ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ

> 2009

Kάψουλα

18 Αύγουστος, 2012

Kάψουλα

Η εργασία αφορά στον σχεδιασμό μίας μικρής μεταφερόμενης κατοικίας, εν είδει κάψουλας – καταφύγιου, η οποία θα είναι δυνατόν να παραχθεί βιομηχανικά και να εγκατασταθεί εύκολα στο βουνό ή στην παραλία.

Εκπόνηση διπλωματικής εργασίας: Δημήτρης Γράψας
Επιβλέπων καθηγητής: Μανώλης Ηλιάκης
Εκπαιδευτικό Ίδρυμα : Σχολή Βακαλό και Derby University,στα πλαίσια  της πτυχιακής εργασίας του  τμήματος BA Interior Architectural Design.
Ετος εκπόνησης: 2007


 

Η εργασία αφορά στον σχεδιασμό μίας μικρής μεταφερόμενης κατοικίας, εν είδει κάψουλας – καταφύγιου, η οποία θα είναι δυνατόν να παραχθεί βιομηχανικά και να εγκατασταθεί εύκολα στο βουνό ή στην παραλία.

 

 

 


Εισαγωγή

Η έννοια του προκατασκευασμένου καταφύγιου, τόσο για την άμεση αντιμετώπιση της ανάγκης για στέγαση σε έκτακτες περιπτώσεις, όπως σε πολέμους ή φυσικές καταστροφές, είτε για την κάλυψη οικιστικών αναγκών, απασχόλησε ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του ΄30 ιδεαλιστές αρχιτέκτονες όπως ο Buckminister Fuller. Εν συνεχεία, σχεδιαστές – στην δεκαετία του ΄50 και του ΄60 – χρησιμοποίησαν σύγχρονα για την εποχή τους υλικά, επιδιώκοντας τη μαζική παραγωγή τέτοιων μονάδων και την ταυτόχρονη μείωση του κόστους παραγωγής. Παρά το γεγονός ότι οι ιδέες αυτές δεν είχαν την  απήχηση που τους άρμοζε στην εποχή τους, ενέπνευσαν και συνεχίζουν να εμπνέουν σύγχρονους σχεδιαστές.


Λειτουργία - Μορφή 

Η κάψουλα έχει σχεδιαστεί για τη φιλοξενία  2 – 4 ατόμων. Στα πλαίσια του χώρου αυτού καλύπτονται οι ανάγκες ανάπαυσης, καθιστικού, παρασκευής πρόχειρου γεύματος και λουτρού, ενώ ταυτόχρονα η όλη διαμόρφωση δεν  ξεπερνά τα 25 τ.μ.. Ως απόρροια της λέξης «κάψουλα» σχεδιάσθηκε μία μικρή καμπυλόμορφη   κατοικία, η οποία χαρακτηρίζεται από την απουσία ακμών και ορθοκανονικών σχημάτων προκειμένου να εντάσσεται ομαλά στο φυσικό τοπίο, όπου επικρατούν κυρίως καμπύλες και ρέουσες μορφές.

 

 

Επιπλέον, οι κυρτές και κοίλες επιφάνειές  της παραπέμπουν σε ήδη υπάρχουσες μορφές καψουλών, όπως στις διαστημικές κάψουλες ή  στις κάψουλες φαρμάκων. Αναντίλεκτα, καθοριστική σημασία για την μορφή αποτέλεσε και το μέγεθος της κατοικίας, το οποίο δεν ξεπερνά τα 25 τ.μ.

 

 

Η κατασκευή αποτελείται από 3 όμοιες μονάδες, οι οποίες έχουν την δυνατότητα να περιστρέφονται κατά τρόπον ώστε να παράγονται 3 διαφορετικοί σχηματισμοί ανάλογα με τις αισθητικές και λειτουργικές απαιτήσεις του ιδιοκτήτη. Επιπλέον, η δυνατότητα αυτή παρέχει μεγαλύτερη ευελιξία κατά την εγκατάσταση του καταφυγίου σε διαφορετικά εδάφη ή τοποθεσίες και προσανατολισμούς. Το τμήμα του μπάνιου, ωστόσο, παραμένει σταθερό σε κάθε περίπτωση, ενώ τα άλλα δύο περιστρέφονται με την ανάλογη προσαρμογή των προκατασκευασμένων στοιχείων του εσωτερικού, όπως είναι οι κλίμακες και το δάπεδο.

 
 

 

 

Υλικά - Μεταφερσιμότητα 

Η κάψουλα αποτελείται από προκατασκευασμένα μεταλλικά στοιχεία τα οποία είναι επενδεδυμένα με πολυκαρβονικά φύλλα. Τα εσωτερικά στοιχεία, όπως η κλίμακα και το δάπεδο, είναι κατασκευασμένα από ξύλο και προσαρμόζονται μεταξύ τους με μεντεσέδες και κατάλληλους πύρους. Επιπρόσθετα, και οι τρεις μονάδες διαθέτουν εγκοπές ( αρνητικό – θετικό ) καθώς και λάστιχα στεγανοποίησης, που καθιστούν εύκολη τη συναρμολόγησή τους. Τέλος, η όλη κατασκευή στηρίζεται σε τηλεσκοπικά, ανοξείδωτα μεταλλικά πόδια, τα οποία επιτρέπουν την ευκολότερη προσαρμογή σε διαφορετικά εδάφη.

Το συνολικό βάρος της κατασκευής δεν ξεπερνά τα 800 κιλά, γεγονός που καθιστά ακόμα ευκολότερη τη μεταφορά και τοποθέτηση στην εκάστοτε τοποθεσία.

 

 

Ανάγκη – Αξία καταφύγιου
Η συγκέντρωση ολοένα και μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού στα αστικά κέντρα, καθιστά άμεση την ανάγκη δημιουργίας μικρών λειτουργικών χώρων κατοίκησης, οι οποίοι θα ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της σύγχρονης ζωής. Αυτές οι προκατασκευασμένες ελαφριές κατασκευές παρέχουν την δυνατότητα αύξησης των υφιστάμενων χώρων της σύγχρονης πόλης, ενώ ταυτόχρονα επεμβαίνουν κατά τον ελάχιστο βαθμό σε αυτή.
Επιπλέον σε ότι αφορά στον επαναπροσδιορισμό της σχέσης του ανθρώπου με την φύση, η κάψουλα – καταφύγιο αποτελεί έναν βέλτιστο τρόπο επέμβασης του ανθρώπου σε αυτή, καθώς τόσο με το μικρό της μέγεθος όσο και με την απουσία μόνιμων στοιχείων (θεμέλια), επηρεάζει ελάχιστα την γεωγραφία του εδάφους. Ταυτόχρονα, η εύκολη απεγκατάσταση της κατασκευής επαναφέρει άμεσα το φυσικό τοπίο στην αρχική μορφή του.
Τέλος, η αξία και η σημαντικότητα των προκατασκευασμένων κατοικιών για την επίλυση προβλημάτων στέγασης φτωχών πληθυσμών αποτελούσε και συνεχίζει να αποτελεί έναν από τους κυριότερους παράγοντες για την αναζήτηση τέτοιων μορφών.

 

 

 

 

Εκπόνηση διπλωματικής εργασίας: Δημήτρης Γράψας
Επιβλέπων καθηγητής: Μανώλης Ηλιάκης
Εκπαιδευτικό Ίδρυμα : Σχολή Βακαλό και Derby University,στα πλαίσια  της πτυχιακής εργασίας του  τμήματος BA Interior Architectural Design.
Ετος εκπόνησης: 2007

 
Διπλωματικές & Ερευνητικές Εργασίες - Το greekarchitects.gr, προτείνει μια  θεματική ενότητα, στην οποία παρουσιάζονται πτυχιακές ή ερευνητικές εργασίες φοιτητών από σχολές πολυτεχνείων της Ελλάδας και του εξωτερικού. Οι ενδιαφερόμενοι /νες μπορούν να μας στείλουν την διπλωματική τους εργασία.

Share |

Σχετικές Δημοσιεύσεις:

 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2021. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital