ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ

Συμμετοχες 2014

197.14 Τρύπες γιατί Τρυπάς;

02 Μάιος, 2015

197.14 Τρύπες γιατί Τρυπάς;

Η διπλωματική εργασία 'Τρύπες γιατί τρυπάς', έχει ως αντικείμενο μελέτης την προβληματική συμβίωση ανθρώπου και αγριοκούνελου στο νησί της Λήμνου.

Φοιτήτριες : Αθηνά Θεοδωροπούλου, Βασιλική Παναγιωτίδου
Επιβλέπουσα : Βάνα Τεντοκάλλη
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Ημερομηνία παρουσίασης : Φεβρουάριος 2014

Η διπλωματική εργασία 'Τρύπες γιατί τρυπάς', έχει ως αντικείμενο μελέτης την προβληματική συμβίωση ανθρώπου και αγριοκούνελου στο νησί της Λήμνου. Περιοχή επέμβασης για τον σχεδιασμό είναι το αγρόκτημα Μητρόπολη στην ενδοχώρα του νησιού.

Η ανεξέλεγκτη εξάπλωση του αγριοκούνελου στο νησί, έχει προκαλέσει καταστροφές στο οικοσύστημα του και την απομάκρυνση κάθε είδους ανθρώπινης ενασχόλησης με τη γη.  Οι προθέσεις της επέμβασης είναι η επαναφορά της παρουσίας του ανθρώπου-γεωργού αλλά και η δημιουργία αγροτουριστικού ενδιαφέροντος στο κτήμα.

 

 

Η διαπίστωση της συμπεριφοράς του αγριοκούνελου ως αγέλη δίνει την εκκίνηση για τον σχεδιασμό. Αναπαριστούμε την κίνηση της αγέλης ψηφιακά και την καθοδηγούμε σε όλη την έκταση, βάσει ορισμένων κατευθύνσεων, που έχουν αντληθεί από την γεωμορφολογία του κτήματος και τα χαρακτηριστικά του ρέματος που το διασχίζει. Σε αυτά τα σημεία υποθέτουμε σύμφωνα με την ανάλυση ότι παρατηρείται η μεγαλύτερη κινητικότητα του αγριοκούνελου,

 

 

Η επεξεργασία αυτής της καταγραφής σε συνδυασμό με την αναδιοργάνωση των καλλιεργειών του κτήματος μας δίνει το σχεδιαστικό αποτέλεσμα, ένα δίκτυο διαδρομών και στάσεων για τον άνθρωπο.

 

Για να παρουσιάσουμε την μορφολογία και υλικότητα της επέμβασης εστιάζουμε σε ένα κομμάτι του συνόλου το οποίο βρίσκεται στην όχθη του ρέματος όπου εντοπίζουμε και την μεγαλύτερη συγκέντρωση του αγριοκούνελου. Η κίνηση της αγέλης δημιουργεί με το αποτύπωμά της μία διάνοιξη στη γη στην οποία εντάσσουμε διαδρομές και στάσεις υπέργειου και υπόγειου χαρακτήρα.

 

 

Διπλωματικές & Ερευνητικές Εργασίες - Το greekarchitects.gr, προτείνει μια  θεματική ενότητα, στην οποία παρουσιάζονται πτυχιακές ή ερευνητικές εργασίες φοιτητών από σχολές πολυτεχνείων της Ελλάδας και του εξωτερικού. Οι ενδιαφερόμενοι /νες μπορούν να μας στείλουν την διπλωματική τους εργασία.

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital