ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΜΑΤΙΕΣ

 

Τάσος Μπίρης. Κατοικημένες αυτοβιογραφίες

17 Δεκέμβριος, 2012

Τάσος Μπίρης. Κατοικημένες αυτοβιογραφίες

Σχεδιάζοντας την ίδια σου την κατοικία, ή κατοικώντας το ίδιο σου το σχέδιο. Συζήτηση με τον Τάσο Μπίρη. (Επεισόδιο 4)

Του Αριστοτέλη Δημητρακόπουλου

Η παρούσα συνέντευξη και συνομιλία με τον Τάσο Μπίρη, το διακεκριμένο αρχιτέκτονα που δεν αρέσκεται στην άστοχη άσκηση της δημοσιότητας ή την άσκοπη επιδίωξη της προβολής και το μεστό δάσκαλο που διαφυλάττει την παρουσίασή του στο ευρύτερο κοινό για τις περιπτώσεις στις οποίες πραγματικά ανακύπτουν ζητήματα ουσίας, αποδεικνύεται εξαιρετικής βαρύτητας, αλλά θα μπορέσει να αξιολογηθεί εις βάθος μάλλον αργότερα, όταν ο χρόνος πλέον θα έχει λειτουργήσει κι αυτός αυτοβιογραφικά επί της καταγραφής αυτής.

Η αυτοβιογραφία πλέον τίθεται εδώ όχι απλά ως "θέμα" αλλά ως αγωνία, ως επίκεντρο της ύπαρξής της δικής μας αλλά και της ύπαρξης της αρχιτεκτονικής μας. Το βιωματικό στοιχείο επιτακτικά αναδεικνύεται πλέον όχι ως απλό συμβάν ή γεγονός, αλλά ως αξία και μέτρο ενόρασης της πνευματικής μας κατάστασης και προοπτικής. Αυτή είναι μια θέση ή απόθεση που "κοινωνείται" καθ' όλη τη συζήτηση, και εν τέλει ανάγει το αυτοβιογραφικό σπίτι ως το πλέον "άβατο" της ανθρώπινης υπόστασης, υλικής και πνευματικής, το βίωμα του οποίου είναι φύσει αδύνατο να καθομολογηθεί ή να εκτεθεί άμεσα. Στο επίπεδο αυτό, η πρόκληση του σπιτιού του αρχιτέκτονα ως άδυτο, υπερβαίνει την πρόκληση της όποιας συνθετικής άσκησης, αλλά ασυμβίβαστα επαναφέρει τις θεμελιώδεις προκλήσεις που επαχθώς θέτει η ίδια η αρχιτεκτονική δημιουργία στο γενεσιουργό της.

 

Επεισόδιο 4. Συζήτηση με τον Τάσο Μπίρη.

Α μέρος.

Β μέρος.

Γ μέρος.


Οι χρήστες μπορούν πατώντας την ένδειξη H.D. στον player να ενεργοποιήσουν ή απενεργοποιήσουν την υψηλή ποιότητα προβολής
Η εκπομπή αρχειοθετείται και στο GRATV (www.gratv.gr) στην ενότητα εκπομπές / Το σπίτι του αρχιτέκτονα.
greekarchitects.gr © 2012-13Λίγα λόγια για την τηλεοπτική σειρά

Σε πολλές περιπτώσεις το ζήτημα του "σχεδιάζω για τον εαυτό μου" ανέρχεται ως μια ξεχωριστή κατηγορία αρχιτεκτονικής στην οποία ο δημιουργός αντιμετωπίζει το "εγώ" του υπό διαφορετικό πρίσμα, παράγοντας έργο υπό ιδιαίτερους όρους - φιλοσοφικούς, ιδεολογικούς, τεχνικούς, ή άλλους - συχνά αντιμετωπίζοντας αδιέξοδα, είτε προσωπικής ή ψυχολογικής φύσεως. Ενώ ανιχνεύονται διάφορες εκδοχές σχέσεων του αρχιτέκτονα - επαγγελματία ή αυτόκλητου ερασιτέχνη - με το σπίτι του, είναι κοινός τόπος η κάποια έννοια «κρίσης» σε μια πορεία τεκτονικής πραγμάτωσης του υποσυνείδητου, της «αναγέννησης στην πέτρα» κατά τον πρωτοπόρο της ψυχανάλυσης και αυτόκλητο αρχιτέκτονα Κάρλ Γιούνγκ. Τα έργα αναπόφευκτα εκφέρουν βαθύτατη ψυχαναλυτική αξία, ως διαδικασία σχεδιασμού που εξελίσσεται ως ένα είδος αυτο-ανάλυσης. Η σχέση του ιδιοκτήτη/κατοίκου με το κτήριο-έργο του είναι μια ξεχωριστή αφήγηση η οποία εξελίσσεται σε βάθος χρόνου ως μια ανοιχτή και συνεχής αλληλεπίδραση δημιουργού και δημιουργήματος.

Στην παρούσα σειρά συζητήσεων υπό το γενικό τίτλο «κατοικημένες αυτοβιογραφίες» στόχος είναι η καταγραφή αυτής της εμπειρίας διαβίωσης στο "ίδιο" δημιούργημα, της ιστορικής διαδρομής και των εκδοχών της• η κατάθεση μαρτυρίας από εκπαιδευμένους αρχιτέκτονες που έχουν βιώσει σε χρονικό βάθος την εμπειρία της δημιουργίας του οίκου τους. Το ζήτημα της εξέτασης της αρχιτεκτονικής ως αυτοβιογραφία και της αυτοβιογραφίας ως αρχιτεκτονικό θέμα είναι ένα θεωρητικό αντικείμενο το οποίο εισαγάγει ο αρχιτέκτονας Αριστοτέλης Δημητρακόπουλος (ετοιμάζεται η έκδοση ενός πρώτου βιβλίου στο θέμα άμεσα) και που έχει συζητηθεί ανεπαρκώς ή και καθόλου ως τώρα στα πεδία της αρχιτεκτονικής κριτικής, ιστορίας και θεωρίας, διεθνώς.

Επιμέλεια Παρουσίαση:
Αριστοτέλης Δημητρακόπουλος

Επιμέλεια Παραγωγής
GreekArchitects.gr
Βασίλης Μιστριώτης
Μανώλης Οικονόμου
Μαριλένα Μάργαρη

 

Share |

Σχετικές Δημοσιεύσεις:

 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital