ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ

Συμμετοχες 2013

26 Μάιος, 2014

176.13 Κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στον υδροβιότοπο Βουρκάρι Mεγάρων

Ο όρμος Βουρκάρι εντοπίζεται στη ζώνη της περιοχής της Αγίας Τριάδας νότια του Περάματος (Μ. Πεύκο) και εντάσσεται στα όρια του Δήμου Μεγάρων.

Φοιτητής: Χάρης Σιαράβας
Επιβλέπων καθηγητής: Θεοκλής Καναρέλης
ΤΑΜ Π.Θ.-Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
Ημερομηνία παρουσίασης: Iούλιος 2013

Ο   όρμος   Βουρκάρι   εντοπίζεται   στη   ζώνη      της   περιοχής   της   Αγίας   Τριάδας   νότια   του   Περάματος   (Μ. Πεύκο) και εντάσσεται  στα  όρια  του  Δήμου  Μεγάρων. Χαρακτηριστικό  σημείο  αναφοράς  αποτελεί  η  δημιουργία  παράκτιου  έλους  μεγάλης έκτασης   στο   δυτικό   τμήμα   του   κόλπου. Η       χερσαία   ζώνη   εκτείνεται   μέχρι   και   25 μ   από   την   ακτή   και παρουσιάζει   χαρακτηριστική   βαθμίδωση   ως   προς   την   βλάστηση   της ενώ στην  παράκτια  περιοχή  έχουν σχηματισθεί  υδάτινες  αποθέσεις  ποικίλων  διαμέτρων  που  αποτελούν  σημεία  συνάντησης  των  πουλιών.

 

Σκοπός είναι η δημιουργία ενός κέντρου που θα μπορεί να συνεισφέρει στην  μετάδοση γνώσης σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και πολίτες ώστε να ευαισθητοποιηθούν σε θέματα περιβάλλοντος  και οικολογίας. Να συμβάλει στην έρευνα του υδροβιότοπου, και την προστασία της περιοχής μελέτης που οριοθετείται από ένα σημαντικό ιστορικό μνημείο-τα τείχη της  Αγίας τριάδας και το όριο της υδρολεκάνης του βιότοπου Βουρκαρίου.

H χωροθέτηση του προγράμματος της κατασκευής έγινε αφού διερευνήθηκαν τόσο τα τοπολογικά χαρακτηριστικά της περιοχής όσο και επιμέρους ιδιαιτερότητες.

Στόχος ήταν η τήρηση της συνέχειας του τοπίου με τη δημιουργία ενός κτηρίου που δεν προβάλει στο χώρο με τον όγκο του αλλά προκύπτει από το έδαφος με το μεγαλύτερο μέρος του να βρίσκεται  κάτω από  τη γη.  Χαρακτηριστική είναι η τριμερής διάρθρωση του χώρου με το κτίριο  να αναπτύσσεται  μέσα στη γη καθ ύψος σε τρία επίπεδα.

 

Σε επίπεδο προγράμματος το κτίριο υποστηρίζει αντίστοιχα τρεις θεματικές  ενότητες: αυτή της ενημέρωσης, της έρευνας  και της ψυχαγωγίας. Περιλαμβάνει αίθουσα διαλέξεων , βιβλιοθήκη, εκθεσιακούς χώρους , γραφεία, αίθουσα ηλεκτρονικών υπολογιστών, βιβλιοθήκη, κυλικείο, αμφιθέατρο και χώρο προβολών.

 

 

Η δημιουργία χαράξεων παράλληλα και σε μια ορισμένη απόσταση από τη γραμμή των τειχών σε συνδυασμό με τη διαχείριση του ενδιάμεσου χώρου που προκύπτει, υπήρξαν καθοριστικές στη δημιουργία ενός κώδικα βασισμένου στο ζεύγος  εσοχής- εξοχής που θα «έδενε» το ανάπτυγμα του κτιρίου με το επίπεδο του εδάφους.

Η συχνότητα εναλλαγής του σε επίπεδο εδάφους δημιούργησε επικλινή σκάμματα που σβήνουν στο έδαφος και βυθίζουν τον επισκέπτη στο εσωτερικό του κτιρίου.

 




 

Η δημιουργία διαδρομών που συνδέονται με αίθριους χώρους  και εσωτερικές αυλές οδηγούν τον επισκέπτη από τον εξωτερικό χώρο στον εσωτερικό χώρο στον χωρίς να του στερήσουν την ελευθερία της περιπλάνησης μέσα σε αυτόν αλλά και την έξοδο του από αυτόν για τη θέαση του τοπίου και την παρατήρηση.  Στοές και περάσματα  από το φως στο μισοσκόταδο  καταλήγουν στην μικρή πλατεία που απλώνεται σε μια απόσταση αναπνοής από το κρίσιμο σημείο του ανοίγματος που χωρίζει το οχυρωμένο τμήμα της  περιοχής  από το μη οχυρωμένο, λίγα μέτρα μακριά από το όριο της υδρολεκάνης του βιότοπου.

Διπλωματικές & Ερευνητικές Εργασίες - Το greekarchitects.gr, προτείνει μια  θεματική ενότητα, στην οποία παρουσιάζονται πτυχιακές ή ερευνητικές εργασίες φοιτητών από σχολές πολυτεχνείων της Ελλάδας και του εξωτερικού. Οι ενδιαφερόμενοι /νες μπορούν να μας στείλουν την διπλωματική τους εργασία.

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital