ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ

Συμμετοχες 2013

03 Μάιος, 2014

163.13 Πολεοδομικός και αστικός σχεδιασμός στο νέο παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας

Στόχος της διπλωματικής εργασίας, υπήρξε ο σχεδιασμός της ευρύτερης περιοχής που καταλαμβάνουν οι εγκαταστάσεις του Διυλιστηρίου πετρελαίου της Λάρνακας.

English version

Φοιτητές: Γιαννακού Φώτης, Παπακωνσταντίνου Παναγιώτης
Επιβλέποντες καθηγητές: Γεώργιος Πατρίκιος, Κωστής Κεβεντζίδης, Κώστας Σακαντάμης
Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
Ημερομηνία παρουσίασης: Ιανουάριος 2013

 

 

Στόχος της διπλωματικής μας εργασίας, υπήρξε  ο σχεδιασμός της ευρύτερης περιοχής που καταλαμβάνουν οι εγκαταστάσεις του Διυλιστηρίου πετρελαίου της Λάρνακας και  οι αποθήκες καυσίμων και υγραερίου, μετά τη μετακίνηση τους, με κύριο σκοπό το παραλιακό μέτωπο να ανοίξει για τον πολίτη και να μην είναι αποκομμένο από τον αστικό ιστό.

 

 

Η περιοχή μελέτης βρίσκεται στο βορειoανατολικό παράκτιο κομμάτι της πόλης της Λάρνακας η οποία σήμερα φιλοξενεί τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης καυσίμων και υγραερίου της Κύπρου. Η υπό μελέτη περιοχή συνορεύει, νότια με το λιμάνι και τη μαρίνα της πόλης, στο βορρά, με την τουριστική ζώνη που αποτελείται από ξενοδοχειακές μονάδες και παραθεριστικές κατοικίες ενώ στη δυτική πλευρά, ένα ανεκμετάλλευτο κομμάτι της πόλης (οικοδομική - διαχειριστική αξία).

Με την ψήφιση και εφαρμογή του περί πολεοδομίας και χωροταξίας νόμου του 1990, εκπονήθηκε το Τοπικό Σχέδιο Λάρνακας, το οποίο αποσκοπεί σε μια ισόρροπη και βιώσιμη ανάπτυξη και πολεοδομική εξυγίανση της πόλης.

Ο προβληματισμός μας για το τι γίνεται στην συγκεκριμένη περιοχή μετά την μετακίνηση των αποθηκών καυσίμων αλλά και το πώς ακουμπάς και διαπραγματεύεσαι το φυσικό όριο ήταν έντονος. Ανεξάρτητα με τις όποιες προτάσεις έχουνε γίνει μέχρι σήμερα, η δική μας πρόταση για την αξιοποίηση της συγκεκριμένης ζώνης και της ενσωμάτωσης της στη ζωή της πόλης, έχει να κάνει με τις εξής κατευθύνσεις:

α) επαφή του επισκέπτη με το νερό
β) ενθάρρυνση χρήσης Μέσων Μαζικής Μεταφοράς
γ) Ανάπτυξη πρασίνου
δ) Οικονομική - τουριστική ανάπτυξη της περιοχής
ε) αναβάθμιση και ανάδειξη του φυσικού πλούτου της περιοχής

 

 

Πρωταρχικοί μας στόχοι είναι η σύνδεση της περιοχής μελέτης με την ευρύτερη περιοχή του λιμανιού και της μαρίνας (όπου πρόκειται να ανακατασκευαστεί) και η προέκταση του παραλιακού πεζόδρομου των Φοινικούδων, όπως και να συνδεθεί με τις τουριστικές μονάδες και να γίνει ένας πόλος έλξης για τους τουρίστες.

Ο σχεδιασμός που προτείνουμε για τη συγκεκριμένη περιοχή πρέπει να είναι φιλόξενος τόσο για τους μόνιμους κατοίκους της περιοχής της Λάρνακας όσο και για τους τουρίστες που επισκέπτονται την πόλη. Και όλα αυτά να συνυπάρχουν αρμονικά με την εμπορική και ναυτιλιακή επιχειρηματικότητα ώστε να καλύπτονται πολύπλευρα οι ανάγκες των ανθρώπων που κινούνται σε μια σύγχρονη πόλη. Πλεονεκτήματα του συγκεκριμένου σχεδίου είναι τα εξής:

1) Φυσικό περιβάλλον
2) Ανάπτυξη και αναβάθμιση παραλιακής ζώνης με

- Οικιστική παρέμβαση
- Εμπορικές χρήσεις

3) Σύνδεση «θέσης» που θυμίζουν το παρελθόν της περιοχής με τη σύγχρονη επιστημονική γνώση
4) Αρμονική συνύπαρξη μεγάλου εύρους ηλικιακά και ποσοτικά σε μια περιοχή που προσφέρει πολλαπλές υπηρεσίες

- Εκπαίδευση και τεχνολογία
- Τουρισμό
- Εμπορική εκμετάλλευση
- Ναυτιλιακή ανάπτυξη και υπηρεσίες
- Υπηρεσίες διασκέδασης και αναψυχής
- Μορφές εναλλακτικού αθλητισμού
- Πολιτισμικό και πολιτιστικό κέντρο

5) Μετατροπή μιας «ΝΕΚΡΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ» σε μια περιοχή σύγχρονη που αναβαθμίζει την ποιότητα ζωής τόσο της πόλης όσο και των πολιτών

Καινοτομικός είναι ο σχεδιασμός της υπό μελέτης περιοχής και αυτό γίνεται αντιληπτό από τις μορφές παρέμβασης στο περιβάλλον και την αναζωογόνηση και από τη δημιουργία πολλών διαφορετικών εστιών που συνδυάζουν την τεχνολογία, την οικολογική προσέγγιση, σύγχρονες μορφές ενέργειας, την αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου, πολλαπλές παροχές στους πολίτες και η οικονομική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.

Η υπό ανάπλαση περιοχή μπορεί να φιλοξενήσει τη συνύπαρξη τόσο της κρατικής μέριμνας όσο και την ανάπτυξη της ιδιωτικής επιχειρηματικής πρωτοβουλίας. Με το διαχωρισμό των χώρων χρήσης μπορεί ο καθένας να αναλάβει τον τομέα ενδιαφέροντος του και να τον υλοποιήσει. Η χρηματοδότηση των επιμέρους κομματιών, μπορεί να γίνει από τον εκάστοτε φορέα που το αναλαμβάνει (και να τον διαμορφώσει ανάλογα με τις ανάγκες του), χωρίς να υπάρχει παρέκκλιση από τον αρχικό σχεδιασμό. Για την αποτελεσματική διαχείριση και εκμετάλλευση της συγκεκριμένης περιοχής προτείνεται η σύσταση μιας εκτελεστικής ομάδας που σαν στόχο θα έχει την αποτελεσματική συνεργασία κράτους και ιδιωτικής πρωτοβουλίας ώστε να διασφαλίζεται η εύρυθμη λειτουργία για τη διαδικασία της ανάπλασης. Όπως γίνεται αντιληπτό τα οφέλη της συγκεκριμένης επένδυσης θα τα καρπωθούν τόσο οι επιχειρήσεις που αναλαμβάνουν την πρωτοβουλία να επενδύσουν στο συγκεκριμένο σχέδιο όσο και το κράτος με τους αντίστοιχους φόρους από τις επιχειρηματικές δραστηριότητες. Κυρίως όμως κερδισμένοι θα είναι οι πολίτες της πόλης, πρώτον γιατί θα γνωρίσουν μια καινούργια πλευρά της πόλης και διότι δημιουργείται μια εστία οικονομικής ανάπτυξης τόσο με τις νέες θέσεις εργασίας που θα ανοίξουν (τόσο κατά τη διαδικασία ανακατασκευής όσο και κατά τη διαδικασία στελέχωσης των επιχειρήσεων ή δράσεων που θα αναπτυχθούν στην περιοχή). Το μεγαλύτερο κέρδος όμως, θα είναι η βελτίωση του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής σε μια πόλη που έχει ανάγκη βελτίωσης της εικόνας της.

Ενδεικτικές χρήσεις είναι :

Θερμαινόμενοι χώροι

- Μουσείο ναυτικής τεχνολογίας -3400τ.μ.
- Γραφεία ναυτιλιακών εταιρειών - 31700τ.μ.
- Πανεπιστήμιο -11400τ.μ.
- Βιβλιοθήκη 1200τ.μ.
- Συνεδριακό κέντρο -2000τ.μ.
- Bars -3100τ.μ.
- Εστίες - Καταστήματα - 26300τ.μ.
- Κλειστός Συναυλιακός χώρος - 2800τ.μ.
- Εστιατόρια - 6500τ.μ
- Πολυχώρο - 6000τ.μ.
- Ενυδρείο - 6000τ.μ.
- Ιδιωτικές κατοικίες - 29000τ.μ.
- Ναυτικός όμιλος -6000τ.μ.

Ελεύθεροι - ανοικτοί χώροι

- Luna park
- Χώροι πρασίνου - θεματικά πάρκα
- Υπαίθριοι χώροι στάθμευσης
- Skatepark
- Παραλία
- Μαρίνα

 

Διπλωματικές & Ερευνητικές Εργασίες - Το greekarchitects.gr, προτείνει μια  θεματική ενότητα, στην οποία παρουσιάζονται πτυχιακές ή ερευνητικές εργασίες φοιτητών από σχολές πολυτεχνείων της Ελλάδας και του εξωτερικού. Οι ενδιαφερόμενοι /νες μπορούν να μας στείλουν την διπλωματική τους εργασία.

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital