ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ

Συμμετοχες 2013

172.13 Έξοδος 18. Διαμένοντας στην Αττική οδό

20 Μάιος, 2014

172.13 Έξοδος 18. Διαμένοντας στην Αττική οδό

Μια σύνθεση με χαρακτήρα πόλεως, μια πόλη-πλοκότητα.

Φοιτήτριες : Επταμηνιτάκη Λαφίνα, Μιμίκου Ευδοκία, Παπαργύρη Βασιλική
Επιβλέπων Καθηγητής : Πανηγύρης Κωστής
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών
Ημερομηνία Παρουσίασης : 16.10.2013

Στρίβοντας στην έξοδο 18 της Αττικής οδού, τοποθετείται μία off road στάση, αντιγράφοντας την ευθεία του δρόμου, σε μια λωρίδα εδάφους εντός του χώρου ενός ελλειμματικού οικοπέδου. Ένα κτίσμα το οποίο οριοθετείται, στη μια του πλευρά, από τη δυναμική του δρόμου και στη άλλη, από την αργόσυρτη μεταβολή του αγροτικού τοπίου. Συγχρόνως, αποτελεί το επιμήκες, ευδιάκριτο σημείο συνάντησης των δύο, οριοθετώντας το ίδιο αυτή τη φορά τη διαφορετικότητά τους, τις επιμέρους ταχύτητες και βραδύτητες  που τα συγκροτούν.

Τρόπον τινά, εισάγει μια νέα οπτική του αστικού τοπίου, εκτός κέντρου. Εισέρχομαι και ανακαλύπτω τη νέα θέα της πόλης, βρισκόμενος σε μια απόσταση από αυτήν και την ίδια στιγμή στον πυρήνα της. Η σχέση μέρους και όλου επισημαίνεται αποκόπτοντας ένα τμήμα της πόλεως και τοποθετώντας το σε ένα άκρο, που αποτελεί ένα νέο κέντρο του εαυτού του. Επί της ουσίας, η πόλη επεκτείνεται, χωρίς να δημιουργείται ένα επιπρόσθετο κέντρο, παρά μια διέξοδος από τη διαδρομή προς ή από αυτήν.

Έρχομαι αντιμέτωπος με το νέο τοπίο, μέσω μιας πορείας, με την αρχικά απόκρυψή του και το συνεπακόλουθο επαναπροσδιορισμό του υπό του ασφαλούς σταθερού σημείου στάσης. Ο κύκλος διαδρομής καθορίζεται από την αρχικά οπτική διάκριση του κτιρίου, την επιλογή στροφής προς τον κόμβο, την οπτική αποχώρηση από το κτίσμα και εν συνεχεία την εισαγωγή στο κτίριο όντας μέρος ενός νέου, μικρότερης κλίμακας, κόμβου δραστηριοτήτων και δράσεων.

Η γύμνια του δρόμου και του αγρού αποκαλύπτεται μπροστά μου, μόλις βρεθώ κι εγώ γυμνός απέναντί του. Η αμφίδρομη αμφιθεατρική σχέση που δημιουργείται ανάμεσα στο σημείο και τον περιβάλλοντα  χώρο, εντείνει τη μεταξύ τους σχέση, καθιστώντας το μεν εξαρτώμενο από το δε. Η ταχύτητα των αυτοκινήτων αλλάζει την αίσθηση του χρόνου. Με μια παρατιμονιά μπορώ να γίνω θεατής της σκηνής, στην οποία προηγουμένως ήμουν μέρος, συμβάλλοντας στη ανάδρασή της. Ο προσδιοριζόμενος χρόνος αλλάζει συνεχώς, λόγω των αλλαγών στις συχνότητές του, δηλώνοντας τη μη ρυθμική γραμμικότητα του.

Εκ πρώτης όψεως, πρόκειται για έναν και μοναδικό παραλληλεπίπεδο κτιριακό όγκο, ο οποίος εν τοις πράγμασι συντίθεται από επιμέρους διάτρητους χώρους, με διαφορετικές πυκνότητες αλλά και κλίμακες διαστάσεων χώρων, οι οποίες επισημαίνουν αυτή την αλλαγή χρονικότητας.

Μια άμεσα διακριτή κανονικότητα, η οποία προσδιορίζεται από έναν επαναλαμβανόμενο ρυθμό κάθετων κινήσεων και έναν διαχωρισμό τμημάτων στο οριζόντιο επίπεδο, αλλοιώνεται με την εστίαση σε τμήματα χώρων. Στα πλαίσια της διαδρομής στο κτίριο, αποκαλύπτονται απρόσμενες λειτουργίες, οι οποίες διακόπτουν την αυστηρή συνέχεια, καθώς και αναπάντεχες συναντήσεις που επιδιώκονται με σημειακές παρεμβάσεις. Το πορώδες του κτιρίου δομείται βάση ετεροειδών τομών και κατόψεων που συμπληρώνονται με διαφορετικού τύπου λειτουργίες, σε εναλλαγή με μεγάλες ή μικρές κοινόχρηστες περιοχές.

Η σύνθεση, λόγω ενός ήδη υπάρχοντος παραδρόμου, ο οποίος λειτουργεί ως επιμήκης λοξός άξονας στις τρεις διαστάσεις του κτιρίου, διαιρείται σε δύο μέρη, στα επίπεδα που το επηρεάζει. Στην πραγματικότητα, αντιγράφει και μεταθέτει το στοιχείο του δρόμου στο εσωτερικό του κτίσματος, με αποτέλεσμα οι διαφορετικές ταχύτητες που λαμβάνουν χώρα εξωτερικά του κτιρίου, να επαναλαμβάνονται στο εσωτερικό του, συσχετίζοντας αυτές των αυτοκινήτων και των πεζών.

Το κτίριο, αντιμέτωπο με το δρόμο της Αττικής οδού στη δυτική όψη, και το λόφο στην ανατολική, επιλέγει την ανά σημεία οπτική επέκτασή του. Καδράρει την κίνηση του δρόμου, αλλά και τη σχετική στασιμότητα του αγρού, προβάλλοντας ένα νέο τοπίο, αυτό των επιταχύνσεων και επιβραδύνσεων των αντιφατικών οπτικών ένθεν κακείθεν, ως τη μύχια ενσυναίσθηση μιας γενικότερης συνολικής πορείας.

Αποτελεί ενδιάμεση συνθήκη ανάμεσα στην έννοια του μόνιμου και του προσωρινού, αναφερόμενο σε ένα 'διάστημα χρόνου', προσφέροντας τη δυνατότητα ενοικίασης χρόνου διαμονής, στην εν γένει έννοια της. Το κτίριο περιλαμβάνει ένα σύνολο δραστηριοτήτων, επικεντρωμένο σε διαφορετικών τύπων κατοικίες και εργασίες, τοποθετημένες σε εναλλαγή συχνοτήτων και αραιοτήτων. Ταυτόχρονα, προσελκύονται εξωτερικές ενέργειες και δημιουργούνται εκ νέου σχέσεις μεταξύ αυτών. Δωμάτια, μέρη ανά περιπτώσεις ενός μεγαλύτερου συγκροτήματος, χώροι εργασίας, σημεία δημόσιας συνάντησης και αναψυχής συντελούν τον πυρήνα των χρήσεων, εισάγοντας μια μικρότερης διάρκειας κίνηση από τους απλά διερχόμενους και μια μεγαλύτερης περιόδου από τους περιστασιακά κατοίκους.

Μια σύνθεση με χαρακτήρα πόλεως, μια πόλη-πλοκότητα.

 

 

Συγκεκριμένα, η πρόταση τοποθετείται στο οικόπεδο δεξιά της εξόδου 18 της Αττικής οδού ερχόμενος από το αεροδρόμιο, κοντά στον σταθμό του μετρό Παιανία-Κάντζα. Ο παράδρομος της Αττικής οδού διαπερνά το κτίριο και ανασχεδιάζεται στο σημείο επέμβασης.

 

 

Πρόκειται για ενα συγκρότημα που περιλαμβάνει κατοικίες, χώρους εργασίας-συγκέντρωσης, χώρους αναψυχής και βοηθητικές λειτουργίες. Ο όγκος του κτιρίου διασπάται από τρια μεγάλα κενά καθώς και από μικρότερα ανά σημεία που εξασφαλίζουν φωτισμό και αερισμό. Η πρόσβαση στο κτίριο γίνεται μέσω του παραδρόμου της Αττικής οδού. Δύο χώροι στάθμευσης αποτελούν τα πρώτα σημεία στάσης στο κτίριο. Εν συνέχεια τα κλιμακοστάσια και τα ασανσέρ διαχέουν τον επισκέπτη-κάτοικο στους υπόλοιπους χώρους. Συνολικά το κτίριο αραιώνει σε επίπεδο λειτουργιών στην βόρεια πλευρά του στο σημείο όπου ο λόφος έχει το μεγαλύτερο υψόμετρο και πυκνώνει οσο κινούμαστε νοτιότερα. [Εννέα κατόψεις οργανώνουν την σύνθεση, στις οποίες σταδιακά ελαττώνεται ο όγκος του κτιρίου λόγω του ανάγλυφου του εδάφους.

 

 

Το κτίριο συνομιλεί με την κλίση του εδάφους με την οροφή του να φτάνει τα 5m. πάνω από το ψηλότερο σημείο του λόφου και 43m. στο χαμηλότερο. Πέντε εγκάρσιες τομές δίνουν μια συνολική άποψη της σύνθεσης με τα κενά, τις λειτουργίες, τα ύψη και την εναλλαγή της κλίμακας που πραγματοποιείται σημειακά. Στο όριο του δρόμου τοποθετείται μια συμπαγής μάζα η οποία σημειακά σπάει κ προσφέρει θέες στον εκάστοτε διερχόμενο επισκέπτη-κάτοικο.

 

 

Δυο διαμήκεις τομές αποκαλύπτουν τις κάθετες κινήσεις του κτιρίου καθώς και την εναλλαγή πυκνότητας των λειτουργιών και επιπέδων όσο κινούμαστε προς τα δεξιά. Οι όψεις, δυτική και ανατολική, είναι διαφορετικά επεξεργασμένες καθώς η πρώτη συνομιλεί με το όριο του δρόμου ενώ η δεύτερη με τον ελαιώνα.

 

 

Οι κατοικίες επεξεργασμένες σε μια άλλη κλίμακα διακρίνονται σε είκοσι διαφορετικούς τύπους που επαναλαμβάνονται με διαφορετικό ρυθμό. Η διαφοροποίησή τους βασίζεται στο χώρο που δίνεται βαρύτητα ανά τύπο [κουζίνα, μπάνιο, υπνοδωμάτιο, καθημερινό, εξωτερικός χώρος], στον αριθμό των ατόμων που ενδείκνυται να φιλοξενηθούν ανά κατοικία και στην τοποθεσία της έκαστης συνολικά στο κτίριο. [στην πλευρά του δρόμου, με θέα τον ελαιώνα, σε σχέση με εργασιακό χώρο, σε σχέση με βοηθητικούς χώρους].

 

Διπλωματικές & Ερευνητικές Εργασίες - Το greekarchitects.gr, προτείνει μια  θεματική ενότητα, στην οποία παρουσιάζονται πτυχιακές ή ερευνητικές εργασίες φοιτητών από σχολές πολυτεχνείων της Ελλάδας και του εξωτερικού. Οι ενδιαφερόμενοι /νες μπορούν να μας στείλουν την διπλωματική τους εργασία.

 

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital