ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ

Διερευνήσεις

 
 • ‘Από-ιδρυματοποίηση’ της Τέχνης; Τέχνη ως αποδόμηση του Ιδρύματος; Ή Τέχνη και Δημόσιος Χώρος;

  ‘Από-ιδρυματοποίηση’ της Τέχνης; Τέχνη ως αποδόμηση του Ιδρύματος; Ή Τέχνη και Δημόσιος Χώρος;

  19 Φεβρουάριος, 2008

  Μια κριτική αντιμετώπιση της αρχιτεκτονικής και χρήση των ‘ελαφρών’ της εργαλείων, όπως είναι το πρόγραμμα, μπορεί να επαναδιατυπώσει σχέσεις ιδεολογικές και χώρου στην περίπτωση του ιδρύματος, να αναδείξει την τέχνη ως ενεργό δομικό συστατικό και όχι ως αντικείμενο που περιέχεται. Κατ’ επέκταση να διατυπώσει μια νέα ιδέα για τον δημόσιο χώρο και μια νέα απάντηση στο ερώτημα: Τι είναι δημόσιο;

      

 • Οι παράκτιες περιοχές και η επίδραση του τουρισμού.

  Οι παράκτιες περιοχές και η επίδραση του τουρισμού.

  30 Δεκέμβριος, 2007

  Σταδιακά αρχίζουν να προβληματίζουν όλο και περισσότερο την αρχιτεκτονική κοινότητα διεθνώς, οι τρόποι ανάπτυξης αλλά και προστασίας των παράκτιων περιοχών.

      

 • ΝΕΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ ΣΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΧΕΣΗΣ ΤΟΠΙΟΥ ΚΑΙ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ

  ΝΕΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ ΣΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΧΕΣΗΣ ΤΟΠΙΟΥ ΚΑΙ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ

  02 Οκτώβριος, 2007

  Ένας προσεκτικός παρατηρητής της σύγχρονης αρχιτεκτονικής θα μπορούσε να διαπιστώσει ότι εμφανίζεται την τελευταία περίοδο μια στροφή της αρχιτεκτονικής προς την κατεύθυνση εκείνη που είναι περισσότερο ευαισθητοποιημένη με την διαμόρφωση του εδάφους, έτσι ώστε να εντάσσει την αρχιτεκτονική στο τοπίο, και προς τις τεχνικές εκείνες που επιχειρούν να συνδυάσουν την αρχιτεκτονική τοπίου με την αρχιτεκτονική κατασκευή κτηρίων και συνόλων.

      

 • “Tour-Phare”. Στρατηγικές νίκες, στρατηγικές ήττες…

  “Tour-Phare”. Στρατηγικές νίκες, στρατηγικές ήττες…

  10 Ιούνιος, 2007

  Μια έκθεση μπορεί να δώσει διάφορες αφορμές για σκέψεις. Στην σημερινή εποχή ίσως πιο πολύ από ότι θα περίμενε κάποιος στο παρελθόν. Καταρχήν, σκέψεις πάνω στο σημερινό τρόπο χρήσης της αρχιτεκτονικής, και σαν καταναλωτικό πολιτιστικό προϊόν...

      

 • Η έρευνα και τα νέα όρια της αρχιτεκτονικής πρακτικής

  Η έρευνα και τα νέα όρια της αρχιτεκτονικής πρακτικής

  26 Μάρτιος, 2007

  Η έρευνα ξεφεύγει από το ακαδημαϊκό περιβάλλον και καθορίζει τα νέα όρια της αρχιτεκτονικής πρακτικής. Η έρευνα αποκτά ‘υλικότητα’ και η πρακτική γίνεται τρόπος ‘κριτικής θεώρησης’.

      

 • Πλαίσια αρχιτεκτονικής δράσης.

  13 Ιανουάριος, 2007

  Είναι μάλλον κοινός τόπος ότι η αρχιτεκτονική δράση και το περιεχόμενό της έχει αλλάξει δραστικά τα τελευταία χρόνια και στο εξωτερικό, αλλά και στο εσωτερικό. Ο αρχιτέκτονας πια, δεν ακολουθεί τα μοντέλα του παρελθόντος (πρόσφατου ή απώτερου) και διεκδικεί για τον εαυτό του νέα «περιβάλλοντα δράσης», χώρους που μέχρι πρόσφατα δεν διεκδικούσε.
  (των Νεκτάριου Κεφαλογιάννη, Χρίστου Παπαστεργίου)     

 • ‘Ο curator, ο λόρδος και μια Zaha στο σαλόνι’

  20 Νοέμβριος, 2006

  Μια πλευρά της σύγχρονης συζήτησης για την αρχιτεκτονική αφορά συγκεκριμένα τις δυνατότητες της για κεφαλαιοποίηση, δηλαδή ως κατηγορία που παράγει υπεραξία και αποδίδει κέρδος σε αυτόν που την εκμεταλλεύεται αλλά και ως προϊόν που καταναλώνεται μαζικά.
  (του Χρίστου Παπαστεργίου)
      

 • Η Βαρκελώνη και η αρχιτεκτονική της κοινότητα. Ένα σύγχρονο μοντέλο μιας λειτουργικής “μαζικοδημοκρατικής” κοινωνίας.

  20 Σεπτέμβριος, 2006

  Γιατί η Βαρκελώνη πέτυχε σε λίγα χρόνια να γίνει μια σημαντική πόλη-σημείο αναφοράς, με παγκόσμια επιρροή και σημασία;     

 • Η ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΩΣ ΣΥΝΘΗΚΗ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ

  20 Αύγουστος, 2006

  Η διαμεσολάβηση μεταξύ της σωματικής πρόσληψης και της αφηρημένης εννόησης του χώρου.H αρχιτεκτονική μας ενδιαφέρει ως η διαδικασία παραγωγής των τεχνημάτων , τα οποία διαμεσολαβούν ανάμεσα στην αποσπασματικότητα της εμπειρικής πρόσληψης του κόσμου μέσω του σώματος και της αφηρημένης, συνολικής σύλληψής του ως ολότητα , ως ένα πλέγμα σχέσεων, στο οποίο το σώμα εντάσσεται.
  Νεκτάριος Κεφαλογιάννης - Χρίστος Παπαστεργίου     

 • Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ 'ΕΝΔΙΑΜΕΣΟΥ' ('IN-BETWEEN')

  07 Ιούνιος, 2006

  Το ενδιαφέρον για το ενδιάμεσο προκύπτει σήμερα κυρίως λόγω της ανάγκης να κατανοήσουμε ‘ασαφείς περιοχές' που μεσολαβούν ανάμεσα σε βεβαιότητες, ανάμεσα σε κυρίαρχες ταυτότητες, ανάμεσα σε προθέσεις και κοσμοθεωρίσεις...Νεκτάριος Κεφαλογιάννης , Χρίστος Παπαστεργίου     

 • METAPOLIS

  15 Μάρτιος, 2006

  Στα θέματα του αστικού σχεδιασμού και κυρίως της πολεοδομίας έχουν αναπτυχθεί πολλές θεωρίες και τρόποι αντίληψης της αστικής οργάνωσης. Μια από τις καθοριστικότερες, που εμφανίστηκαν στο παρελθόν, ήταν η μητρόπολη, που διαδραμάτησε καθοριστικό ρόλο, όχι μόνο στην αρχιτεκτονική και στην γενικότερη επιστήμη του χώρου...     

 • ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ

  01 Αύγουστος, 2005

  Η αρχιτεκτονική πια στις μέρες μας δεν περιορίζεται, ούτε και μπορεί να περιοριστεί στον προσδιορισμό της μορφής. Καλείται να προσαρμοστεί στο σημερινό παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον όπου σημαντικό ρόλο παίζει η οικονομία και το management     

 • Η ΚΑΤΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ

  15 Ιανουάριος, 2005

  O πολλαπλασιασμός απο ότι μπορεί εμπειρικά να αποκαλούμε ΄μή-τόπους' είναι ένα χαρακτηριστικό του σύγχρονου κόσμου. Χώροι κυκλοφορίας (αυτοκινητόδρομοι, αεροδρόμια), χώροι κατανάλωσης (πολυκαταστήματα, υπερ-αγορές) και χώροι επικοινωνίας (τηλέφωνο, τηλεόραση, δίκτυα) καταλαμβάνουν όλο και περισσότερο χώρο σε όλο τον πλανήτη. Πρόκειται για χώρους όπου οι άνθρωποι συν-υπάρχουν ή συν-κατοικούν, χωρίς να συ-ζούν, να ζούν μαζί' Μ.Auge.     

 • 'Το μοντέλο. Ο ευεργετικός μηχανισμός της κατάδειξης'

  07 Δεκέμβριος, 2004

  Αντικείμενο έρευνας αυτής της εργασίας είναι η αφαιρετική μακέττα και όλα αυτά που περικλύει και στα οποία αναφέρεται. Μας απασχολεί να μελετήσουμε αυτού του είδους τα προπλάσματα και ως αντικείμενο αντίληψης και αναπαράστασης του (αρχιτεκτονικού) χώρου αλλά και ως μέσο νοηματοδότησής του. Κυρίως το τελευταίο, μια και στο συγκεκριμένο είδος μακέττας που θα αναφερθούμε σκοπεύει να εκφράσει ένα νόημα, να μεταδόσει μια ιδέα, να εκφράσει μια επιθυμία.     

 • 'ομοιώματα του δημόσιου χώρου'

  15 Ιούλιος, 2003

  Η απαξίωση της δημόσιας ζωής και, μέσω αυτής, του δημόσιου χώρου είναι σήμερα ένα γεγονός που επηρεάζει την καθημερινότητά μας, αλλά και προκαλεί το ενδιαφέρον για να διερεύνήσει κανείς τις συνέπειες που επιφυλάσσονται για τον χώρο.     

 • Για την έρευνα στην αρχιτεκτονική

  17 Ιούνιος, 2003

  Διερευνήσεις του ρόλου της αρχιτεκτονικής σήμερα. Νεκτάριος Κεφαλογιάννης και Χρίστος Παπαστεργίου     

 • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ
  πάνω

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2023. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital