ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΕΣ

Τύποι και αναπαραστάσεις αδρανών τοπίων στην κινηματογραφημένη πόλη

22 Νοέμβριος, 2014

Τύποι και αναπαραστάσεις αδρανών τοπίων στην κινηματογραφημένη πόλη

Η παρούσα ερευνητική εργασία εστιάζει στη διερεύνηση των αναπαραστάσεων διαφορετικών τύπων αδρανών τοπίων στην κινηματογραφημένη πόλη. (ερευνητική εργασία)

Φοιτήτρια : Ευγενία Ασημακοπούλου
Επιβλέπων καθηγητής : Πέτρος Μπαμπασίκας
Πανεπιστήμιο Πατρών
Ημερομηνία παρουσίασης : Οκτώβριος 2013

 

 

Η παρούσα ερευνητική εργασία εστιάζει στη διερεύνηση των αναπαραστάσεων διαφορετικών τύπων αδρανών τοπίων στην κινηματογραφημένη πόλη. Σήμερα η συνθήκη της διάχυτης πόλης καθιερώνει τα αδρανή τοπία του περιαστικού χώρου, αλλά και τα αστικά κενά εντός του κέντρου της, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χρονική στιγμή. Συνεπώς, είναι ιδιαίτερα σημαντική η μελέτη των χώρων αυτών και η εύρεση νέων εργαλείων που να τους αναπαριστούν και να καταγράφουν τη ρευστή φύση τους.

Καθώς δεν έχουμε συνηθίσει να εστιάζουμε στους κενούς χώρους που μας περιβάλλουν, τόσο λόγω των γρήγορων ταχυτήτων μετάβασης που αποκλείουν τη δυνατότητα παρατήρησής τους, όσο και των ασαφών ορίων τους, η παρουσίαση αυτών μέσα από τον κινηματογράφο είναι σημαντική: η κάμερα μπορεί να βλέπει εκεί που οι πολίτες δεν πηγαίνουν: διαμορφώνει μια αντίληψη για το μη παραγωγικό περιβάλλον, το οποίο το ενεργητικό σύνολο της πόλης απεκδύεται.

Συνεπώς, στην εργασία αυτή, διερευνάται η σημασία του κινηματογράφου ως εργαλείου αναπαράστασης των υπολειμματικών χώρων. Γενικά, ο κινηματογράφος διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην αναπαράσταση της ευρύτερης περιοχής των σύγχρονων πόλεων. Μέσω αυτού, οι χώροι εγγράφονται στο συλλογικό ασυνείδητο και η in situ περιπλάνηση υποκαθίσταται από τη διαμεσολαβημένη εμπειρία του χώρου.

Oι τύποι των αδρανών τοπίων προσεγγίζονται μέσα την αναπαράστασή τους σε δώδεκα ταινίες διαφορετικών χρονικών περιόδων, από την πρώτη φάση του ιταλικού νεορεαλισμού μέχρι σήμερα. Οι ταινίες αυτές ταξινομούνται βάσει το είδος της κινηματογραφημένης πόλης στην οποία απαντώνται τα αδρανή τοπία. Σε αυτά τα παραδείγματα, η αντίληψή μας για τα αδρανή τοπία διαμορφώνεται συναρτήσει της αφήγησης και της κορύφωσης του δράματος.

Δείτε την εργασία σε pdf (314 σελ.) ΕΔΩ ή στο ακόλουθο flipbook

Διπλωματικές & Ερευνητικές Εργασίες - Το greekarchitects.gr, προτείνει μια  θεματική ενότητα, στην οποία παρουσιάζονται πτυχιακές ή ερευνητικές εργασίες φοιτητών από σχολές πολυτεχνείων της Ελλάδας και του εξωτερικού. Οι ενδιαφερόμενοι /νες μπορούν να μας στείλουν την διπλωματική τους εργασία.

Share |

Σχετικές Δημοσιεύσεις:

 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2020. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by GREED PROMO