ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΝΕΑ

Η σύγχρονη αρχιτεκτονική μπορεί να ενταχθεί σε έναν παραδοσιακό οικισμό

22 Δεκέμβριος, 2010

Η σύγχρονη αρχιτεκτονική μπορεί να ενταχθεί σε έναν παραδοσιακό οικισμό

Μιλάει στο «Βήμα» ο καθηγητής του Πολυτεχνείου του Τουρίνου κ. Κωνσταντίνος Πατέστος.

ΓΙΑ ΝΑ ΖΗΣΕΙ ένας αρχιτεκτονικός οργανισμός πρέπει να ανανεώνεται, διαφορετικά θα γίνει μουσείο του εαυτού του. «Η σύγχρονη αρχιτεκτονική μπορεί να ενταχθεί σε έναν παραδοσιακό οικισμό. Δεν πρέπει να εξοστρακίζεται» λέει ο καθηγητής Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού στο Πολυτεχνείο του Τουρίνου και στην Αρχιτεκτονική Σχολή της Ξάνθης κ. Κ. Πατέστος. Σε καμία περίπτωση κάτι τέτοιο δεν σημαίνει «να χτίζουμε στο Πήλιο παγόδες και σαλέ, αλλά δεν χρειάζεται και να χτίζουμε όπως δύο αιώνες πριν. Θα ήταν ιστορικά ψευδές».

Σήμερα ρίχνουν μια πλάκα, την επενδύουν με πέτρα και τοποθετούν μια ψεύτικη στέγη. «Δεν ακολουθούν το κατασκευαστικό σύστημα που εφάρμοζαν στο παρελθόν.

Αν γινόταν αυτό τότε θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για μια...κατασκευαστική ειλικρίνεια. Σήμερα επιδιώκουν να μη χαλάσει ο τουριστικός χαρακτήρας και χάνεται μια ευκαιρία για τη δημιουργία σύγχρονων κτιρίων ενταγμένων στο περιβάλλον» επισημαίνει. Στη δεκαετία του ΄50 ο μεγάλος αμερικανός αρχιτέκτονας Φρανκ Λόιντ Ράιτ είχε σχεδιάσει ένα από τα πιο ενδιαφέροντα μοντέρνα έργα του, την Κατοικία Μαζιέρι στο Κανάλ Γκράντε, τέλεια ενταγμένη στον χαρακτήρα της πόλης, «αλλά το τουριστικό κατεστημένο αντέδρασε και η Βενετία έχασε ένα περίφημο κτίριο», λέει ο κ. Πατέστος. Κατά την άποψή του, ένα κτίριο με σύγχρονα υλικά μπορεί να είναι σωστά ενταγμένο με τα υπόλοιπα ενός παραδοσιακού πηλιορείτικου χωριού. Αρκεί όλα τα κτίρια του οικισμού να ταιριάζουν, «σαν μια χορωδία στην οποία τα πρόσωπα και οι φωνές διαφέρουν, αλλά μαζί τραγουδούν υπέροχα.Αλλωστε,καλαισθησία δεν σημαίνει ομοιομορφία».

Κωνσταντίνος Πατέστος
ΤΟ ΒΗΜΑ

Share |

Σχετικές Δημοσιεύσεις:

 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2019. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by GREED PROMO