ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ

Συμμετοχες 2013

164.13 Τουριστικός οικισμός στα ίχνη ανενεργού λατομείου

05 Μάιος, 2014

164.13 Τουριστικός οικισμός στα ίχνη ανενεργού λατομείου

Στόχος της διπλωματικής εργασίας ήταν ο σχεδιασμός ενός σύγχρονου τουριστικού οικισμού, με κατασκευές που εντάσσονται στο περιβάλλον αρχιτεκτονικά και είναι φιλικές ως προς αυτό κατασκευαστικά.

Φοιτήτρια: Κουτσοβασίλη Ιωάννα
Επιβλέποντες Καθηγητές: Τροβά Βασιλεία, Φιλιππιτζής Δημήτρης
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών
Ημερομηνία παρουσίασης : Οκτώβριος 2013

Στόχος της διπλωματικής εργασίας ήταν ο σχεδιασμός ενός σύγχρονου τουριστικού οικισμού, με κατασκευές που εντάσσονται στο περιβάλλον αρχιτεκτονικά και είναι φιλικές ως προς αυτό κατασκευαστικά. Η επέμβαση στο σύνολό της επιχειρεί τη συνδιαλλαγή με το υπάρχον ανενεργό λατομείο και την εν δυνάμει λειτουργία του ως μια ενότητα φιλοξενίας.

 

 

Η διπλωματική εργασία αφορά στη δημιουργία ενός τουριστικού οικισμού δυναμικότητας 300κλινών και έκτασης περίπου 60 στρεμμάτων.
Η επιλογή του οικοπέδου στο οποίο θα τοποθετηθεί περιορίστηκε στα όρια της πόλης του Βόλου και ειδικότερα πάνω στον κύριο άξονα σύνδεσης της πόλης με την υπόλοιπη ηπειρωτική Ελλάδα. Ειδικότερα, ένα ανενεργό λατομείο, ανάμεσα στον παραθεριστικό οικισμό της Κριθαριάς και τον υπό ανάπτυξη οικισμό του Αγίου Στεφάνου, το οποίο βρέχεται από τα νερά του Παγασητικού, θεωρήθηκε η ιδανική θέση για την ανάπτυξη μιας εγκατάστασης αυτής της κλίμακας.

 

 

Στόχος ήταν ο σχεδιασμός ενός σύγχρονου τουριστικού οικισμού, με κατασκευές που εντάσσονται στο περιβάλλον αρχιτεκτονικά και είναι φιλικές ως προς αυτό κατασκευαστικά. Ανάμεσα στις προθέσεις ήταν η δημιουργία ενός μωσαϊκού φιλοξενίας που αφουγκράζεται την τοπ(ι)ογραφία, καθώς επίσης και η δημιουργία κοινόχρηστων εγκαταστάσεων που δεν απευθύνονται μόνο στους ενοίκους του οικισμού, αλλά είναι ανοιχτοί και για το ευρύτερο κοινό της περιοχής.

Οι νέες μονάδες σχεδιάστηκαν με στόχο την ένταξή τους στο φυσικό τοπίο και βασισμένες στη συνεχή ανάγκη μείωσης του οικολογικού αποτυπώματος των νέων κατασκευών. Επίσης, στοχεύει να αποτελέσει ένα ερέθισμα και μια αφορμή για τον επαναπροσδιορισμό της σύγχρονης φιλοξενίας και των παροχών της, τον τρόπο που αυτή μορφώνει το χώρο ενός ξενοδοχείου τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά.

 

 

Οι βασικές σχεδιαστικές αρχές ήταν αυτή της διατήρησης και η χάραξη αξόνων, οι οποίοι προσφέρουν απρόσκοπτη θέα στους ενοίκους προς πέντε χαρακτηριστικά σημεία του Παγασητικού κόλπου, εξασφαλίζοντας παράλληλα για τα κτίσματα τον ιδανικό προσανατολισμό, αποστρέφοντας το ένα από το άλλο και δημιουργώντας τις συνθήκες μιας "γειτονιάς". Έγινε προσπάθεια να αποφευχθεί η αμφιθεατρική διάταξη της μιας μονάδας πλάι στην άλλη ακολουθώντας το ανάγλυφο του εδάφους.

Ιδιαίτερη σημασία στην ολοκλήρωση της μελέτης είχε ο περιβαλλοντικός χαρακτήρας που θα διέπει το συγκρότημα. Αυτό επιτεύχθηκε κατά κύριο λόγο μέσα από την ενίσχυση του πρασίνου της περιοχής με τρεις βασικές κατηγορίες φυτών, μέσα από την επιλογή των υλικών, προτείνεται να χρησιμοποιηθούν υλικά της περιοχής, του λατομείου ή της ευρύτερης, αλλά και με την προσπάθεια να εξασφαλιστεί η όσο το δυνατόν ομαλότερη επέμβαση στο έδαφος, κάτι το οποίο επιτεύχθηκε με την ορθολογική τοποθέτηση των κτισμάτων και με την εκμετάλλευση των προϊόντων των εκσκαφών. Τέλος, αυτό το κομμάτι του χαρακτήρα του οικισμού συμπληρώνει η εκμετάλλευση του βρόχινου νερού, το οποίο συλλέγεται από τα δώματα των κτισμάτων και μέσω ενός δικτύου αποθηκεύεται σε ειδικές δεξαμενές που βρίσκονται κάτω από κάθε πλατεία προκειμένου να αξιοποιηθεί στο πότισμα.

 

 

Όσον αφορά στο κομμάτι των κοινόχρηστων εγκαταστάσεων βρίσκεται στο μέσο περίπου του οικοπέδου, εκεί που υπήρχαν ήδη οι υποδομές τις προγενέστερης κατάστασης, τις οποίες προσπάθησα να αφήσω ανέπαφες, εμπλουτίζοντας τες και βελτιώνοντας τες προκειμένου να ανταποκρίνονται στο σήμερα αλλά και στις προδιαγραφές ενός ξενοδοχείου.

Ερχόμενος κανείς στο συγκρότημα βρίσκεται στην πλατεία της υποδοχής. Εκεί συναντά ένα μικρό χαμηλό κτίσμα, το οποίο λειτουργούσε βοηθητικά για τη λειτουργία του λατομείου, και το οποίο διατηρείται φιλοξενώντας έναν εκθεσιακό χώρο «μνήμης του παρελθόντος».
Το μάτι, όμως, του επισκέπτη κεντρίζει το κεντρικό κτίριο που δεσπόζει επιβλητικό ανάμεσα στα πλατώματα του λατομείου, και το οποίο υψώνεται πάνω από την πλατεία της υποδοχής, ενώ συνεχίζει και προς τα κάτω συνδέοντας την και με την κεντρική πλατεία. Αυτό προτείνεται να λειτουργήσει ως το κτίριο της υποδοχής, στο οποίο εκτός από τη reception και τους βοηθητικούς χώρους μπορεί κανείς να συναντήσει ένα μικρό καφέ, ένα εστιατόριο, καθώς και χώρο πολλαπλών χρήσεων.
Διατηρώντας το φέρων οργανισμό προστίθενται πατώματα τα οποία βγαίνουν και εκτός των ορίων του κτιρίου δημιουργώντας υπαίθριους χώρους και στέγαστρα. Τα ανοίγματα καλύπτονται με τζαμαρίες, ενώ σε πολλά από αυτά, και μόνο στις πλαϊνές όψεις, προστίθενται και κινούμενες περσίδες.

Η στάθμη του ορόφου που συναντάει την κάτω-κεντρική πλατεία συνδέεται με τα υπόλοιπα κτίσματα μέσα από έναν υπόσκαφο διάδρομο.
Εκατέρωθεν της κεντρικής πλατείας ο επισκέπτης συναντά ένα μικρό αναγνωστήριο, καταστήματα, το συγκρότημα των συνεδριακών χώρων, ένα καφέ και τις πισίνες που συνδέονται με το κτίριο των λουτρών, εντός του οποίου βρίσκονται όλες οι υποδομές για την ολοκληρωμένη λειτουργία του.

 

 

 

Όσον αφορά στις μονάδες φιλοξενίας προτείνονται επτά τυπολογίες. Πρόκειται για 2κλινα και 3κλινα δωμάτια, άλλα πιο συμβατικά δωμάτια ξενοδοχείου και άλλα πιο πολυτελή, ενώ υπάρχουν και οι κατοικίες με δυνατότητα φιλοξενίας από δύο έως έξι άτομα.

 

 

Στις γειτονιές Α και Β τοποθετούνται μόνο 2κλινα και 3κλινα δωμάτια, με τη διαφορά ότι στην πρώτη είναι πιο εύκολη η πρόσβαση σε αυτά, είναι πιο κοντά στα κοινόχρηστα και επομένως απευθύνονται σε πιο ευρύ φάσμα πελατών, ενώ η δεύτερη γειτονιά είναι πιο απομονωμένη και κυρίως απευθύνεται σε ζευγάρια. Τις κατοικίες τις συναντάμε στη γειτονιά Γ, η οποία είναι πιο οικογενειακή. Η κάθε γειτονιά έχει το δικό της χώρο συνάθροισης, τη δική της πλατεία στην οποία στεγάζεται και κάποια κοινόχρηστη λειτουργία του ξενοδοχείου.

 

 

 

Τέλος για την ενίσχυση της βιοκλιματικής συμπεριφοράς των υπόσκαφων κυρίων κτισμάτων προτείνεται η ενίσχυση του φυσικού φωτισμού και αερισμού με την τοποθέτηση ανεμόπυργων (windcatchers) που λειτουργούν και σαν φωταγωγοί (sunpipes). Το αυτοτελές αυτό σύστημα αξιοποιεί τη δύναμη του ανέμου με σκοπό να δημιουργήσει κίνηση του αέρα στο εσωτερικό του κτιρίου.

 

 

Διπλωματικές & Ερευνητικές Εργασίες - Το greekarchitects.gr, προτείνει μια  θεματική ενότητα, στην οποία παρουσιάζονται πτυχιακές ή ερευνητικές εργασίες φοιτητών από σχολές πολυτεχνείων της Ελλάδας και του εξωτερικού. Οι ενδιαφερόμενοι /νες μπορούν να μας στείλουν την διπλωματική τους εργασία.

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital