ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ

Συμμετοχές 2011

(166.11) Πολυμορφικός και μεταφερόμενος χώρος ακρόασης

09 Απρίλιος, 2012

(166.11) Πολυμορφικός και μεταφερόμενος χώρος ακρόασης

Η διπλωματική αφορά τη μελέτη ενός πολυχρηστικού χώρου ακρόασης, του οποίου o όγκος αυξομειώνεται ανάλογα με τις ακουστικές απαιτήσεις.


Φοιτητρια : Κατερίνα Κωνσταντοπούλου
Eπιβλέπων καθηγητής : Δημήτρης Παπαλεξόπουλος
Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
Ημερομηνία υποστήριξης :  30.03.2011

 

 

Η κατασκευή "κουρδίζεται" για να εξυπηρετεί  τις τέχνες του κινηματογράφου, του θεάτρου και της μουσικής.  Aποσυναρμολογείται και μπορεί να μεταφερθεί με τη βοήθεια container, έτσι ώστε να μεταφέρεται από φεστιβάλ σε φεστιβάλ.

Η διπλωματική μου αφορά τη μελέτη ενός πολυχρηστικού χώρου ακρόασης, του οποίου o όγκος αυξομειώνεται ανάλογα με τις ακουστικές απαιτήσεις. Η κατασκευή "κουρδίζεται" για να εξυπηρετεί  τις τέχνες του κινηματογράφου, του θεάτρου και της μουσικής.  Aποσυναρμολογείται και μπορεί να μεταφερθεί με τη βοήθεια container, έτσι ώστε να μεταφέρεται από φεστιβάλ σε φεστιβάλ.

Πρόκειται για μια ελαφριά λυόμενη και μεταφερόμενη κατασκευή, η οποία μπορεί να παραμορφωθεί ανάλογα με τις απαιτήσεις της εκάστοτε χρήσης της. Η μελέτη της ακουστικής βασίστηκε στη διάχυση του ήχου και στο χρόνο αντήχησής του στον αντίστοιχο χώρο, έτσι ώστε να προσαρμόζεται η κατασκευή στην εκάστοτε πολιτιστική χρήση.

Η παραμόρφωση επιτυγχάνεται χάρη στην ιδιαίτερη γεωμετρία των τοίχων και των συνδέσμων που τους ενώνουν, και όχι στην τεχνολογία του υλικού. Τα στοιχεία πλήρωσης είναι άμεσα εμπνευσμένα από τη λογική του origami, ενώ η ιδιαίτερη σύνδεση που επιτρέπει στην κατασκευή να κινείται αποτελείται από μια κλειστή αλυσίδα 6 σφαιρικών τμημάτων.

Στην πράξη, στήνεται ένας σταθερός αλουμινένιος σκελετός διαιρεμένος σε τρία μέρη. Η έδρα των 80 καθισμάτων ανοίγει τηλεσκοπικά και επεκτείνεται εξωτερικά από το σκελετό, δημιουργώντας εξόδους κινδύνου και προσδίδοντας επιπλέον σταθερότητα στο σκελετό. Κάποια από τα container, εκτός από τη χρήση τους στην αποθήκευση και τη μεταφορά της κατασκευής, αποτελούν και βασικά στοιχεία της σύνθεσης για πρακτικούς λόγους.

Ο σκελετός ενισχύεται με χιαστές κι ένα έμβολο όπου τέμνονται. Ασκώντας μια αξονική δύναμη στο έμβολο, η μορφή του επιλεγμένου origami επιτρέπει τη δημιουργία επιφανειών διπλής καμπυλότητας.  Από ίσιοι οι τοίχοι καμπυλώνουν, κερδίζοντας όγκο χωρίς  ν' αλλάζει το εμβαδόν του χώρου.

 

 

 

Διπλωματικές & Ερευνητικές Εργασίες - Το greekarchitects.gr, προτείνει μια  θεματική ενότητα, στην οποία παρουσιάζονται πτυχιακές ή ερευνητικές εργασίες φοιτητών από σχολές πολυτεχνείων της Ελλάδας και του εξωτερικού. Οι ενδιαφερόμενοι /νες μπορούν να μας στείλουν την διπλωματική τους εργασία.

 

Share |

Σχετικές Δημοσιεύσεις:

 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital