ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ

Συμμετοχες 2013

Αλυκές Λευκάδας

31 Ιούλιος, 2014

Αλυκές Λευκάδας

Ανάδειξη του ιδιαίτερου τοπίου τον ανενεργών αλυκών Αλεξάνδρου (ανθρώπινο και φυσικό περιβάλλον) και ενεργοποίηση συστημάτων για την ομαλή λειτουργία του στο χρόνο με σεβασμό στο οικοσύστημα και τον άνθρωπο.

Φοιτήτρια: Κουκουλιώτη Σωτηρία
Επιβλέπων: Αγγελιδάκης Ανδρέας
Τμήμα  Αρχιτεκτονικών  Μηχανικών Πανεπιστήμιου Πατρών
Ημερ. παράδοσης : Οκτώβριος  2013

Η πρόταση, είναι  αποτέλεσμα διαδικασίας ανάλυσης του τόπου στα στοιχεία που τον συνθέτουν : αλυκή, φύση, κατοικία και τουρισμό. Σκοπός ήταν η σύνθεση των τεσσάρων αυτών δυνάμεων σε ένα ενιαίο σύστημα που θα επιτρέπει τη βέλτιστη αρμονία κ αλληλεξάρτησή τους στο χρόνο.

Βασική αρχή του σχεδιασμού ήταν  προσέγγιση του τόπου μέσα από τέσσερις διαφορετικές οπτικές, του αλατοπαραγωγού, του φυσιολάτρη, του κάτοικου της περιοχής, του τουριστικού επιχειρηματία, και  πως θα μπορούσε ο καθένας από αυτούς να αντιληφθεί τη λειτουργία του.

 

 

Το τοπίο μετασχηματίστηκε με ορισμένες ενέργειες όπως, περάσματα στο νερό και διαδρομές μέσα στη φύση, για την παρατήρηση του ιδιαίτερου οικοσυστήματος των αλυκών αλλά και των ιστορικών μνημείων που βρίσκονται στην περιοχή. Παράλληλα, ενεργοποιείται ένα τμήμα της αλυκής, ακολουθώντας τα παλιά ίχνη των δεξαμενών νερού, που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες σε αλάτι μίας μικρής μονάδας θεραπευτικού spa αλατιού. Αξιόλογα κτίσματα της αλυκής διατηρούνται, με αλλαγή στη χρήση τους, ενώ άλλα καθαιρούνται αφήνοντας ως ένα βαθμό το αποτύπωμα τους στο χώρο.

 

 

Για τον σχεδιασμό των διαφόρων κατασκευών που βρίσκονται στο οικόπεδο έγινε ανάλυση  των χαρακτηριστικών που αναφέραμε σε επιμέρους υποενότητες και αρχιτεκτονικούς μηχανισμούς που μας βοήθησαν να συνθέσουμε και πάλι τις νέες κατασκευές. Ακολουθώντας τους βασικούς κτιριολογικούς τύπους της Λευκάδας και τη διαδικασία παραγωγής των οικισμών της (πολλαπλασιασμός μονάδας και προσθήκες), καταλήξαμε στο σχηματισμό των νέων μορφών.

 

 

Ο χρόνος αποτελεί σημαντική παράμετρο στη λειτουργία της πρότασης. Οι εποχιακές αλλαγές του τοπίου καθορίζουν τις δραστηριότητες που λαμβάνουν μέρος στα διάφορα τμήματα του. Οι καιρικές/περιβαλλοντικές  συνθήκες  ενεργοποιούν ή απενεργοποιούν διαφορετικά σημεία στην περιοχή. Η αυξομείωση της στάθμης του νερού άλλοτε αποκαλύπτει κρυμμένες διαδρομές (στα ίχνη της παλαιάς αλυκής) και άλλοτε επιτρέπει θαλάσσια περάσματα με τη χρήση πλωτών μέσων. Αθλητικές, περιπατητικές, φυσιολατρικές δράσεις, η παραγωγή αλατιού και η φιλοξενία μικρού τουριστικού δυναμικού  δίνουν ζωή στον τόπο με διαφορετικές εντάσεις σε κάθε εποχή όλη τη διάρκεια του έτους.

 

 

Αποκαλύπτονται μέσα από μία συνθετική διαδικασία οι διάφορες σχέσεις των δυνάμεων που προαναφέραμε, με αποτέλεσμα να παράγεται μέσα από την παράδοση μία εναλλακτική σχεδίαση. Στόχος είναι η ενεργοποίηση συστημάτων (οικοσύστημα, πρωτογενής και τριτογενής παραγωγή), ελπίζοντας τελικά να προκληθεί το ενδιαφέρον για τον επαναπροσδιορισμό και την αξιοποίηση ενός σχεδόν ξεχασμένου τόπου.

Διπλωματικές & Ερευνητικές Εργασίες - Το greekarchitects.gr, προτείνει μια  θεματική ενότητα, στην οποία παρουσιάζονται πτυχιακές ή ερευνητικές εργασίες φοιτητών από σχολές πολυτεχνείων της Ελλάδας και του εξωτερικού. Οι ενδιαφερόμενοι /νες μπορούν να μας στείλουν την διπλωματική τους εργασία.

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital