ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ

Συμμετοχες 2014

119.14 Κέντρο μελέτης της ελιάς στη Μαλεσίνα Φθιώτιδας

22 Δεκέμβριος, 2014

119.14 Κέντρο μελέτης της ελιάς στη Μαλεσίνα Φθιώτιδας

Δημιουργία εκπαιδευτικού και συνεδριακού κέντρου σχετικά με την ελιά και το ελαιόλαδο, πλησίον της Ιεράς Μονής του Αγίου Γεωργίου.

English version

Φοιτήτρια: Ασημάκη Ευσταθία
Επιβλέπων καθηγητής: Σκουτέλης Νικόλαος
Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Πολυτεχνείο Κρήτης
Ημερομηνία παρουσίασης: 3 Δεκεμβρίου 2014

Η παρούσα διπλωματική εργασία «Κέντρο μελέτης της ελιάς» μελετά επέμβαση στην περιοχή της Μαλεσίνας Φθιώτιδας διαμέσου δημιουργίας εκπαιδευτικού κέντρου για την ελιά και το ελαιόλαδο. Η περιοχή μελέτης επικεντρώνεται βορειοανατολικά του οικισμού, πλησίον της Ιεράς Μονής του Αγίου Γεωργίου, δημιουργώντας ένα νέο πόλο έλξης για τους κατοίκους και για τον επισκέπτη, διατηρώντας τις ήδη υπάρχουσες εγκαταστάσεις (αθλητικές, κατασκήνωση, παλιό και νέο μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου και ελαιοτριβείο).

 

Πηγή έμπνευσης αποτελεί ο μεγάλος αριθμός ελαιώνων και η στενή σχέση της περιοχής με την ελιά. Μέσω της επέμβασης επιθυμούμε τη δημιουργία ενός εκπαιδευτικού κέντρου για αγρότες και μη, όπου σκοπό θα έχει την ενδελεχή εκπαίδευσή τους αλλά και ένα χώρο αναψυχής και προσέλκυσης των κατοίκων, ως ένα ζωντανό κύτταρο της κωμόπολης. Διαμορφώσαμε τη διαδρομή πρόσβασης μέχρι την περιοχή μελέτης με επεμβάσεις μικρού μεγέθους στον κεντρικό δρόμο της Μαλεσίνας δημιουργώντας πεζοδρόμους και ποδηλατοδρόμους.

Η πρόταση εστιάζει στο κέντρο μελέτης το οποίο αποτελείται από το εκπαιδευτικό κέντρο, τη βιβλιοθήκη, το εργαστήριο γευσιγνωσίας, το εμπορικό κατάστημα πώλησης προϊόντων και το εστιατόριο. Ακόμη, στο χώρο του κέντρου μελέτης υπάρχει το αμφιθέατρο χωρητικότητας 350 ατόμων και η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων. Οι χώροι αυτοί θα μπορούν να χρησιμοποιούνται τόσο από το κέντρο μελέτης όσο και από το μοναστήρι και τους κατοίκους. Τέλος, διατηρώντας το πευκόδασος όπου υπάρχει και σε συνδυασμό με τους ελαιώνες και τα διάφορα είδη καλλωπιστικών και αρωματικών φυτών δημιουργούμε ένα πάρκο εναρμονισμένο με το κέντρο μελέτης και την περιοχή.

Η πρόταση εστιάζει στο κέντρο μελέτης το οποίο αποτελείται από το εκπαιδευτικό κέντρο που περιλαμβάνει αίθουσες εκπαίδευσης, εργαστήρια (για την επεξεργασία της ελιάς, βιοχημικό, ελαιοκομίας), πρότυπο ελαιοτριβείο, αποθήκες και ελαιώνα (λειτουργεί ως βιωματικό εργαστήριο). Σημαντικό σημείο του εκπαιδευτικού κέντρου είναι η αίθουσα και το εργαστήριο ελαιοκομίας και η σχέση με τον διάδρομο που οδηγεί στον ελαιώνα με διαφορετικές ποικιλίες ελαιόδεντρων. Επίσης, υπάρχει η διοίκηση και ο χώρος του φύλακα με την κατοικία του. Στον όροφο υπάρχει η βιβλιοθήκη που θα περιλαμβάνει ιστορικό αρχείο της μονής αλλά και αρχείο για το κέντρο εκπαίδευσης.

Οι φυτεύσεις που έχουν χρησιμοποιηθεί είναι διάφορα είδη ελαιόδεντρων για τον ελαιώνα, το πευκόδασος και αρωματικά και καλλωπιστικά φυτά. Ως προς τα υλικά, στον κεντρικό διάδρομο που συνδέει τις χρήσεις ,χρησιμοποιούμε παραδοσιακή πλακόστρωση που υπάρχει ήδη στον αύλειο χώρο του νέου μοναστηριού και κατά μήκος αναπτύσσεται ξύλινη πέργκολα με αναρριχώμενα φυτά. Τα δάπεδα των εσωτερικών πεζοδρόμων στην περιοχή μελέτης εναρμονίζονται με το περιβάλλον. Τέλος, όλη η κατασκευή είναι από οπλισμένο σκυρόδεμα και κάποιοι τοίχοι φέρουν ξύλινη επένδυση.

 

Διπλωματικές & Ερευνητικές Εργασίες - Το greekarchitects.gr, προτείνει μια  θεματική ενότητα, στην οποία παρουσιάζονται πτυχιακές ή ερευνητικές εργασίες φοιτητών από σχολές πολυτεχνείων της Ελλάδας και του εξωτερικού. Οι ενδιαφερόμενοι /νες μπορούν να μας στείλουν την διπλωματική τους εργασία.

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital