ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ

Το Νέο Έδαφος?

22 Αύγουστος, 2012

Το Νέο Έδαφος?

Στόχος της ερευνητικής εργασίας είναι η διερεύνηση σχετικά με το πώς η αρχιτεκτονική υφίσταται ως τοπίο. (ερευνητική εργασία)

English version


Φοιτήτρια : Γεωργία Γκοτσοπούλου
Επιβλέπουσα Καθηγήτρια : Δήμητρα Κατσώτα
Σχολή: Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Πολυτεχνείο Πατρών
Ημερομηνία παρουσίασης : Φεβρουάριος 2012

Η έννοια του τοπίου έχει επανέλθει δυναμικά στη σύγχρονη αρχιτεκτονική σκέψη και πρακτική, κυρίως ως απάντηση σε οικολογικά και αστικά προβλήματα. Στη σύγχρονη αρχιτεκτονική παρατηρείται μια στροφή σε μια κατεύθυνση περισσότερο ευαισθητοποιημένη σχετικά με τη διαμόρφωση του εδάφους και την ένταξη της αρχιτεκτονικής στο τοπίο, φυσικό ή αστικό.

Τόσο το τοπίο, όσο και η αρχιτεκτονική δεν δέχονται μονομερείς ερμηνείες και προσεγγίσεις. Για αυτόν ακριβώς το λόγο η μεταξύ τους συσχέτιση αποτελεί δύσκολο εγχείρημα. Στην παρούσα εργασία, επιλέγεται η σχέση αρχιτεκτονικής και τοπίου να μελετηθεί υπό το πρίσμα της διαπραγμάτευσης του εδάφους, ως βασικό συστατικό του τοπίου και της αρχιτεκτονικής.

Η μελέτη της διαπραγμάτευσης του εδάφους από το σύστημα pilotis στο σύστημα «δομή-τοπίο», οδηγεί σε ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις σχετικά με το ποιες είναι οι ιδιότητες που καθιστούν την αρχιτεκτονική ως τοπίο και τις νέες χωρικές εμπειρίες που αναδύονται, ανάλογα με τις χειρονομίες διαπραγμάτευσης του εδάφους.

Η παρουσίαση τριών σύγχρονων, αρχιτεκτονικών έργων με κοινό γνώρισμα το έδαφος ως βασικό συνθετικό συστατικό, αναδεικνύει τους τρόπους με τους οποίους η αρχιτεκτονική μορφώνεται και αντιλαμβάνεται ως τοπίο.

Μέσα από την ερευνητική εργασία διαπιστώνεται πως η αρχιτεκτονική υφίσταται ως τοπίο διαμέσου του νέου εδάφους. Πρόκειται για μια δομή που λειτουργεί στρατηγικά ως προς την ενεργοποίηση συνθηκών, όπως η χωρική συνέχεια, η σύμπτυξη σε μια επιφάνεια, η αδιάκοπη κυκλοφορία, η επιφάνεια με έντονη τοπολογία και οι διαφορετικές θεάσεις και αποκαλύψεις το τοπίου, οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα την υπόσταση της αρχιτεκτονικής ως τοπίο.

Δείτε τη εργασία σε pdf(107 σελ.) ΕΔΩ ή στο ακόλουθο flipbook

 

 

Διπλωματικές & Ερευνητικές Εργασίες - Το greekarchitects.gr, προτείνει μια  θεματική ενότητα, στην οποία παρουσιάζονται πτυχιακές ή ερευνητικές εργασίες φοιτητών από σχολές πολυτεχνείων της Ελλάδας και του εξωτερικού. Οι ενδιαφερόμενοι /νες μπορούν να μας στείλουν την διπλωματική τους εργασία.

 

Share |
 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital