ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ

Συμμετοχες 2013

(120.13) Ένα μονοπάτι στο χτες και στο σήμερα

02 Ιανουάριος, 2014

(120.13) Ένα μονοπάτι στο χτες και στο σήμερα

Η διπλωματική αφορά στη συγκρότηση μιας περιήγησης με σκοπό την ανάδειξη του αρχαιολογικού και φυσικού πλούτου της Βορείου Ιθάκης.

Φοιτητές : Ελένη Παπαγεωργίου, Αλέξανδροσ Κάππας
Επιβλέποντες : Σόνια Χαραλαμπίδου-Διβάνη, Δημήτρης Σεβαστάκης
Σύμβουλοι : Κώστας Μωραϊτης, Παναγιώτης Βασιλάτος
Αρχιτεκτονική. Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
Ημερομηνία παρουσίασης : Μάρτιος 2013

 

 

Η περιήγηση αυτή ενώνει κάποια σημεία ανασκαφικής δραστηριότητας στη βόρειο Ιθάκη με βασικό πόλο έλξης το παλιό αρχαιολογικό μουσείο, ανεγερθέν το 1930, στο οποίο πραγματοποιείται και η επέμβαση. Η διαδρομή αυτή βασίζεται πάνω σε τρία μεθοδολογικά πρωτόκολλα: το γεωλογικό(συνδέει βουνό με θάλασσα), το αρχαιολογικό(ένωση σημείων ανασκαφών) και το οικιστικό (περνάει από τις παρυφές των τριών βασικών χωριών).

Η διπλωματική μας μπορεί να χωριστεί σε τρία βασικά μέρη:

1. την οργάνωση των μονοπατιών που ενώνουν τα παραπάνω σημεία.
2. τον αρχαιολογικό χώρο της Σχολής Ομήρου και το πέρασμα του μονοπατιού μέσα από αυτόν.
3. το αρχαιολογικό μουσείο στο λόφο των Πηλικάτων και την επέμβαση με σκοπό την ανακεφαλαίωση εκεί της συνολικής επέμβασης.

Αρχικά ξεκινήσαμε με μία χρονολογική και ιστορική ανάλυση της ανασκαφικής δραστηριότητας στην Ιθάκη προκειμένου να μπορέσουμε να οργανώσουμε αυτόν τον αρχαιολογικό περίπατο, ενώ κατόπιν θέσαμε ως βασικούς πόλους έλξης αυτής της διαδρομής, τον αρχαιολογικό χώρο και το αρχαιολογικό μουσείο στα Πηλικάτα. Ο λόφος των Πηλικάτων στον οποίο βρίσκεται το μουσείο αποτελεί ενδεχόμενο σημείο ταύτισης με το  Οδυσσειακό Άστυ, το οποίο σύμφωνα με τον Όμηρο περιτριγυριζόταν από "τρία βουνά και τρεις θάλασσες". Κεντρική ιδέα της συνολικής επέμβασης αποτελεί η έννοια της διαδρομής που περνάει μέσα στο μουσείο, η εναλλαγή των θεάσεων με αποκορύφωμα το τέλος του μουσείου από όπου υπάρχει η δυνατότητα θέασης προς τους τρεις όρμους αλλά και η διατήρηση του υπάρχοντος κτηριακού κελύφους, ως έκθεμα στο κεντρικό πλάτωμα της σύνθεσης.

Ανακεφαλαιώνοντας πρόκειται για μια διαδρομή που ενώνει πέντε σημεία ανασκαφικής δραστηριότητας με κεντρικό σημείο το αρχαιολογικό μουσείο το οποίο δρα ανακεφαλαιωτικά, συγκεντρώνοντας τα ευρήματα όλων αυτών των ανασκαφών.

 

 

Διπλωματικές & Ερευνητικές Εργασίες - Το greekarchitects.gr, προτείνει μια  θεματική ενότητα, στην οποία παρουσιάζονται πτυχιακές ή ερευνητικές εργασίες φοιτητών από σχολές πολυτεχνείων της Ελλάδας και του εξωτερικού. Οι ενδιαφερόμενοι /νες μπορούν να μας στείλουν την διπλωματική τους εργασία.

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital