ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ

Συμμετοχες 2013

173.13 ACT ion OR igami THEATER

21 Μάιος, 2014

173.13 ACT ion OR igami THEATER

Η μεταβλητότητα στον θεατρικό χώρο.Cry

Φοιτητικη ομάδα : Παπαστεργίου Δέσποινα, Παπαστεργίου Πολυξένη
Επιβλέπουσα καθηγήτρια : Βογιατζάκη Μαρία
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης - Πολυτεχνική σχολή - Τμήμα αρχιτεκτόνων
Ημερομηνία παρουσίασης : Σεπτέμβριος 2013

 

 

Η μεταβλητότητα αποτελεί ένα σημαντικό ζήτημα στο χώρο της αρχιτεκτονικής. Στην μελέτη αυτή έγινε προσπάθεια να σχεδιαστεί ένας θεατρικός χώρος με δυνατότητες μεταβολής της εσωτερικής οργάνωσης και διάταξης του χώρου, αλλά και του κελύφους. Ακολουθήθηκαν διαδικασίες σχεδιασμού από κάτω προς τα πάνω ώστε να επιτευχθεί μεγαλύτερη συνοχή μεταξύ του θεωριτικού και του σχεδιαστικού μέρους.

Η διπλωματική ACT_ion OR_igami THEATER διαπραγματεύεται την μεταβλητότητα στην αρχιτεκτονική και την εφαρμογή της σε ένα χώρο θεάτρου.

Η έννοια του θεάτρου προσεγγίστηκε μέσα από το πρίσμα της μεταβλητότητας, τόσο στο επίπεδο της εξέλιξης μέσα στο χρόνο όσο και στο επίπεδο του βαθμού μεταβλητότητας που ενσωματώνει κάθε φορά ο εκάστοτε τύπος. Πέραν όμως αυτού μελετήθηκε και ο ρόλος του θεάτρου στην κοινωνία και πώς αυτό αντικατροπτρίζεται στους τύπους θεάτρων, τα χωρικά χαρακτηριστικά και τη σχέση του θεατή με το θέαμα.

Η μεταβλητότητα εισάγεται στο σχεδιασμό ως μία διαδικασία με βασική επιδίωξη να δημιουργήσει επιθυμητές και βιώσιμες αλλαγές στη συμπεριφορά και τη μορφή του κτιρίου. Οι αλλαγές αυτές υπαγορεύονται από τη μελέτη που έγινε πάνω στην έννοια του θεάτρου, ενώ ο τρόπος από τη διερεύνηση της μεταβλητότητας. Στόχος είναι μέσω της μεταλβητότητας της διαταξης της πλατείας και του κελύφους

Πρωτότυπα αναδιπλούμενων μεμβρανών κυλιώμενων στοιχείων και τεχνικών folding αναλύθηκαν ώστε να ελεγχθούν τα όρια και το είδος μεταβλητότητας. Η διαδικασία αυτή οδήγησε στην επιλογή του folding λόγω της ικανότητας της αυτοπροσαρμογής και της δημιουργίας αυτοφερόμενων συστημάτων και στιβαρών δομών (robust structures). Τα χαρακτηριστικά αυτά απαλάσσουν το σχεδιασμό από επιπλέον φέροντα οργανισμό, γεγονός που αυξάνει τα περιθώρια ελευθερίας και μεταβλητότας, αφού δημιουργείται ένα ελεύθερος χώρος(free space) στοιχείο απαραίτητο για την εξασφάλιση της κάλλιστης οπτικής επαφής του θεατή με το θέαμα.

Βασική πηγή μελέτης για τους κανόνες που διέπουν folding, καθώς επίσης και τη σύνδεσή τους με τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, ήταν το έργο του Tomohiro Tachi. Έννοιες όπως modular design, basic pattern- transformation - variation, free form and emergency design αποτελούν τις βασικές πτυχές του folding, υπαγορεύοντας κάθε φορά διαφορετικούς τρόπους διαχείρισης της πολυπλοκότητας. Επιπλέον χαρακτηριστικά του folding όπως flat foldability και developable, δηλαδή η ικανότητα μιας μονάδας μετά την αναδίπλωση να καταλήγει σε επίπεδη επιφάνεια, και η ιδιότητα του πάττερν να ξεκινάει από μία επιφάνει αντιστοίχα, επιλέγονται κάθε φορά ανάλογα με τις ανάγκες της μεταβλητότητας.

Ο καθορισμός της μεταβλητότητας ορίστηκε από δύο παράγοντες. Ο πρώτος παράγοντας ορίστηκε από τα αποτελέσματα της μελέτης πάνω στα θέατρα, όπως προαναφέρθηκε παραπάνω. Ενώ, ο δεύτερος παράγοντας είναι η επιρροή από το περιβάλλον (context). Ο χώρος επιλέγεται σύμφωνα με κάποια βασικά χαρακτηριστικά που θεωρήθηκαν σκόπιμο να επηρρεάσουν το σχεδιασμό, χωρίς ωστόσο να αποκτά περεταίρω σημασία, αφού πρόκειται για μία πειραματική εφαρμογή - πρόταση, πάνω στη μελέτη που έχει γίνει για τη μεταβλητότητα στην αρχιτεκτονική.

Τέλος, έγινε μία πρώτη μελέτη πάνω στα συστήματα μεταβολής όσον αφορά το κατασκευαστικό κομμάτι. Pneumatic structure στηρίζουν την οροφή και επιτρέπουν τη σταδιακή αναδίπλωση της. Ενώ, στο κέλυφος της βάσης διπλά επίπεδα επιτρέπουν την κίνηση, η οποία ελέγχεται από δύο σημεία, λόγω της ικαντότητας της αυτοπροσαρμογής του συνολικού σχεδιασμού.

 

 

Διπλωματικές & Ερευνητικές Εργασίες - Το greekarchitects.gr, προτείνει μια  θεματική ενότητα, στην οποία παρουσιάζονται πτυχιακές ή ερευνητικές εργασίες φοιτητών από σχολές πολυτεχνείων της Ελλάδας και του εξωτερικού. Οι ενδιαφερόμενοι /νες μπορούν να μας στείλουν την διπλωματική τους εργασία.

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital