ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ

Συμμετοχες 2013

28 Ιανουάριος, 2014

(128.13) Εργαστήρι Κινηματογραφικών Σπουδών στη Δράμα

Η παιδεία αποτελεί, αν όχι το σημαντικότερο, ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία για την επαγρύπνηση του ατόμου και της κοινωνίας. Σήμερα όμως, στην πρωτόφαντη περίοδο της οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής κατάπτωσης, χτυπιέται πισώπλατα.

Φοιτητές :  Αποστολίδης Κωνσταντίνος, Κουβίδης Δημήτρης-Γιώργος
Επιβλέποντες καθηγητές : Κόκκορης Πάνος, Παπαγιαννόπουλος Γιώργος, Λουκόπουλος Δημήτρης
Δ.Π.Θ. | Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών
Ημερομηνία παρουσίασης: Ιούλιος 2013

Παιδεία
Η παιδεία αποτελεί, αν όχι το σημαντικότερο, ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία για την επαγρύπνηση του ατόμου και της κοινωνίας. Σήμερα όμως, στην πρωτόφαντη περίοδο της οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής κατάπτωσης,  χτυπιέται πισώπλατα.

Κινηματογραφική παιδεία
Στην εποχή της κυριαρχίας της κινούμενης εικόνας και του θεάματος, η καλλιέργεια της κινηματογραφικής παιδείας, ανοίγει διάπλατα τους ορίζοντες στο ευρύ κοινό. Μέσα από την οικείωση του με την κινηματογραφική γλώσσα και με τη δύναμη της διαμεσολάβησης που αυτή του παρέχει, αναπτύσσει όχι μόνο το αισθητικό του κριτήριο  αλλά  και την δημιουργία αντιστάσεων απέναντι στην προπαγάνδα των μαζικών μέσων της αγοράς. Η κινηματογραφική αίθουσα, λειτουργεί ως δημόσιος χώρος, διάπλατα ανοιχτός στην πόλη, γίνεται το σημείο συνάντησης της με τον κινηματογράφο, μέσα από ένα  μηχανισμό πολιτισμικής όσμωσης.

Κρίναμε πως θα είναι σημαντική  η συγκρότηση μιας Νέας Σχολής, έξω και πάνω από τα όρια του όρου "ίδρυμα", έτσι που θα την διέπει ένα διαφορετικό μοντέλο λειτουργίας, ανοιχτή στην τοπική κοινωνία, ανεξάρτητη από ταξικούς και άλλους διαχωρισμούς.

Τόπος
Η πόλη που επιλέχτηκε να τοποθετηθεί το Εργαστήρι Κινηματογραφικών Σπουδών είναι η Δράμα. Η Δράμα επαρχιακή πόλη, 45.000 κατοίκων περίπου, στην Βόρεια Ελλάδα, μπήκε στον χορό  των Φεστιβάλ πριν από 35 περίπου χρόνια. Φέτος διοργανώνει το 36ο Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους. Μόλις στα 17 της, εισχώρησε στο διεθνές στερέωμα, συνδιοργανώνοντας και Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους.

Τι σημαίνει όμως για μια πόλη του βεληνεκούς της Δράμας, στην Ελλάδα του σήμερα, η διοργάνωση ενός τέτοιου διαπολιτισμικού θεσμού;

Τον Αύγουστο του 1996 συγκροτήθηκε ως δημοτική επιχείρηση. Το Φεστιβάλ έρχεται σε επαφή με άλλα αντίστοιχα Διεθνή Φεστιβάλ, καλεί κινηματογραφιστές από τη διεθνή σκηνή οι οποίοι μεταδίδουν την γνώση και την πείρα τους στους νέους ομόλογους τους. Διοργανώνει αφιερώματα σε διεθνείς κινηματογραφίες, ανοίγοντας το δρόμο για καλλιτεχνική ενημέρωση αλλά και στην αναγκαία κρίση και σύγκριση.

Η πόλη αποκτά ένα σημαντικό πολιτιστικό πυρήνα στο σώμα της, ενώ σε συνάρτηση με το θεσμό του φεστιβάλ τονώνει την οικονομία της.

Τα φεστιβάλ κινηματογράφου είναι σημαντικά τόσο σε επίπεδο τοπικό αλλά και εθνικό. Φέρνουν επισκέπτες και εισάγουν την εθνική κινηματογραφική κουλτούρα στο παγκόσμιο γίγνεσθαι. Διαμεσολαβούν με τέτοιο τρόπο ώστε να καλλιεργούνται και να αναπτύσσονται ομάδες ειδικών ενδιαφερόντων,  μέσα σ' ένα ισχυρό πλέγμα διαπολιτισμικών σχέσεων. Και στην περίπτωσή μας οι μικρομηκάδες, λόγω ως επί το πλείστον του νεαρού της ηλικίας, των μικρών σε κόστος  παραγωγών, κομίζουν ενέργεια, πλούτο σκέψης και τεράστια δημιουργικότητα. Αυτό λοιπόν το καθοριστικό πλαίσιο αναπτύσσεται στη Δράμα. Ευνοϊκές κριτικές στα πρώτα χρόνια ενδυνάμωσαν την παραγωγή και την συμμετοχή περισσότερων δημιουργών, αλλά και κριτικών. Οργανώθηκε έτσι η ανοικοδόμηση ενός κοινωνικού αντικειμένου που προσπαθεί να μεταλλάξει τη σύγχρονη πόλη της Δράμας. Η δημιουργία του "Εργαστηρίου Κινηματογραφικών Σπουδών " στοχεύει ακριβώς πάνω σ' αυτόν τον πυρήνα, συγκροτημένη σε άμεση σύνδεση με το θεσμό του φεστιβάλ, ως εξέλιξη και άμεση συνέχεια του.  Ενας εκπαιδευτικός πυλώνας ο οποίος διανοίγει τους ορίζοντες. Έτσι, σήμερα πλέον το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας, τόσο το Διεθνές όσο και το Ελληνικό, έχει εξελιχθεί σε έναν πολιτιστικό οργανισμό, τόσο εθνικής όσο και διεθνούς εμβέλειας.

Ο χαρακτήρας και ταυτότητα  που έχει πάρει η Δράμα μέσω του Φεστιβάλ πρέπει να ενδυναμωθεί με κάθε τρόπο.

Το οικόπεδο που επιλέχτηκε για να τοποθετηθεί το συγκρότημα βρίσκεται στο κέντρο της Δράμας, σε μια αρκετα πυκνοδομημένη περιοχή, η οποία διακρίνεται απο μείξη λειτουργιών. Στο άμεσο περιβάλλον της, η περιοχή μελέτης συνορεύει κυρίως με χρήσεις εμπρορίου κλίμακας γειτονιάς,- στις ισόγειες στάθμες-, και κατοικίες στους ορόφους.

 

 

Συγκροτήθηκε ένα κτίριολογικό πρόγραμμα που διακρίνεται στις καθαρά εκπαιδευτικές λειτουργίες, στις οποίες κυριαρχεί το studio ώς ο χώρος που ζητάει μεγάλο όγκο και ελεύθερο ύψος, και στις δημόσιες που αναφέρονται σε όλη τη πόλη της Δράμας και στο φεστιβάλ (κλειστός κινηματογράφος, θερινός κινηματογράφος, ταινιοθήκη). Συνολικα η δόμηση είναι 2.550 τ.μ.

 

 

Βασικές προθέσεις ήταν οι καθαρά δημόσιες λειτουργίες, με τις εκπαιδευτικές να διαπλέκονται και το συγκρότημα στην ισόγεια του στάθμη (+1.50, +2.50) να είναι ελεύθερα προσπελάσιμο και να δημιουργεί ελεύθερους χώρους για την πόλη .

Σε συνάρτηση με αυτό αλλά και με το ελεύθερο ύψος που χρειάζεται ο κινηματογράφος και το studio, αποφασίστηκε η τοποθέτηση της κινηματογραφικής αίθουσας, του  πάτου του studio και της κύριας εισόδου στο foyer στη στάθμη -2.50.

Με όλες αυτές τις λειτουργίες, η στάθμη του -2.50  αποκτά ιδιαίτερο χαρακτήρα. Το foyer έχει τη δυνατότητα να λειτουργεί και ανεξάρτητα απο το υπόλοιπο κτήριο, κατακόρυφα και αυτόνομα με είσοδο και απο το -2.50 και από το +1.50(στάθμη πεζοδρομίου), δουλεύει σε 4 επίπεδα, περιλαμβάνει αναψυκτήριο, και μέσω αυτού γίνεται η πρόσβαση στους υπόλοιπους χώρους του συγκροτήματος. Επιπρόσθετα δίνεται δυνατότητα πρόσβασης στον θερινό κινηματογράφο, ο οποίος βρίσκεται στο δώμα του studio, -μέσω του foyer-,  πράγμα που δημιουργεί διαπλοκές μεταξύ των διαβαθμίσεων του δημόσιου μέσα στο κτήριο.

 

 


Διπλωματικές & Ερευνητικές Εργασίες - Το greekarchitects.gr, προτείνει μια  θεματική ενότητα, στην οποία παρουσιάζονται πτυχιακές ή ερευνητικές εργασίες φοιτητών από σχολές πολυτεχνείων της Ελλάδας και του εξωτερικού. Οι ενδιαφερόμενοι /νες μπορούν να μας στείλουν την διπλωματική τους εργασία.

Share |

Σχετικές Δημοσιεύσεις:

 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital