ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ

Συμμετοχές 2011

(147.11) Νέα Εθνική Βιβλιοθήκη στην Αθήνα

07 Μάρτιος, 2012

(147.11) Νέα Εθνική Βιβλιοθήκη στην Αθήνα

Σχεδιάζοντας το 1833 το "Ιστορικό Τρίγωνο των Αθηνών", οι αρχιτέκτονες Κλεάνθης και Schaubert κατάφεραν να αποκρυσταλλώσουν μέσα στον ιστό της ελληνικής πρωτεύουσας ένα καθαρό γεωμετρικό σχήμα που παραμένει αναλλοίωτο μέχρι τις μέρες μας.

English version


Φοιτητές: Δασκαλάκης Γ., Μπουργανού Α.
Επιβλέποντες Καθηγητές: Γιαννούδης Σ.,  Τσακαλάκης Δ.
Πολυτεχνείο Κρήτης, Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών
Ημερομηνία Παρουσίασης: 18/07/2011

 

 

Το "Τρίγωνο" φιλοξενώντας στο εσωτερικό του κτίρια και χώρους ποικίλου χαρακτήρα και ταυτότητας, προσφέρεται ως γόνιμο έδαφος προς νέες αρχιτεκτονικές προσεγγίσεις, τόσο σε θεωρητική όσο και σε σχεδιαστική βάση. Πατώντας  πάνω στη βάση αυτή και ορίζοντας ως περιοχή μελέτης τη συμβολική και μη υπαρκτή 3η πλατεία του "Τριγώνου", μεταξύ των οδών Ερμού και Πειραιώς, η εν λόγω διπλωματική εργασία προτείνει εκεί τη δημιουργία της "Νέας Εθνικής Βιβλιοθήκης της Αθήνας".

Πρόκειται για ένα κτίριο με διττή λειτουργία, ως ένα "κλειστό" κέλυφος αλλά και ως μια "ανοιχτή" πλατεία, που προσπαθεί να αποτρέψει την ιδιωτικοποίηση του αστικού χώρου μέσω της κοινωνικής ενοποίησης. Η Νέα Βιβλιοθήκη τοποθετημένη στην "καρδιά" της πόλης (πάρκο Κεραμεικού), αξιοποιεί το πεζοδρομημένο τμήμα της Ερμού ως άξονα εισαγωγής του περιπατητή στο κτίριο και επαναφέρει το πράσινο μέσω ενός γραμμικού πάρκου που λειτουργεί ταυτόχρονα και ως οπτικό όριο. Στην ισόγεια στάθμη η επί το πλείστον ανεμπόδιστη οργάνωση έχει ως σκοπό, ακολουθώντας τη φυσική κλίση του εδάφους να οδηγήσει τον περιπατητή σχεδόν στο κέντρο του κτιρίου και να τον τοποθετήσει κάτω από το κύριο αίθριο, ύψους 30μ. Στο σημείο αυτό, το μεγάλο ύψος, το διάχυτο φώς, οι ανοιχτές θεάσεις αλλά και η ξεκάθαρη ανάγνωση της οργάνωσης του κτιρίου, τον προδιαθέτουν ψυχολογικά και συναισθηματικά, ενώ παράλληλα δημιουργούν μια προοικονομία, για το τι ακολουθεί στους παραπάνω ορόφους. Το κιναισθητικό αυτό αποτέλεσμα δύναται να εμβυθήσει χωρικά τον περιπατητή και να τον οδηγήσει στον κύριο όγκο της βιβλιοθήκης. Ανεβαίνοντας θα γίνει μέτοχος μιας συνεχούς πορείας η οποία εναλλάσσεται στους χώρους αποθήκευσης βιβλίων και σε αυτούς της ανάγνωσης, έχοντας ως  τελικό προορισμό το φυτεμένο δώμα με το υπαίθριο αναγνωστήριο όπου μπορεί να δει τις διαφορετικές θεάσεις της Αθήνας.

Οι χώροι που προσφέρονται για ανάγνωση της "μόλις" ληφθείσας πληροφορίας τοποθετούνται περιμετρικώς του όγκου που φιλοξενεί τα βιβλία, διαγράφοντας μια σπειροειδή κίνηση. Σχεδιαστικός σκοπός ήταν, η αντίληψη του χώρου φύλαξης  βιβλίων ως έναν στιβαρό όγκο που θα εμπεριέχει το σύνολο της πληροφορίας. Επιπλέον, από το αρχικό στάδιο μελέτης υπήρξε η ανάγκη υλοποίησης ενός "ιδιαίτερου" χώρου στον οποίο η πληροφορία θα επεξεργάζεται και θα μετατρέπεται σε γνώση. Για να επιτευχθεί αυτή η διαδικασία κρίθηκε αναγκαία η κοινωνική αλληλεπίδραση και διάδραση μεταξύ των επισκεπτών. Αποτέλεσμα αυτού του προβληματισμού αποτέλεσε ο σχεδιασμός ενός δεύτερου όγκου, στον οποίο  φιλοξενείται τόσο ο χώρος  αυτός καθώς επίσης οι τέχνες και η έρευνα, εμπλουτίζοντας το κτιριολογικό πρόγραμμα της Νέας Εθνικής Βιβλιοθήκης.

Τέλος, η ανάγκη ελεύθερης κίνησης στο επίπεδο του ισογείου οδήγησε στην ακριβή μελέτη και σχεδιασμό ενός μεταλλικού φέροντος οργανισμού, αποτελούμενο από πλαισιωτές κατασκευές, υποστυλώματα και κόμβους, που εγγυώνται τη στήριξη του κτιρίου. Επιπρόσθετος γνώμονας σχεδίασης ήταν και η βιοκλιματική λειτουργία ώστε να μπορεί ένα τέτοιο κτίριο δημόσιας κλίμακας να ανταποκριθεί "φυσικά" στις ανάγκες του για ηλιασμό και αερισμό. Κύριο ρόλο σ' αυτό αλλά και στην απόδοση της μορφής, έπαιξαν οι κεραμικές μηχανοκίνητες περσίδες που καλύπτουν σαν επιδερμίδα το μεγαλύτερο μέρος του κτιρίου.

 

 

Διπλωματικές & Ερευνητικές Εργασίες - Το greekarchitects.gr, προτείνει μια  θεματική ενότητα, στην οποία παρουσιάζονται πτυχιακές ή ερευνητικές εργασίες φοιτητών από σχολές πολυτεχνείων της Ελλάδας και του εξωτερικού. Οι ενδιαφερόμενοι /νες μπορούν να μας στείλουν την διπλωματική τους εργασία.

 

Share |

Σχετικές Δημοσιεύσεις:

 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital