ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ

Συμμετοχες 2013

(101.13) Συνεταιριστικός αγροτουριστικός οικισμός

23 Ιούνιος, 2013

(101.13) Συνεταιριστικός αγροτουριστικός οικισμός "Αγέλη"

Το θέμα αποτελεί τρόπο ζωής και προκύπτει από προβληματισμούς πάνω στην εξέλιξη του σύγχρονου αστικού βίου.Cry


Φοιτητική ομάδα: Γιαννακόπουλος Δημήτριος, Χεριανίδης Βλαδίμηρος
Επιβλέπων καθηγητής: Κόκκορης Πάνος, Πατρίκιος Γεώργιος
Αρχιτεκτόνων μηχανικών, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, ΔΠΘ.
Ημερομηνία παρουσίασης : 15/01/13

 

 

Το θέμα αποτελεί τρόπο ζωής και προκύπτει από προβληματισμούς πάνω στην εξέλιξη του σύγχρονου αστικού βίου. Ουσιαστικά αποτελεί μια πρόταση για επανάκτηση της ελληνικής υπαίθρου, από τον σύγχρονο άνθρωπο της πόλης. Πρόκειται για μια κατοίκηση στην ύπαιθρο χωρίς καμία στέρηση και άρνηση των αστικών ανέσεων και σε άμεση επαφή με πόλεις ανά την ελληνική επικράτεια.

Η κοινότητα δημιουργείται σε εγκαταλελειμμένο οικισμό της ελληνικής υπαίθρου.

Ως στόχο της έχει να δημιουργηθεί από άτομα που θα αναπτύξουν ένα αυτόνομο οικονομικό περιβάλλον (συνεταιρισμό) χωρίς αυτό να απομονώνει κοινωνικά και πολιτισμικά του κατοίκους του, καθώς και ολόκληρο τον οικισμό.

Οι βάσεις αυτού του συνεταιρισμού είναι η κτηνοτροφία, ο τουρισμός και η έρευνα. Ο οικισμός αποτελείται από 40 κατοικίες, αποθήκες, σούπερ μάρκετ, καφέ, βιβλιοθήκη, λέσχη νέων, αμφιθέατρο, χώρους καλλιέργειας, στάβλους, σφαγείο, τυροκομείο, γαλακτοκομείο.

Η πρακτική εφαρμογή της κοινότητας μπορεί να αναγνωστεί υπό το πρίσμα της οικοκοινότητας, παρ' όλα αυτά υπάρχουν σημαντικές διαφορές (όπως αυτή προκύπτει από τον ορισμό ‘ecovillage' που δόθηκε το 1991 από τον Robert Gilman,). Το ευρύτερο κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον του οικισμού, ουδεμία σχέση δεν θέλει να έχει με τις υπάρχουσες οικοκοινότητες ανά τον κόσμο. Ο τρόπος εργασίας, ο τρόπος κατοίκησης, οι κοινωνικές σχέσεις, καθώς και το οικονομικό πλαίσιο (ταμείο συνεταιρισμού) του οικισμού προτίθενται να έχουν πολύ καλύτερη σχέση με την σύγχρονή πραγματικότητα.

Λίγα λόγια για τον τόπο
Η ‘Αγέλη' είναι ένα εγκαταλελειμμένο θρακικό χωριό που βρίσκεται κοντά στο νεστοχώρι ‘Τοξότες', έξω από την πόλη της Ξάνθης. Αποτελεί ένα από τα αμέτρητα ελληνικά εγκαταλελειμμένα χωριά της ελληνικής υπαίθρου.

Η ιστορία της περιοχής του οικισμού ξεκινάει από τα χρόνια της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Τα διατηρητέα τοίχοι στην κορυφογραμμή του λόφου που χρονολογούνται τον 14ο αιώνα μαρτυρούν την παρουσία οθωμανικού φρουρίου της εποχής. Στην νεότερη ιστορία του τόπου υπάρχουν αναφορές για τουρκικό πληθυσμό, που εγκαταστάθηκε μόνιμα στην περιοχή κατά τα τέλη του 19ου αιώνα. Δημιουργήθηκε έτσι οικισμός με την αρχική ονομασία Τζέλεπλι που στη συνέχεια μετονομάστηκε σε Αγέλη. Κατά την δεκαετία 1940-50 -περίοδος ακμής- αριθμούσε περί τους 450 κατοίκους. Τότε χτίσθηκαν και κεντρικά του παλιού οικισμού το τζαμί μα το σχολείο, δύο κτίρια απαραίτητα για την λειτουργία ενός μουσουλμανικού οικισμού. Τα επόμενα χρόνια παρατηρείται απότομη πτώση του πληθυσμού (85 κάτοικοι το 1970) και τελικά η ερήμωση του οικισμού στα μέσα της δεκαετίας του 1980. Κυρίως οικονομικοί ήταν οι λόγοι της αποχώρησης των κατοίκων οι οποίοι εξαιτίας της ξενικής καταγωγής τους αντιμετώπιζαν δυσκολίες στις εμπορικές συναλλαγές τους με τον γειτονικό ντόπιο πληθυσμό. Οι περισσότεροι επιστρέφοντας στην ιδιαίτερη πατρίδα τους ξεπούλησαν τα οικοδομικά υλικά των κατοικιών τους.

 

 

 

Διπλωματικές & Ερευνητικές Εργασίες - Το greekarchitects.gr, προτείνει μια  θεματική ενότητα, στην οποία παρουσιάζονται πτυχιακές ή ερευνητικές εργασίες φοιτητών από σχολές πολυτεχνείων της Ελλάδας και του εξωτερικού. Οι ενδιαφερόμενοι /νες μπορούν να μας στείλουν την διπλωματική τους εργασία.

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital