ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ

Συμμετοχες 2013

(105.13) Στρόβιλος

03 Σεπτέμβριος, 2013

(105.13) Στρόβιλος

Ο Αστικός Κόμβος. Η πρόταση επιχειρεί την μεταφορά της εμπειρίας του αστικού βίου καθ' ύψους, εισάγοντας την προσαρμοστικότητα και την περιβαλλοντική ανταπόκριση.

English version


Φοιτητής : Βαγγέλης Κούκωβ
Επιβλέπων: Μαρία Βογιατζάκη
Ημερομηνία παρουσίασης : 21/02/2013
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης


Συνθετική διαδικασία.

Στα πλαίσια της διπλωματικής εργασίας γίνεται διερεύνηση ψηφιακών συνθετικών εργαλείων στην αντιμετώπιση των νέων απαιτήσεων του υψηλού κτιρίου. Αναγνωρίζοντας το υψηλό κτίριο ως βιώσιμη απάντηση στην αστικοποίησης, καθώς και τις ανάγκες για αύξηση της πυκνότητας της πόλης, μείωση του οικολογικού αποτυπώματος της και βελτίωση του αστικού βίου η πρόταση επιχειρεί την μεταφορά της εμπειρίας του αστικού βίου καθ' ύψους, εισάγοντας την προσαρμοστικότητα και την περιβαλλοντική ανταπόκριση.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω ζητήματα θέτονται οι σχεδιαστικές αρχές:

Δημόσιο επίπεδο εδάφους, ελεύθερης ροής επίπεδο εισόδου- συνδέσεις με τον ευρύτερο αστικό ιστό.
Λόμπι ουρανού- υπερυψωμένοι δημόσιοι, πράσινοι χώροι.
Έξυπνη γεωμετρία, τοπικά υλικά- προκατασκευή, παραγωγή καθαρής ενέργειας.

Η Τοποθεσία κατασκευής είναι το οικονομικό και πολιτισμικό κέντρο της Σαγκάης- Pudong. Στόχος είναι τόσο η επέκταση του αστικού πάρκου Century Park στο ελεύθερης ροής επίπεδο εδάφους του πύργου όσο και η ένταξη του ίδιου στο συγκρότημα υπερύψηλων κτιρίων  της πόλης χωρίς ωστόσο να χάνει την ταυτότητα του.

Το Συνθετικό σύστημα  που επιλέγεται για να δώσει υπόσταση στις συνθετικές προθέσεις έχει ως βάση τις Τριπλά Περιοδικές Ελάχιστες Επιφάνειες. Οι Αρχιτεκτονικές και χωρικές ποιότητες τους καθώς και η ενσωματωμένη νοημοσύνη της γεωμετρίας τους, τους κάνουν εφαρμόσιμες σε μεγάλης πολυπλοκότητας αρχιτεκτονικές δομές. Εξετάζεται η ψηφιακή κατασκευή τέτοιων επιφανειών με μαθηματικούς και φυσικούς μεθόδους- παραμετρικές εξισώσεις, χαλάρωση πλέγματος, Λαπλασιανή εξομάλυνση και η μορφοποίηση τους  σε τρισδιάστατο κάναβο. Η χρήση εργαλείων χωρικής και λειτουργικής ανάλυσης επιτρέπουν την ενημέρωση και εμπλουτισμό του καννάβου. Χτίζοντας πολυπλοκότητα μελετούνται εναλλακτικές διατάξεις και οι συνδέσεις τους. Οι σχέσεις εσωτερικού και εξωτερικού που δημιουργούν, η ποικιλία και η εμπειρία του χώρου που προσφέρουν. Η απόλυτη συνέχεια της γεωμετρίας μεταφράζεται σε απόλυτη ροηκότητα χώρου, θολώνοντας τα όρια μεταξύ ιδιωτικού και κοινόχρηστου, κίνησης και στάσης.

Για την ορθολογική υλοποίηση του συστήματος γίνεται χρήση ψηφιακά ελεγχόμενων μηχανημάτων  στην επεξεργασία ενός πανάρχαιο υλικό- τον πυλό σε συνδυασμό με την τεχνική της  Ύστερης έντασης για την στατική ολοκλήρωση του φορέα.  Υπογραμμίζεται η πολύλειτουργικότητα του οικοδομικού συστήματος και γίνεται στατική και αεροδυναμική ανάλυση του φορέα.

 


Τοπογραφικό.


Όψεις.


Κατόψεις.


Τομές.


Προοπτικά.


Εσωτερικά.


Εσωτερικά.


Εσωτερικά.

 

Διπλωματικές & Ερευνητικές Εργασίες - Το greekarchitects.gr, προτείνει μια  θεματική ενότητα, στην οποία παρουσιάζονται πτυχιακές ή ερευνητικές εργασίες φοιτητών από σχολές πολυτεχνείων της Ελλάδας και του εξωτερικού. Οι ενδιαφερόμενοι /νες μπορούν να μας στείλουν την διπλωματική τους εργασία.

 

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital