ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ

Συμμετοχες 2013

14 Μάιος, 2014

168.13 Τέχνη και Ανακύκλωση

Δημιουργική Πορεία το Γκάζι.

Φοιτητες : Μπαλφούσια Φραντζέσκα, Παπαλυμπέρη Νικολέτα Στανίτσα Αυγούστα
Υπ. καθηγητές : Εφεσίου Ειρήνη, Μάρδα Νέλλη
Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών
Ημερομηνία παρουσίασης : Φεβρουάριος 2013

Υπέργεια διαδρομή κίνησης που συμπτύσσει το σχήμα τέχνη - πολιτισμός - πράσινο σε ένα διαδραστικό χώρο καλλιτεχνών, με αντικείμενο την ανακυκλώσιμη τέχνη (trash art).

 

 

Η διπλωματική έχει ως θέμα τη δημιουργία ενός διαδραστικού, ρευστού, χωρικού σχήματος στο κέντρο της πόλης με βασικό άξονα την τέχνη, τον πολιτισμό και το περιβάλλον.

Στα πλαίσια της συντονισμένης προσπάθειας που διενεργείται τα τελευταία χρόνια από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, για τη επιστροφή του Αθηναίου πολίτη στο κέντρο της πόλης, συγκροτούμε μία δημιουργική πορεία στον αστικό πυρήνα, την οποία εντάσσουμε στο πρόγραμμα ενοποίησης πολιτισμικών πόλων που συντονίζει η ΕΑΧΑ με κοινό στόχο την ανάκτηση της πολιτιστικής ταυτότητας του Αθηναίου πολίτη.

Ο βασικός άξονας κίνησής πάνω στον οποίον συγκροτείται η σύνθεσή μας, είναι η διαδρομή που συνδέει το Σύνταγμα με την ευρύτερη πολιτισμική περιοχή του Κεραμεικού. Η συσπείρωση κινήσεων των πεζών, με βασικές στάσεις την τέχνη - το πράσινο - τον πολιτισμό, κατά μήκος της διαδρομής, σε συνδυασμό με την ασυνέχεια της πορείας κίνησης  που σημειώνεται στην παρεμβολή της οδού Πειραιώς, είναι παράγοντες που συντελούν στην δημιουργία ενός πλήρως ευνοϊκού υπόβαθρου, για τη δημιουργία μιας εναέριας διαδρομής που συρράπτει την παραπάνω πορεία και συμπτύσσει το σχήμα τέχνη - πολιτισμός - πράσινο σε ένα διαδραστικό χώρο καλλιτεχνών, με αντικείμενο την ανακυκλώσιμη τέχνη (trash art).

Η κίνηση κατά μήκος του άξονα της διαδρομής μας, αποκτά ένα χαρακτήρα ρευστότητας μέσω μίας υπέργειας πεζογέφυρας που αναδύεται σαν φλούδα γης από το γεωφυσικό υπόβαθρο της περιοχής, συνδέοντας τον πεζό και τον ποδηλάτη με την ευρύτερη πολιτισμική περιοχή του Κεραμεικού. Η ρευστή αυτή  αλληλουχία κινήσεων έρχεται να συναντήσει και να συμπλεχθεί αρμονικά με μια δομή σκελετού βασισμένη στη σχέση «πλήρους» -  «κενού». Ο δομημένος χώρος στον οποίον φιλοξενούνται οι καλλιτεχνικές δράσεις, συντίθεται μέσα από ένα παιχνίδι «κλειστών» και «ανοιχτών» χώρων έκθεσης και δημιουργίας, με την αίσθηση του πλήρους και του κενού να ερμηνεύεται μέσα από τη χρήση ανακυκλώσιμων, μεταχειρισμένων Container.

Το κτίριο αντιμετωπίζεται ως μία μηχανή, ένα «εργοστάσιο» παραγωγής τέχνης, με πρώτη ύλη απορρίμματα και ευτελή υλικά, συγκροτώντας εν τέλει ένα πεδίο δράσης που δίνει τη δυνατότητα στους καλλιτέχνες να δημιουργούν και να εκθέτουν επί τόπου τα έργα τους τα οποία εντάσσονται σε μία τέχνη φιλική προς το περιβάλλον.

 

 

Διπλωματικές & Ερευνητικές Εργασίες - Το greekarchitects.gr, προτείνει μια  θεματική ενότητα, στην οποία παρουσιάζονται πτυχιακές ή ερευνητικές εργασίες φοιτητών από σχολές πολυτεχνείων της Ελλάδας και του εξωτερικού. Οι ενδιαφερόμενοι /νες μπορούν να μας στείλουν την διπλωματική τους εργασία.

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital