ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ

Συμμετοχες 2014

164.14 Διαμόρφωση παραλιακού μετώπου στο Δήμο Γλυφάδας και Μουσείο διαδραστικών δραστηριοτήτων. Exploratorium

15 Μάρτιος, 2015

164.14 Διαμόρφωση παραλιακού μετώπου στο Δήμο Γλυφάδας και Μουσείο διαδραστικών δραστηριοτήτων. Exploratorium

Ο πεζόδρομος και τα κύματα.Cry

Φοιτητής : Μαγαράκης Ζαφείρης
Επιβλέποντες καθηγητές : Γιαννούδης Σωκράτης, Καραμανέα Πανίτα
Πολυτεχνείο Κρήτης
Ημερομηνία παρουσίασης : Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014

Η παρουσα διπλωματική διαπραγματεύεται τη σχέση του παραλιακού μετώπου του Δήμου Γλυφάδας με το υπόλοιπο αστικό τοπίο και το κατά πόσο είναι αυτό προσιτό και φιλόξενο τόσο στους κατοίκους, όσο και στους επισκέπτες του.

Παραλιακό μέτωπο Αθήνας
Η Αθήνα είναι η μόνη ευρωπαική πρωτεύουσα η οποία βρίσκεται σε άμεση επαφή με το θαλάσσιο τοπίο πράγμα το οποίο σημαίνει, πως σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα , οι κάτοικοι της πόλης μπορούν να βρεθούν από το κέντρο της πρωτεύουσας , στην παραλία.
Σε μία πρώτη ευρύτερη ανάλυση παρατηρούμε εναλλαγές στο παραλιακό τοπίο της πόλης.Ιδιαίτερη αίσθηση ωστόσο προκαλεί το ευδιάκριτο όριο της πόλης με την παραλία, η λεωφόρος Ποσειδώνος, με μόνους τρόπους διέλευσης, τις γέφυρες πάνω από τη λεωφόρο.

 

 

Η Γλυφάδα
Η Γλυφάδα σήμερα είναι ένας αρκετά ανεπτυγμένος Δήμος. Στην τελευταία απογραφή φαίνεται να έχει 67.000 κατοίκους, ενώ στην πραγματικότητα όμως οι κάτοικοι υπερβαίνουν τους 100.000. Σύμφωνα με το Πολεοδομικό Σχέδιο διαιρείτε σε 13 πολεοδομικές ενότητες. Ο συντελεστής δόμησης όπως ορίζεται από τον ΓΟΚ του 1985, κυμαίνεται από 0,60% στην περιοχή Ν.Ευρυάλης και Αιξωνής, μέχρι 1,4% στο Εμπορικό Κέντρο. Η Γλυφάδα επικοινωνεί με την πόλη της Αθήνας με δυο λεωφόρους, τη Λεωφόρο Βουλιαγμένης και τη Λεωφόρο Ποσειδώνος,
Η ιστορία της πόλης της Γλυφάδας ξεκινάει από την αρχαιότητα ως Αιξωνή. Στα τέλη 19ου και αρχές 20ου αιώνα αποτελεί μέρος της περιουσίας του Καραπάνου, ο οποίος συνέβαλε αποφασιστικά στη μορφή της σημερινής πόλης.

 

 

Περιοχή μελέτης
Χρήσεις:
Η Γλυφάδα, έχει ένα ιδιαίτερα ανεπτυγμένο εμπορικό κέντρο. Παράλληλα με τον πεζόδρομο της Αγγ.Μεταξά, αναπτύσσονται πολυάριθμα εμπορικά κέντρα. Παράλληλα με τις εμπορικές χρήσεις πολυάριθμες είναι και οι επιλογές σε μέσα ψυχαγωγίας (Κινηματογράφοι, Καφέ,εστιατόρια, νυχτερινά κέντρα κλπ,) Κατευθυνόμενοι προς την παραλία, οι χρήσεις αλλάζουν αφού η μόνη ύπαρξη εμπορίου αναπτύεσσεται στη 2η μαρίνα με την υπαίθρια αγορά ψαρικών. Σημαίνοντα ρόλο προφανώς, παίζουν τόσο οι 5 μαρίνες, όσο και οι αθλητικές εγκαταστάσεις του Ομίλου Γλυφάδας. Τέλος, η κυριάρχη χρήση που εμφανίζεται είναι αυτή της κατοικίας. Στο νοτιοδυτικό άκρο της παραλίας βρίσκονται κυρίως πολυκατοικίες, ενώ κατευθυνόμενοι βορυοανατολικά εμφανίζονται μονοκατοικίες (Συνδεση με περιοχή Γκολφ)

Κίνηση πεζών:
Αυξημένη κίνηση πεζών παρατηρείται στον άξονα της Αγγ.Μεταξά (περιορισμένη κίνηση οχημάτων), ιδαίτερα μάλιστα στη συμβολή με τη Λεωφόρο Ποδειδώνος.Την κίνηση αυτή αυξάνει η ύπαρξη του κόμβου μέσων μεταφοράς. Αντίθετα, η κίνηση των πεζών στις Μαρίνες, είναι αρκετά μειωμένη, σε σχέση με την αναμενόμενη.

Κίνηση οχημάτων/τραμ:
Αυηξημένη κίνηση οχημάτων παρατηρείται στη Λ.Ποσειδώνος,η οποία αποτελεί τον βασικό άξονα σύνδεσης του Σουνίου με τον Πειραιά, και κατ' επέκταση των παραλιακών δήμων της Αθήνας. Παράλληλα η υπαρξη Τραμ, διευκολύνει την μετακίνηση τόσο μέσα στο κέντρο της Γλυφάδας, όσο και με το υπόλοιπο παραλιακό μέτωπο.

 

Κεντρική Ιδέα
Η κεντρική ιδέα είναι η άμεση συνέχεια του πεζοδρόμου της οδού Αγγ.Μεταξά με το παραλιακό μέτωπο. Προτείνεται ουσιαστικά, η διαμόρφωση γέφυρας η οποία θα ξεκινά από το τωρινό τέρμα του πεζοδρόμου και θα καταλήγει στην παραλία.

Στην απόληξη αυτης της γέφυρας θα αναπτύσσεται το Μουσείο Διαδραστηκών Δραστηριοτήτων.

Ο κεντρικός κόμβος που θα δημιουργείται, θα παραλαμβάνει τόσο τον κόσμο που διέρχεται από το κέντρο της Γλυφάδας (πεζόδρομο Μεταξά) όσο και τους πολίτες που φτάνουν είτε με τα Μ.Μ.Μ. (Τραμ, Λεωφορεία)  είτε με άλλα οχήματα.

Παράλληλα, το παραλιακό μέτωπο διαμορφώνεται βάση της κίνησης των κυμάτων και των "χώρων" τους οποίοιυς δημιουργούν τα κύματα  όταν έρχονται σε επαφή με την ακτή. Ουσιαστικά πρόκειται για 4 βασικές χαράξεις ανάμεσα από τις οποίες διαμορφώνονται  χώροι πρασίνου, οι οποίοι αποτελούν και το συνδετικό κομμάτι όλης της πρότασης.

Σε επίπεδο χρήσεων , η μελέτη βασίστηκε στις προτεινόμενες από Γ.Π.Σ. του Δήμου, προσθέτοντας όμως και το Μουσείο Διαδραστικών Δραστηριοτήτων.

Αναλυτικότερα προτείνεται:

α) ΑΓΟΡΑ : Λιανικό εμπόριο και αφορά κυρίως καταστήματα  οπωροκηπευτικών και αληευτικών προιόντων (+ΜΑΡΙΝΑ 40 ΑΛΙΕΥΤΙΚΏΝ ΣΚΑΦΩΝ)
β) ΚΑΦΕ-ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ (+ΜΑΡΙΝΑ 60 ΙΣΤΙΟΠΛΟΙΚΩΝ ΜΗΚΟΥΣ 6-7 μ.)
γ) ΧΩΡΟΙ ΑΘΛΗΣΗΣ Α.Ν.Ο.Γ.: Κλειστό κολυμβητήριο , γήπεδο καλαθοσφαίρισης, γήπεδο αντισφαίρισης (+ΜΑΡΙΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΚΑΦΩΝ)
δ) ΚΛΕΙΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΔΗΜΟΥ ΓΛΥΦΑΔΑΣ: (+ ΜΑΡΙΝΑ 60 ΣΚΑΦΩΝ ΜΗΚΟΥΣ8-10 μ.) (+ ΜΑΡΙΝΑ 20 ΣΚΑΦΩΝ ΜΗΚΟΥΣ 12-15μ.)

 

Exploratorium
To Exploratorium είναι ένα μουσείο της επιστήμης, της τέχνης και της ανθρώπινης αντίληψης που εγκαινιάστηκε για 1η φορά στο Σαν Φρανσίσκο, το 1969.

Εκεί, μέσα από δραστηριότητες ανακάλυψης, εκμάθησης , και της συνειδητοποίησης , γίνεται αντιληπτό πως ο κόσμος λειτουργεί. Υπάρχουν χώροι που αναφέρονται στον άνθρωπο , τη φύση αλλά και τις συγχρονες τεχνολογίες. Τέλος , παράλληλα με τα «εκθέματα» λειτουργούν και εργαστήρια εκμάθησης.

Ωστόσο, πέραν από το επιστημονικό κομμάτι, πρόκειται για ένα σημείο αναφορας στην πόλη. Ο χώρος προσφέρεται για διασκέδαση, έμπνευση και δημιουργία.Τα εκθέματα είτε βρίσκονται μέσα στο κτήριο, είτε βρίσκονται διασκορπισμένα στα διάφορα τμήματα του εξωτερικού περιβάλλοντος του μουσείου. Έτσι ουσιαστικά, δεν πρόκειται για εσωστρεφές και κλειστό μουσείο, αλλά είναι ανοιχτό προς την πόλη.Παράλληλα με το επιστημονικό χαρακτήρα, στο μουσείο πραγματοποιουνται συναυλίες, performances κλπ.

 

Σχεδιαστικά, ακολουθωντας τη ιδέα της γέφυρας- δρόμου, το μουσείο τοποθετείται , παραπλεύρως της απόληξης της οδού Μεταξά. Η είσοδος γίνεται από το ανώτερο επίπεδο , με σκοπό την τελική κατάβαση προς τη θάλασσα.

 

 

 

 

Διπλωματικές & Ερευνητικές Εργασίες - Το greekarchitects.gr, προτείνει μια  θεματική ενότητα, στην οποία παρουσιάζονται πτυχιακές ή ερευνητικές εργασίες φοιτητών από σχολές πολυτεχνείων της Ελλάδας και του εξωτερικού. Οι ενδιαφερόμενοι /νες μπορούν να μας στείλουν την διπλωματική τους εργασία.

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital