ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ

Τοπία αποξένωσης

28 Αύγουστος, 2015

Τοπία αποξένωσης

Ο κινηματογραφικός χώρος στην τετραλογία του Αντονιόνι. (ερευνητική εργασία)

Φοιτήτρια: Χαϊκάλη Χριστιάνα
Επιβλέπων καθηγητής: Πάνος Δραγώνας
Πανεπιστήμιο Πατρών, Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών
Ημερομηνία παρουσίασης: 30 Ιουνίου 2014

 

Αντικείμενο έρευνας της εργασίας είναι η αναπαράσταση του αστικού περιβάλλοντος στο κινηματογραφικό έργο του Μichelangelo Αntonioni. Κατά τη μελέτη του, παρατηρούμε πως η αρχιτεκτονική έχει ιδιαίτερα έντονη παρουσία στις ταινίες του. Σε αντίθεση με άλλους σκηνοθέτες που διαχειρίζονται το αστικό τοπίο ως ένα πλαίσιο στο οποίο δρουν και κυριαρχούν οι χαρακτήρες, ο Αntonioni συχνά προσδίδει περισσότερη έμφαση στα κτίρια, στους τοίχους και στα παράθυρα, παρά στους ίδιους τους πρωταγωνιστές. Τα μηνύματα που επιθυμούσε να μεταδώσει ο σκηνοθέτης δεν αφορούν μόνο τα συναισθήματα των πρωταγωνιστών, όπως η αγάπη, η λύπη, η απελπισία, αλλά και βαθύτερες αισθήσεις που αφορούν την αποξένωση, την απομόνωση, τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει το εξωτερικό περιβάλλον στην ψυχολογία του ατόμου και την απώλεια ταυτότητας που βιώνει ο άνθρωπος στην μεταπολεμική κοινωνία. Τελικά, έχει μείνει στην ιστορία του κινηματογράφου γνωστός ως ο σκηνοθέτης ο οποίος καταφέρνει, μέσα από την αρχιτεκτονική κινηματογραφική γλώσσα του, να αποδώσει καλύτερα από κάθε άλλον σκηνοθέτη την αποξένωση του ανθρώπου στη σύγχρονη αστική κοινωνία.

Η μελέτη της αναπαράστασης της μεταπολεμικής πόλης και της αρχιτεκτονικής πραγματοποιήθηκε βάσει του σημαντικότερου έργου του, της τετραλογία που περιλαμβάνει τις εξής ταινίες : L'avventura, La notte, L'eclisse και Il deserto rosso. Με αυτόν τον τρόπο έγινε προσπάθεια να αποσαφηνισθούν οι συμβολισμοί και τα ζητήματα τα οποία αφορούσαν τον Αntonioni σχετικά με την κοινωνία της μεταπολεμικής εποχής.

 

 

Δείτε την εργασία σε pdf (122 σελ.) ΕΔΩ ή στο ακόλουθο flipbook

Διπλωματικές & Ερευνητικές Εργασίες - Το greekarchitects.gr, προτείνει μια θεματική ενότητα, στην οποία παρουσιάζονται πτυχιακές ή ερευνητικές εργασίες φοιτητών από σχολές πολυτεχνείων της Ελλάδας και του εξωτερικού. Οι ενδιαφερόμενοι /νες μπορούν να μας στείλουν την διπλωματική τους εργασία.

Share |

Σχετικές Δημοσιεύσεις:

 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2020. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by GREED PROMO