ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΜΑΤΙΕΣ

 

ALDO ROSSI

00 , 2006

ALDO ROSSI

Ενας επαναστάτης της παγκόσμιας αρχιτεκτονικής.
Με αφορμή μια μεγάλη έκθεση στο Μιλάνο ο Κ. Πατέστος αναφέρεται στη ζωή και στο έργο του διάσημου ιταλού καλλιτέχνη, του οποίου οι μελέτες και οι θεωρητικές επεξεργασίες έγιναν σημείο αναφοράς για αρκετές γενιές αρχιτεκτόνων -Κ. ΠΑΤΕΣΤΟΣ 

Γεννημένος στο Μιλάνο (3 Μαΐου 1931), στην ίδια πόλη σπούδασε αρχιτεκτονική (1949-1959), δίδαξε αρχιτεκτονική (1965-1971), ο Αλντο Ρόσι σχεδίασε και έγραψε αρχιτεκτονική, δημοσιεύοντας μεταξύ άλλων τα βιβλία Η αρχιτεκτονική της πόλης, 1966· Εκλεκτά κείμενα για την αρχιτεκτονική και την πόλη, 1956-1972, 1975· Επιστημονική αυτοβιογραφία, 1980.
Η ακαδημαϊκή σταδιοδρομία του γρήγορα εμπλουτίστηκε με εμπειρίες στο εξωτερικό, σημαντικότερες των οποίων είναι η διδασκαλία στην περίφημη ΕΤΗ της Ζυρίχης και σε πλειάδα πανεπιστημίων των Ηνωμένων Πολιτειών. Το Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής στη Βενετία (1975-1997) έμελλε να αποτελέσει όμως το διακεκριμένο και πλήρες ιστορικών στιγμών βήμα από το οποίο θα συνέχιζε να διακηρύττει την ανάγκη επαναθεμελίωσης της αρχιτεκτονικής, μέσω της επεξεργασίας μιας θεωρίας η οποία θα στηρίζεται στις σημαντικότερες, θεμέλιες, διαχρονικές και υπερτοπικές αρχές της.
Οπως συμβαίνει συχνά με τις αυθεντικές ιδιοφυΐες, έτσι και με τον Ρόσι επιβεβαιώθηκε το γνωστό λατινικό ρητό nemo propheta in patria, με αποτέλεσμα τα σημαντικότερα έργα του ιταλού δασκάλου, τουλάχιστον ως πριν από λίγα χρόνια, να έχουν πραγματοποιηθεί εκτός Ιταλίας. Υπάρχουν ασφαλώς οι γνωστές εξαιρέσεις της πολυκατοικίας στη μιλανέζικη περιφερειακή συνοικία Γκαλαρατέζε, του κοιμητηρίου Σαν Κατάλντο στη Μόντενα, του νέου Θεάτρου Κάρλο Φελίτσε στη Γένοβα· και άλλες ακόμη, οι οποίες ωστόσο δεν ισολογίζουν την ουσιαστική απόρριψη της ροσιανής πρότασης για τον σχεδιασμό της αρχιτεκτονικής και της πόλης.

Sudliche Friedrichstadt Housing Complex
Berlin, Germany
Photo by: Uwe Rau

  

Ossary, Cemetery of San Calaldo
Modena, Italy

  

Centro Direzionale
Perugia, Italy

 


Σχετικά Links:

http://www.pritzkerprize.com/rossi.htm
http://www.arcspace.com/architects/Rossi/index.htm

Share |

Σχετικές Δημοσιεύσεις:

 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital