ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ

ΤΑ ΨΗΛΑ ΚΤΗΡΙΑ

12 Φεβρουάριος, 2013

Κριτική για τα χαρακτηριστικά ασφαλείας του Sky City στην Κίνα

Οι πολεοδόμοι έχουν απορρίψει προτάσεις για τη δημιουργία του ψηλότερου ουρανοξύστη του κόσμου στην Κίνα, λέγοντας ότι θα ήταν μια παγίδα θανάτου σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Του Αλέξιου Βανδώρου


 

Το Sky City, αν κατασκευαστεί, θα έχει 220 ορόφους και ύψος πάνω από 838 μέτρα, μεγαλύτερο από τα 828-μέτρα του ουρανοξύστη Burj Khalifa στο Ντουμπάι, του ψηλότερου κτιρίου στον κόσμο.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εταιρείας Broad Group, ο πύργος θα στεγάσει 4.000 οικογένειες σε διαμερίσματα μεταξύ του 16ου και 180ου ορόφου, και θα διαθέτει γραφεία, ένα ξενοδοχείο, ένα σχολείο, ένα νοσοκομείο, καταστήματα, γυμναστήριο και εστιατόρια.

Αλλά οι αρχιτέκτονες ισχυρίζονται ότι οι κάτοικοι θα είναι ευάλωτοι αν ξεσπάσουν πυρκαγιές. "Με τόσους πολλούς ανθρώπους να  ζουν και να εργάζονται στο κτίριο, θα υπάρχουν κίνδυνοι παντού», δήλωσε ο Li Xun, αντιπρόεδρος της Κινέζικης Ακαδημίας Πολεοδομίας και Σχεδιασμού. «Τι θα συμβεί αν υπάρχει μια φωτιά, ή ένας ηλικιωμένος άνθρωπος έχει μια καρδιακή προσβολή;»

Σε γενικές γραμμές, οι σκάλες που χρησιμοποιούνται από τα πυροσβεστικά συνεργεία διάσωσης μπορούν  να φτάσουν σε μέγιστο ύψος 100 μέτρων. Ο Youwei Wang, αντιπρόεδρος της Κίνας Ακαδημίας της Οικοδομικής Έρευνας, επίσης, εκτιμά ότι ένας ανελκυστήρας στον ουρανοξύστη θα χρειάζεται αρκετό χρόνο για να ταξιδέψει από το έδαφος προς τους πάνω ορόφους. "Τα λεπτά αυτά θα μπορούσαν να είναι ζωτικής σημασίας σε ορισμένες περιπτώσεις», είπε. «Ένα άρρωστο άτομο μπορεί να πεθάνει».

Η εταιρεία έχει δηλώσει ότι «η ομάδα σχεδίασης είναι επαγγελματική και έχει λάβει υπόψη όλα τα στοιχεία για την ασφάλεια», προσθέτοντας μόνο ότι η εταιρεία έχει «αγοράσει τη γη, έχει παραδώσει τα σχέδιά στις αρχές και περιμένει το αποτέλεσμα της αξιολόγησης».

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εταιρείας, ο πύργος θα κατασκευαστεί σε εννέα μόνο μήνες. Ο Xiangjiang Zhou, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την τεχνολογία της εταιρείας Broad Group, δήλωσε τον Ιούλιο στην εφημερίδα China Daily ότι το κτήριο μπορεί να κατασκευαστεί μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, διότι ορισμένα μέρη θα είναι προκατασκευασμένα και θα συναρμολογούνται επί τόπου.

Οι κριτικοί έχουν εκφράσει επίσης ανησυχίες για μακροπρόθεσμους κινδύνους, όπως η καθίζηση. «Δεν είμαι εξοικειωμένος με τα γεωλογικά χαρακτηριστικά της Changsha, αλλά ένα τέτοιο τεράστιο κτίριο μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα, ακόμα και μια καταστροφή», δήλωσε ο Wang.

Μια έκθεση από την China Geological Survey που κυκλοφόρησε φέτος διαπιστώνει ότι ένας αυξανόμενος αριθμός ουρανοξυστών συμβάλλουν στην υποχώρηση σε ορισμένες περιοχές. Η έρευνα δείχνει τα πιο ευάλωτα σημεία στη Βόρεια Κίνα, το Δέλτα του ποταμού Yangtze και το Fenwei Basin, καλύπτοντας μια συνδυασμένη έκταση 79.000 τετραγωνικών χιλιόμετρων - πάνω από 100 φορές το μέγεθος της Σιγκαπούρης.

Ένα διώροφο κτίριο βυθίστηκε στο χωριό Quanhong στην Changsha στις 19 Νοεμβρίου, ανέφερε το Chinanews.com.

Για μια ακόμη φορά μια επικείμενη υπερκατασκευή διχάζει τους κριτικούς και την κοινή γνώμη.

Σύμφωνα με άρθρο του CNET η εταιρεία σχεδιάζει να κατασκευάσει το κτίριο σε 90 μόνο ημέρες.

 


 

Ο Αλέξιος Βανδώρος είναι αρχιτέκτονας και εκπρόσωπος για την Ελλάδα του οργανισμού CTBUH

 

Share |

Σχετικές Δημοσιεύσεις:

 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital