνδέσεις κατακόρυφων και οριζόντιων επικοινωνιών. Τα κύρια αυτά δίκτυα είναι:

1. το δίκτυο της στάθμης του εδάφους, το οποίο συνδέει τα τεχνητά αντικείμενα μεταξύ τους και έχει χαρακτήρα περιπάτου και περιήγησης μέσα σε ένα σύνολο υπαίθριων δραστηριοτήτων,
2. το δίκτυο της εναέριας διαδρομής, που ενσωματώνει λειτουργίες εμπορίου, περιπάτου και παρατήρησης,
3. το δίκτυο των υπερυψωμένων αντικειμένων, τα οποία στηρίζονται σε κολόνες και επικοινωνούν τόσο μεταξύ τους όσο και κατακόρυφα με τα υπόλοιπα δίκτυα. Πρόκειται, ουσιαστικά, για ποιότητες χώρου οι οποίες λαμβάνουν διαφορετικές λειτουργίες,
4. και το δίκτυο του στεγάστρου, που εξυπηρετεί την εγκατάσταση και διαχείριση μηχανολογικού εξοπλισμού και δραστηριότητες περιπάτου, παρατήρησης και ενατένησης της θέας.

Καταλήγοντας σε αυτή τη διάταξη των αντικειμένων του πεδίου και των δικτύων δημιουργείται ένα αρχιπέλαγος πολλαπλών και διασκεδαστικών εμπειριών.

 

 

Διπλωματικές & Ερευνητικές Εργασίες - Το greekarchitects.gr, προτείνει μια  θεματική ενότητα, στην οποία παρουσιάζονται πτυχιακές ή ερευνητικές εργασίες φοιτητών από σχολές πολυτεχνείων της Ελλάδας και του εξωτερικού. Οι ενδιαφερόμενοι /νες μπορούν να μας στείλουν την διπλωματική τους εργασία.

 

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital