ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ

Συμμετοχές 2012

23 Ιούλιος, 2013

Θαλάσσιο Διαδραστικό Πάρκο

Η τοποθεσία που επιλέχθηκε βρίσκεται κατά μήκος της λεωφόρου Ποσειδώνος και είναι εύκολα προσβάσιμη από τους κατοίκους του λεκανοπεδίου.


Φοιτήτρια : Φωτεινή Πιττόγλου
Επιβλέποντες καθηγητές: Γεώργιος Παπακώστας-καθηγητής, Μαρία Βογιατζάκη-αναπληρώτρια καθηγήτρια
Α.Π.Θ. Τμήμα Αρχιτεκτόνων
Ημερομηνία παρουσίασης : Φεβρουάριος 2012

 

 

Το θέμα της διπλωματικής μου εργασίας είναι 'Θαλάσσιο Διαδραστικό Πάρκο' στην περιοχή του Νέου Φαλήρου και πιο συγκεκριμένα στο πάρκο Φλοίσβου. Η τοποθεσία που επιλέχθηκε βρίσκεται κατά μήκος της λεωφόρου Ποσειδώνος και είναι εύκολα προσβάσιμη από τους κατοίκους του λεκανοπεδίου με σχεδόν 'όλα τα μέσα μεταφοράς (τραμ, μετρό, λεωφορείο, Ι.Χ.0, έτσι, ώστε να προσελκύσει εύκολα κοινό και να αποσυμφορήσει την γειτονική μαρίνα Φλοίσβου.

Στόχος του σχεδιασμού αυτού είναι αρχικά, η αποκατάσταση της σχέσης της πόλης με τη θάλασσα, μιας και η πόλη σήμερα έχει ένα αυστηρό και παραμελημένο όριο που τη διαχωρίζει από τη θάλασσα. Στην πρότασή μου προσπαθώ να επιτύχω τη σύμπλεξη του αστικού ιστού με τη θάλασσα, τη δημιουργία δραστηριοτήτων και καταστάσεων για όλες τις ηλικίες και κοινωνικές ομάδες, ώστε ουσιαστικά να αποτελέσει έναν κοινωνικό πυκνωτή για την πόλη.

Η πρόταση προέκυψε από τη μελέτη του αστικού ιστού του Νέου Φαλήρου, ο οποίος οργανώνεται σε ένα ορθογωνικό κάναβο 70μ.*70μ. κατά μέσο όρο. Τον ιστό αυτό θέλησα να προεκτείνω στο χερσαίο πάρκο και στη συνέχεια μέσα στη θάλασσα, ώστε να δημιουργηθεί ένας στενός δεσμός μεταξύ θάλασσας και πόλης. Για την ισχυροποίηση αυτής της σύνδεσης το νερό εισέρχεται σε τμήματα του πάρκου Φλοίσβου προετοιμάζοντας έτσι, τον επισκέπτη για την εξέλιξη της διαδρομής. Από αυτές τις χαράξεις προκύπτουν οι τρεις από τις τέσσερις κύριες πλατφόρμες του θαλάσσιου πάρκου, ενώ η τέταρτη από την κεντρική διαδρομή του υφιστάμενου πάρκου.

Το πάρκο οργανώνεται σε πέντε κάθετες προς το παραλιακό μέτωπο πλατφόρμες, κάθε μία από τις οποίες έχει διαφορετική χρήση. Πιο συγκεκριμένα, η πλατφόρμα του πολιτισμού αφορά τον κινηματογράφο. Σε αυτήν θα συναντήσει κανείς το κτίριο 'Cine', καθώς και ένα θερινό σινεμά στο τέλος της διαδρομής. Το κτίριο είναι υπερυψωμένο κατά 4μ. πάνω από το επίπεδο της πλατφόρμας και οργανώνεται σε δύο επίπεδα. Στο πρώτο συναντάμε το 'μαύρο κουτί' στο οποίο πραγματοποιούνται προβολές κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ περιμετρικά του υπάρχει μια σύντομη παρουσίαση της ιστορίας του κινηματογράφου. Στον δεύτερο όροφο βρίσκεται το barκαι τα WC. Μορφολογικά αποτελείται από επίπεδα, κυλινδρικά υποστυλώματα, γυάλινες επιφάνειες και τέλος, κινητές περσίδες.

Στην πλατφόρμα 'Sports' ο επισκέπτης συναντά μια δημόσια ανοιχτή πισίνα, ένα κλειστό κολυμβητήριο με τεχνητά κύματα, μία πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων και ένα δημόσιο χώρο συγκέντρωσης και χαλάρωσης με θαλάσσια παγκάκια. Το κτίριο 'Wave Pool' έχει μία περισσότερο οργανική μορφή. Δημιουργήθηκε με μία μόνο χειρονομία που προδίδει τη χρήση του κτιρίου και στην οποία προστέθηκαν στη συνέχεια γυάλινες επιφάνειες και περσίδες.

Η πλατφόρμα 'Water' είναι ένα νησί μέσα στο πάρκο και αποτελεί έναν 'ύμνο' στο υγρό στοιχείο. Ο επισκέπτης μπορεί να διασχίσει το 'water path' και να καταλήξει σε έναν τεχνητό καταρράκτη ή να στραφεί προς το κτίριο 'Water Life' και τέλος, να κατέβει τα σκαλοπάτια που οδηγούν μέσα στη θάλασσα. Το κτίριο αυτό οργανώνεται σε τέσσερα επίπεδα και έχει εκθεσιακούς χώρους, εργαστήρια θαλάσσιας έρευνας και γραφεία διοίκησης, 'sky bar', WC και υποθαλάσσιο ενυδρείο και έχει στόχο να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες για θέματα σχετικά με περιβαλλοντικά ζητήματα που αφορούν το νερό.

Η πλατφόρμα 'Panorama' ξεκινάει από το χερσαίο πάρκο και ορίζεται από σκίαστρα με μορφή τουλίπας, φτάνει σε δύο ανελκυστήρες που οδηγούν σε υψηλότερο επίπεδο και καταλήγει στο κτίριο 'Sea Panorama'. Κτίριο αυτό έχει έναν εσωτερικό σκελετό που δημιουργεί 'sitting stairs' στα οποία μπορεί κανείς να απολαμβάνει τη θέα σε συνθήκες χαλάρωσης και ηρεμίας.

Οι παραπάνω πλατφόρμες οργανώνονται σε ζώνες χωρίς σαφή όρια. Η πρώτη ζώνη 'Info' σχετίζεται με πληροφορίες για τα δρώμενα εντός του πάρκου και καλεί τον επισκέπτη να το εξερευνήσει. Η δεύτερη 'Filter' αποτελεί την είσοδο στο πάρκο η οποία 'φιλτράρει' τον επισκέπτη αλλάζοντάς του την ψυχολογική κατάσταση και προετοιμάζοντάς τον για την εμπειρία του στο πάρκο. Στην τρίτη ζώνη 'Lagoon' κινούνται πλωτά 'containers' με διαφορετικές χρήσεις για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών, αλλάζοντας συνεχώς την εικόνα του πάρκου. Τέταρτη ζώνη είναι το 'Boardwalk' το οποίο συνδέει τις πλατφόρμες. Τέλος, ο κυματοθραύστης προστατεύει τους επισκέπτες, μιας και η περιοχή αντιμετωπίζει σχετικά προβλήματα.

Το θαλάσσιο πάρκο χαρακτηρίζεται επίσης, ως διαδραστικό λόγω ορισμένων στοιχείων που μεταβάλλουν συνεχώς τον χαρακτήρα του.  Τα στοιχεία  αυτά είναι οι κινητές περσίδες των κτιρίων και τα σκίαστρα στους ανοιχτούς χώρους. Ακόμα, η ' rolling bridge' αλλάζει τη μορφή της, καθώς κλείνει και ανοίγει για την διέλευση των πεζών, ενώ τα 'containers' κατά τη διάρκεια του έτους, αλλά και της ημέρας μετακινούνται δημιουργώντας ένα εντελώς διαφορετικό τοπίο.

 

 

Διπλωματικές & Ερευνητικές Εργασίες - Το greekarchitects.gr, προτείνει μια  θεματική ενότητα, στην οποία παρουσιάζονται πτυχιακές ή ερευνητικές εργασίες φοιτητών από σχολές πολυτεχνείων της Ελλάδας και του εξωτερικού. Οι ενδιαφερόμενοι /νες μπορούν να μας στείλουν την διπλωματική τους εργασία.

 

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital