ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ

Συμμετοχες 2014

201.14 Ανάπλαση ολυμπιακού χωριού και ένταξη του στο δήμο αχαρνών

08 Μάιος, 2015

201.14 Ανάπλαση ολυμπιακού χωριού και ένταξη του στο δήμο αχαρνών

Η παρούσα διπλωματική στόχο έχει τη διερεύνηση και επίλυση των προβλημάτων του οικισμού του Ολυμπιακού Χωριού της Αθήνας, αλλά και την ένταξή του στον αστικό ιστό του Δήμου Αχαρνών.

Φοιτήτριες : Κοντογιάννη Χριστίνα-Μαρία, Μητροκανέλου Κωνσταντίνα, Χατζηγεωργίου Ειρήνη
Επιβλέποντες : Πατρίκιος Γ, Κεβεντσίδης Κ, Θωμάς Ν.
Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
Ημερομηνία παρουσίασης : 31 Μαρτίου 2014

 

 

Μετά από καταγραφή και παρατήρηση του συνόλου του Δήμου, ο σχεδιασμός που εφαρμόστηκε έχει κύρια κατεύθυνση την αυτάρκεια του Δήμου και την κάλυψη των βασικών αναγκών των κατοίκων.

Η παρούσα εργασία έχει ως στόχο τη διερεύνηση και επίλυση των προβληµάτων που εµφάνισε ο οικισµός του Ολυµπιακού Χωριού της Αθήνας, αλλά και την ένταξή του στον αστικό ιστό. Χτισµένο για τις ανάγκες των Ολυµπιακών Αγώνων του 2004, κλήθηκε να εξυπηρετήσει δύο φάσεις, αυτή της Ολυµπιακής χρήσης, αλλά και τη Μετά-ολυµπιακή χρήση ως κοινωνική κατοικία, η οποία δόθηκε σε εργατικές οικογένειες. Η χωροθέτηση, όµως, αλλά και ο ίδιος ο σχεδιασµός γρήγορα αποδείχθηκαν λανθασµένες αποφάσεις. Σε ό,τι αφορά τη χωροθέτησή του, ήταν περιφερειακή, στα σύνορα του παρακείµενου Δήµου και αρκετά µακριά από τον αστικό ιστό, περικυκλωµένο από εκτάσεις µη κατοικηµένες. Αλλά και ο ίδιος ο σχεδιασµός βασίστηκε στη λογική της ζωνοποίησης, µε ορισµό ζωνών κατοικίας, πρασίνου και εµπορίου. Παρά τις όποιες προθέσεις, καµία χρήση εκτός της κατοικίας δεν ευδοκίµησε κατά τη µετά-ολυµπιακή χρήση, µε αποτέλεσµα οι κάτοικοι να αποµονωθούν απόλυτα, ενώ αντιµετωπίζουν ολοένα και περισσότερα οικονοµικά και κοινωνικά προβλήµατα. Η έρευνα για την αντιµετώπιση των αδιεξόδων βασίστηκε στην ενδελεχή καταγραφή και παρατήρηση του συνόλου του Δήµου, ο οποίος αντιµετωπίζει στο σύνολό του αντίστοιχα προβλήµατα µε το Ολυµπιακό χωριό. Διατυπώθηκε ένας σχεδιασµός ο οποίος βασίζεται στην εξασφάλιση χώρων για την τόνωση της πρωτογενούς παραγωγής, στη δηµιουργία θέσεων εργασίας και στην ανέγερση των απαραίτητων κοινωνικών υποδοµών. Βάση αυτής της προσέγγισης αποτελεί η αστική γεωργία, καθώς ο αστικός ιστός της περιοχής χαρακτηρίζεται από την ύπαρξη µεγάλων αδόµητων εκτάσεων. Ο τελικός σχεδιασµός έχει στόχο την εξασφάλιση της βιωσιµότητας της περιοχής, µέσα από την αυτάρκεια του Δήµου για την κάλυψη βασικών αναγκών σε τροφή, ένδυση, υγεία, παιδεία και πολιτισµό. Μεγάλο ενδιαφέρον δίνεται, επίσης, στη διασφάλιση του δικαιώµατος στη στέγαση, κάτι που στερούνται αρκετοί κάτοικοι της περιοχής. Το γεγονός αυτό σε συνδυασµό µε την ανάγκη για πύκνωση του αστικού ιστού παραπλεύρως του Ολυµπιακού χωριού, οδήγεί στην επιλογή της βασικής σχεδιαστικής πρότασης, η οποία αφορά στην ανέγερση κοινωνικής κατοικίας στην εγκαταλειµµένη εµπορική ζώνη του Ολυµπιακού χωριού. Μεγάλη έµφαση δίνεται στην αποφυγή σχεδιασµού ενός αποστειρωµένου υπνωτηρίου, για αυτό επιλέχθηκε µίξη των χρήσεων, µε σχεδιασµό των ισογείων ως ήπιων εµπορικών καταστηµάτων, αλλά και ο σχεδιασµός πλατειών και αστικών χώρων για την τόνωση της κοινωνικής ζωής. Άλλες επεµβάσεις αποτελούν η διάνοιξη νέας οδού για τη σύνδεση του χωριού µε το κέντρο του Δήµου, αλλά και επεµβάσεις στο υπόλοιπο κυκλοφοριακό δίκτυο.

 

 

Διπλωματικές & Ερευνητικές Εργασίες - Το greekarchitects.gr, προτείνει μια  θεματική ενότητα, στην οποία παρουσιάζονται πτυχιακές ή ερευνητικές εργασίες φοιτητών από σχολές πολυτεχνείων της Ελλάδας και του εξωτερικού. Οι ενδιαφερόμενοι /νες μπορούν να μας στείλουν την διπλωματική τους εργασία.

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital