ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ

Συμμετοχες 2013

(102.13) ΚΜΑΚ – Κέντρο Μουσικής Αναζήτησης Καλαμαριάς

25 Ιούλιος, 2013

(102.13) ΚΜΑΚ – Κέντρο Μουσικής Αναζήτησης Καλαμαριάς

Ένας πυρήνας μουσικής στην πόλη.

English version


Φοιτήτρια : Ιωάννα Ψαθά
Επιβλέπων: Σαράντης Ζαφειρόπουλος
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Ημερομηνία παρουσίασης : 14 Φεβρουάριος 2013

Η διπλωματική εργασία αφορά στη δημιουργία ενός Κέντρου Μουσικής Αναζήτησης στην περιοχή της Καλαμαριάς, που βρίσκεται στην νοτιοανατολική πλευρά της Θεσσαλονίκης. Στόχος ήταν να σχεδιαστεί ένας χώρος που θα αποτελεί αφορμή για νέους μουσικούς (κλασσικής μουσικής κυρίως) να επισκεφτούν την Θεσσαλονίκη, να μείνουν για ένα μικρό χρονικό διάστημα εκεί, να δημιουργήσουν, είτε ομαδικά είτε ατομικά, το μουσικό τους έργο και τέλος να παρουσιάσουν στο κοινό τη δουλειά τους.

 

 

Βασικό μέλημα ήταν ο χώρος αυτός να αποτελέσει ένα σημείο αναφοράς για την περιοχή καθώς τοποθετείται σε ένα κομβικό σημείο του αστικού ιστού, το οποίο έχει θέα στη θάλασσα και περιτριγυρίζεται από χώρους πράσινου.

Κατά το σχεδιασμό αναλύθηκαν διεξοδικά οι αρχές της μουσικής θεωρίας οι οποίες στη συνέχεια μετατράπηκαν σε αρχιτεκτονικές κινήσεις έτσι ώστε το σχεδιαστικό αποτέλεσμα να διέπεται από την αρμονία και την ισορροπία της μουσικής αλλά και από την αμφίδρομη σχέση μεταξύ μορφολογίας και τυπολογίας κάτοψης.

Το Κέντρο Μουσικής περιλαμβάνει ξενώνες συνολικής χωρητικότητας 50 ατόμων (ολόκληρη συμφωνική ορχήστρα μεσαίου μεγέθους), δωμάτια προβών, χώρο συνάθροισης (σαλόνι-βιβλιοθήκη) και αίθουσα συναυλιών χωρητικότητας 200 ατόμων. Οι χώροι μοιράστηκαν σε τρεις διαφορετικούς όγκους και δυο υπόσκαφα τμήματα ανάλογα με την ιδιωτικότητα που επιβάλει η λειτουργία τους. Το συγκρότημα κτιρίων, που βρίσκεται σε χαμηλότερο επίπεδο από το έδαφος, πλαισιώνει και "αγκαλιάζει" μια δημόσια αστική πλατεία που προσκαλεί τους επισκέπτες σε μια υπαίθρια μουσική εμπειρία. Έτσι, με την υποχώρηση του εδάφους επιτυγχάνεται η προστασία από την ηχορύπανση των οδών και η διαμόρφωση μιας προστατευμένη πλατείας που δίνει τη δυνατότητα απομόνωσης, αυτοσυγκέντρωσης και απόλαυσης του ήχου.

Σε επίπεδο κάτοψης το συγκρότημα χαρακτηρίζεται από μια γραμμικότητα στην σύνθεση και παραπέμπει στο πιάνο και τα πλήκτρα του, τα οποία σε επίπεδο όψης αποκτούν κίνηση και με την κλίση τους δίνουν την εικόνα μιας διπλής καμπυλότητας που ήταν και η αρχική ιδέα του σχεδιασμού.

Τέλος, για την ολοκλήρωση της εργασίας μελετήθηκαν επιπρόσθετα ζητήματα όπως είναι η επιλογή των εξωτερικών και εσωτερικών υλικών και επιχρισμάτων, η επιλογή της φύτευσης και ο αστικός εξοπλισμός των ελεύθερων χώρων ενώ παράλληλα επιλύθηκαν θέματα ηχομόνωσης και ακουστικής.

 

 

Διπλωματικές & Ερευνητικές Εργασίες - Το greekarchitects.gr, προτείνει μια  θεματική ενότητα, στην οποία παρουσιάζονται πτυχιακές ή ερευνητικές εργασίες φοιτητών από σχολές πολυτεχνείων της Ελλάδας και του εξωτερικού. Οι ενδιαφερόμενοι /νες μπορούν να μας στείλουν την διπλωματική τους εργασία.

 

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital