ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΝΕΑ

Αρχιτεκτονικοί πειραματισμοί στο δημόσιο χώρο.

07 Ιανουάριος, 2009

Αρχιτεκτονικοί πειραματισμοί στο δημόσιο χώρο.

Επανασχεδιάζοντας την πλατεία Sudtiroler στην πόλη Κρέμς.  

English version

Πρόγραμμα φιλοξενείας καλλιτεχνών “AIR-Krems”, Αυστρία, Σεπτέμβριος Οκτώβριος 2008
Νίκος Δίκας, αρχιτέκτονας MSc

Η εργασία εξετάζει το ρόλο της σύγχρονης αρχιτεκτονικής ως παράγοντα αλλαγής του δημόσιου χώρου. Διερευνά την ικανότητα την οποία έχουν μικροί αστικοί χώροι να τροφοδοτούν συγκεκριμένες ιδέες, συναισθήματα στον δημιουργό. Να αποτελούν το κίνητρο για έναν αποδοτικό διάλογο ανάμεσα στον αρχιτέκτονα και το αστικό σύστημα.
Στην περίπτωση της πλατείας Sudtiroler στην πόλη Κρέμς, βασικό στόχο αποτέλεσε ο μετασχηματισμός του χώρου μπροστά απο την παλιά πύλη του ιστορικού κέντρου (Steiner Tor) και η νοηματοδότησή του. Σήμερα είναι κυρίως ένα αστικό κενό στο οποίο κυριαρχούν η κίνηση και η στάθμευση των αυτοκινήτων. Στην καλύτερη περίπτωση είναι ο  χώρος για την πρώτη και την τελευταία φωτογραφία των επισκεπτών μπροστά  από το σύμβολο της πόλης, την παλιά πύλη. Στόχο αυτής της αρχιτεκτονικής παρέμβασης  αποτέλεσε ο μετασχηματισμός του ελεύθερου χώρου σε ενεργό κομμάτι της αστικής ζωής  και εικόνας της Κρέμς. Η διαμόρφωση ενός ενδιαφέροντος διαλόγου ανάμεσα στο παλιό και το καινούριο.

Στα πλαίσια αυτής της δίμηνης εργασίας διαμορφώθηκαν διαφορετικές εναλλακτικές προτάσης. Μπορεί να θεωρηθεί περισσότερο ως μια ανοιχτή διαδικασία πειραματισμού πάνω στους πιθανούς μετασχηματισμούς του χώρου μέσω διαφορετικών προσεγγίσεων: από μικρές χειρονομίες, σε δραματικούς μετασχηματισμούς.
Τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν στο κοινό της Κρέμς με τη μορφή των παρακάτω διαφανειών στις Ημέρες Ανοικτών Στούντιο της Κάτω Αυστρίας, 18 και 19 Οκτωβρίου 2008  στο Ατελιέ 25 στο AIR-Krems.


http://www.air-krems.at/
http://www.kunstmeile.cc/

Share |

Σχετικές Δημοσιεύσεις:

 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2021. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital