ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ

2009-10

17 Μάιος, 2014

Εγκαταστάσεις λουτρών, φιλοξενίας και αναψυχής στην περιοχή Μώλος της Πάρου

Στόχος της εργασίας είναι ο σχεδιασμός ενός κτιρίου που θα περιλαμβάνει λουτρά και εγκαταστάσεις φιλοξενίας, η διαμόρφωση της παραλίας της περιοχής και η πρόταση εγκαταστάσεων αναψυχής σε τρία γειτονικά χωριά στο Μώλο της Πάρου.

English version

Φοιτήτριες: Κατσαφάδου Σωτηρία, Στέλλα Χριστίνα
Επιβλέποντες Καθηγητές: Φύγκα Δήμητρα, Κοτιώνης Ζήσης
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Πολυτεχνική Σχολή, Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών
Ημερομηνία Υποστήριξης: 7 Ιουλίου 2010

 

 

Κατά τη διάρκεια θερινών διακοπών στην Πάρο, ένα νησί με πολύ τουρισμό, η επίσκεψη μας στην μαγευτική, μη όμως αξιοποιημένη περιοχή Μώλος και η επαφή μας με τους κατοίκους των γειτονικών χωριών, μας παρακίνησε να ασχοληθούμε συστηματικά στη διπλωματική μας, με την περιοχή αυτή.

Η ύπαρξη βουνού από άργιλο στην περιοχή Μώλος σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η άργιλος ήδη χρησιμοποιείται, από τους κατοίκους του νησιού αλλά και από επισκέπτες, για τις θεραπευτικές ιδιότητες της, σε μία μη οργανωμένη παραλία, καθιστούν χρήσιμη τη δημιουργία ενός κτιρίου που θα περιλαμβάνει λουτρά και εγκαταστάσεις φιλοξενίας αλλά και απαραίτητη τη διαμόρφωση της παραλίας ούτως ώστε να γίνει πιο εύκολη η πρόσβαση σε αυτή καθώς και η χρήση της. Επιπλέον, η ύπαρξη των τριών χωριών (Μάρμαρα, Μάρπισσα, Πρόδρομος) κοντά στο Μώλο, με μεγάλο φυσικό πλούτο και αρχιτεκτονική ομορφιά μας έκανε να θέλουμε να τα συμπεριλάβουμε στην επέμβαση μας, δημιουργώντας εγκαταστάσεις αναψυχής σε επίπεδο master plan (Μάρμαρα - καλλιτεχνικό εργαστήρι, Μάρπησσα - υπαίθρια αγορά, Πρόδρομος - κήπος διοργάνωσης βραδιών ποίησης). Επιθυμώντας να συνδέσουμε τα επιμέρους τμήματα της μελέτης μας προτείνουμε ένα νέο δίκτυο μονοπατιών με διαπλατύνσεις για χώρους στάσης των επισκεπτών.

Η σχεδιαστική πρόταση προσπαθεί να ενσωματώσει απόλυτα τις υψομετρικές διαφορές, ξεκινώντας από το εσωτερικό του συγκροτήματος και τους απαραίτητους χώρους σε αυτό, καθώς και τη σύνθεση αυτών αποσκοπώντας στην καλύτερη και ομαλότερη λειτουργία τους. Στόχος είναι το κτίριο να εντάσσεται πλήρως στην τοπογραφία και να φαίνεται σα φυσική συνέχεια του εδάφους.

Το κτίριο διαθέτει χώρο υποδοχής - Lobby, πτέρυγα δωματίων (21 δωμάτια), πτέρυγα λουτρών (χώροι μασάζ, υδρομασάζ, πισίνα, λασπόλουτρο) και εμπλουτίζεται με χώρους αναψυχής (καφέ - εστιατόριο, χώρος μουσικής και αναγνωστήρια).

Το κτίριο είναι από μπετονένιο σκελετό και πέτρα Πάρου και διαθέτει εσωτερικούς τοίχους ελαφριάς κατασκευής. Εκτός από την πέτρα στο κτίριο γίνεται χρήση ξύλου, καλαμωτής, εμφανές μπετόν και μαρμάρου Νάξου.

 

 

Διπλωματικές & Ερευνητικές Εργασίες - Το greekarchitects.gr, προτείνει μια  θεματική ενότητα, στην οποία παρουσιάζονται πτυχιακές ή ερευνητικές εργασίες φοιτητών από σχολές πολυτεχνείων της Ελλάδας και του εξωτερικού. Οι ενδιαφερόμενοι /νες μπορούν να μας στείλουν την διπλωματική τους εργασία.

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2021. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital