ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ

ΤΑ ΨΗΛΑ ΚΤΗΡΙΑ

15 Μάιος, 2013

Φωτιά στο σύμβολο της «ανοικοδόμησης» της Τσετσενίας

Το σύμβολο της «ανοικοδόμησης» της Τσετσενίας μετά την επικράτηση της Ρωσίας επί των ισλαμιστών ανταρτών τραυματίστηκε σοβαρά από μια πρόσφατη πυρκαγιά.Cry

Του Αλέξιου Βανδώρου

 

 

Στο κέντρο του Γκρόζνι Σίτι, του νέου κέντρου της πόλης με τα πολυτελή συγκροτήματα κατοικιών, γραφείων και το μεγαλοπρεπές νέο τζαμί της πόλης, δεσπόζουν δύο ουρανοξύστες, με τον μεγαλύτερο να φτάνει τους 45 ορόφους, σύμβολα της νέας εποχής της Τσετσενίας μετά τον σκληρό πόλεμο μεταξύ Μόσχας και ισλαμιστών. Ο ουρανοξύστης αποτελεί τμήμα του συγκροτήματος Γκρόζνι-Σίτι που κατασκευάστηκε τα τελευταία χρόνια με χρήματα που παραχώρησε η Μόσχα για την ανοικοδόμηση της Τσετσενίας.

Ο ένας από αυτούς έγινε πριν λίγες μέρες παρανάλωμα του πυρός από άγνωστη αιτία, με τις τοπικές Αρχές της κυβέρνησης Καντίροφ να απορρίπτουν την πιθανότητα τρομοκρατικής ενέργειας και να «δείχνουν» προς βραχυκύκλωμα που προκάλεσε την φωτιά.

 

 

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Ιτάρ-Τας, στο κτίριο αυτό βρίσκεται και το διαμέρισμα που πρόσφερε πρόσφατα ο πρόεδρος της Τσετσενίας Ραμζάν Καντίροφ στον Γάλλο ηθοποιό Ζεράρ Ντεπαρντιέ.

Στο σημείο έσπευσαν άμεσα δεκάδες οχήματα της πυροσβεστικής και τα πληρώματά τους πολέμησαν με τις φλόγες για πολλές ώρες, μέχρι να θέσουν υπό έλεγχο την κατάσταση στο ψηλότερο κτίριο της πόλης.

Στην περίμετρο, εκατοντάδες πολίτες παρακολουθούσαν τις εξελίξεις με τις εικόνες να ξυπνούν άσχημες μνήμες από την πόλη την περίοδο των συγκρούσεων. «Είναι τόσο άσχημο να βλέπεις κάτι τέτοιο σε ένα σύμβολο ειρήνης, ένα σύμβολο του τέλους του πολέμου στην Τσετσενία. Είναι από τα αξιοθέατα της πόλης, ο καθένας είναι περήφανος γι' αυτό», είπε σε ρεπόρτερ του Reuters μία γυναίκα.

 

 

Δείτε το Video : ΕΔΩ

του Αλέξιου Βανδώρου
Αρχιτέκτονας και εκπρόσωπος για την Ελλάδα του οργανισμού CTBUH

 

Share |

Σχετικές Δημοσιεύσεις:

 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2021. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital