ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ

Συμμετοχες 2014

157.14 Πολλαπλασιάζοντας Τον

06 Μάρτιος, 2015

157.14 Πολλαπλασιάζοντας Τον "Κόμβο"

Εξοπλισμός Παραγωγικών Δραστηριοτήτων. Η Περίπτωση Ψυρρή.

English version

Φοιτητές : Ζηλάκου Μαριέττα, Κωνσταντινίδης Δημήτρης, Στρατής Παπαστρατής
Επιβλέποντες: Μωραΐτης Κωνσταντίνος, Βασιλάτος Παναγιώτης
Σύμβουλοι: Βαΐου Ντίνα, Παπαϊωάννου Μαρία, Ρώσσης Νίκος
Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΕΜΠ
Ημερομηνία παρουσίασης : 31 Ιουλίου 2014

Η διπλωματική πραγματεύεται τον σχεδιασμό μιας μεταλλικής - μεταβαλλόμενης - μεταφερόμενης και αναπτυσσόμενης στον χώρο κατασκευής.

Οι στόχοι της κατασκευής :

Δημιουργία εδραζόμενων και μη θεμελιωμένων χώρων (κλειστών ή ημιυπαίθριων) για την στέγαση ελαφριάς βιοτεχνίας,
προσωρινών καταλυμάτων , χώρους εκπάιδευσης , πολιτιστικές δραστηριότητες κ.οκ.

 

Κύρια χαρακτηριστικά και πλεονεκτήματα κατασκευής:

- Οι χώροι πολλαπλασιάζονται με κάναβο 4x4
- Δεν χρήζει θεμελίωσης
- Ο μεταλλικός κόμβος λειτουργεί ως το συνδετικό στοιχείο ανάμεσα στα αρχιτεκτονικά μέλη ( δοκού- υποστηλώματος ).
- Συναρμολογείται και αποσυναρμολογείται σε σύντομο χρονικό διάστημα από μη έμπειρο τεχνικό προσωπικό.
- Ο συνδιασμός των κύριων μελών επιτρέπει την εύκολη συναρμολόγηση χωρίς συγκολλήσεις παρά μόνο με βιδωτά τμήματα.
- Μεταφέρεται από μικρά οχήματα.
- Η πλήρωση της τοιχοποιΐας όπως επίσης και των πλακών απαρτίζονται από τρια τμήματα για την εύκολη μεταφορά της όλης κατασκευής.
- Δυνατότητα μεταφοράς σε δυσπρόσιτες - πυκνού αστικού ιστού περιοχές.
- Πληρεί προυποθέσεις θερμομόνωσης και υγρομόνωσης.
- Δεν αφήνει ίχνος μετά την απομάκρυνση του από τον χώρο έδρασης.
- Αποτελείται απο δέκα κύρια οικοδομικά μέρη.
- Οι όψεις μορφώνονται ανάλογα με τις ανάγκες κάθε χρήσης, από την παραλλαγή πάνελ τοιχοποιΐας διαφορετικής διαπερατότητας, δημιουργώντας ένα ενδιαφέρον μορφολογικό σύμπλεγμα.
- Η κατασκευή χωρίζεται σε στεγασμένο και ημιυπαίθριο χώρο ( χώρο κίνησης )

 

 

Η κατασκευή τοποθετείται ενδεικτικά στην περιοχή του Ψυρρή, καθώς μπορεί να τοποθετηθεί οπουδήποτε.
Τα βασικά χαρακτηριστικά της κάνουν κατάλληλη τη χρήση της συγκεκριμένης κατασκευής στην περιοχή:
- ελικοειδής ιστός
- χώρος πιθανών αρχαιολογικών ευρημάτων
- μεγάλη κατάτμηση γης σε πολλούς ιδιοκτήτες
- πρώην βιοτεχνικός πόλος

 

 


Οι κατασκευές τοποθετούνται σε συγκεκριμένα κένα οικόπεδα στου Ψυρρή δημιουργώντας ένα δίκτυο βιοτεχνικών δραστηριοτήτων. Για την εξυπηρέτηση του δικτύου αλλά και την ενοποίηση των τρίων υποπεριοχών που απαρτίζουν την περιοχή του Ψυρρή προτείνεται συνοδευτική πολεοδομική πρόταση

Πολεοδομικη πρόταση

 

Αναγνωρίζοντας και παρατηρώντας τις τρεις νοητές ενότητες μέσα στου Ψυρρή βασικός στόχος της πολεοδομικής πρότασης ήταν η ομογενοποίηση τους και η γενική αναβάθμιση της περιοχής.
Οι υφιστάμενοι δρόμοι ηπίας κυκλοφορίας λειτουργούν σε συσχετισμό με τους προτεινόμενους δημιουργώντας ένα νεό οδικό σύστημα στου Ψυρρή. Οι πεζοδρόμοι της περιοχής εμπλουτίζονται δημιουργώντας ένα πρόσφορο έδαφος για περιπάνηση στο περιπατητή μέσα στους δρόμους του Ψυρρή.

Η επίλογή των οδών που θα λειτουργούν ως πεζόδρομοι δεν είναι τυχαία κάθως οι συγκεκριμένοι δρόμοι συνορεύουν με κενά οικόπεδα που χρησιμοποιούνται προς το παρόν ως χώροι στάθμευσης.
Στα οικόπεδα αυτά τοποθετούνται οι κατασκεύες μας, φιλοξενώντας εκεί βιοτεχνικές χρήσεις επαναφέροντας τη χαμένη ταυτότητα στην περιοχή ως παλαιός βιοτεχνικός πόλος.
Στους χώρους αυτούς θα φιλοξενούνται βιοτέχνες οι οποίοι έχουν απομακρυνθεί από την περιοχή λόγω παλαιότερων στρατηγικών που ακολουθήθηκαν, ακόμα και βιοτέχνες που στεγάζονται ήδη στου Ψυρρή οι οποίες θέλουν να προβάλλουν τα προϊόντα τους κάποιες μέρες της εβδομάδας.

Με αυτό το τρόπο κατά την πάροδο του χρόνου, θα ανακαλύψουμε κατά πόσο το κατασκευαστικό μας πείραμα επαληθεύεται. Όταν ο κατασκευαστικός "καταλύτης" μας λειτουργήσει οι κατασκευές αποσυναρμολογούνται για να καταλάβουν τους χώρους μόνιμες πλέον κατασκευές με χρήσεις που η ίδια η περιοχή έχει υποδείξει.

Νέοι πολυώροφοι χώροι στάθμευσης δημιουργούνται κόντα στις κέντρικές οδικές αρτηρίες της περιοχής για να πραλάβουν των όγκο αυτοκινήτων που απομακρύνθηκαν από τα συγκέκριμένα οικόπεδα.

Συνθετική Λύση Στα Οικόπεδα

 

Έχοντας καταλήξει στα οικόπεδα που θα "ακουμπήσουν" οι κατασκευές μας, εμβαθύνουμε σε αυτά που βρίσκονται σε άμεση επαφή και δίνουν σαφή εικόνα για το τελικό μας εγχείρημα, τη δημιουργία ενός βιοτεχνικού δικτύου - υπαίθριο παζάρι μέσα στου Ψυρρή.

Η περιπλάνηση μέσα στα οικόπεδα γίνεται μέσω μιας διαδρομής από stabilizer που τοποθετείται σαν συνέχεια των κατασκευών. Το συγκεκριμένο υλικό πληρεί τους περιορισμούς για μη-μονιμότητα που έχουμε θέσει.
Τη στιγμή που θα πρέπει να αποσυναρμοληθούν και να μεταφερθούν σε άλλη περιοχή οι κατασκέυες, μπορεί να συμβεί το αντίστοιχο και στην διαδρομή, καθως μπορεί να αλλιωθεί η αρχική μορφή και να μεταφερθεί σε ένα άλλο σημείο όπου με ειδική επεξεργασία επανέρχεται στην μορφή που απαιτείται.

Στη γενική διδρομή δημιουργούνται και ενδιάμεσοι αρμοί έτσι ώστε να είναι πιο εύκολη η επισκευή και η μεταφορά του συγκεκριμένου υλικού.

Στο κεντρικό οικόπεδο οι κατασκευές τοποθετούνται παράλληλα με τις πλευρές του οικοπέδου δημιουργώντας ένα εσωτερικό πλάτωμα το οποίο μπορεί να παρομοιαστεί με την πλατεία της όλης σύνθεσης.
Οι κατασκευές στη σύνθεση χωρίζονται σε δίχωρες και μονόχωρες, ανάλογα με τις απαιτήσεις της κάθε βιοτεχνίας.

Η τοποθέτηση των επίπλων στο εσωτερικό των κατασκευών είναι ενδεικτική καθώς στην τελική λύση ο χώρος θα διαμορφωθεί από την εκάστοτε βιοτεχνία που θα στεγασθεί.

Επιλογή Φύτευσης

 

 

Η επιλογή της φύτευσης έγινε με βασή τη πρωταρχική ίδεα για ημιμονιμότητα.

Στην σύνθεση λοιπόν και του πρασίνου έχουν επιλεγεί εποχιακά φυτά για να τονιστεί ο χαρακτήρας της εφήμερης κατασκευής.

Στα όρια του αστικού ιστού υπάρχει μόνιμη φύτευση οριοθετώντας το χώρο στον οποίο τοποθετείται η κατασκευή μας και τα περιφερειακά κτίρια. Κατά μήκος της διαδρομής αλλά και στις στενές εισόδους των οικοπέδων επιλέγεται η εποχιακή φύτευση όπως για παράδειγμα στάχυα, καλαμίες, σιτάρι και καλαμποκιές. Στόχος είναι η επισήμανση των γραμμικών κινήσεων και του εφήμερου χαρακτήρα της πρότασης. Παράλληλα η επιλογή αυτών φυτών προσδίδουν στη διαδρομή μια θεατρικότητα λόγω της κίνησης των φυτών από τον άνεμο.

Η φύτευση τοποθετείται μέσα σε τσιμεντένιους δακτυλίους, επιτρέποντας την απομάκρυνση της παράλληλα με την κατασκευή μη αφήνοντας ίχνη ύπαρξης.

Διπλωματικές & Ερευνητικές Εργασίες - Το greekarchitects.gr, προτείνει μια  θεματική ενότητα, στην οποία παρουσιάζονται πτυχιακές ή ερευνητικές εργασίες φοιτητών από σχολές πολυτεχνείων της Ελλάδας και του εξωτερικού. Οι ενδιαφερόμενοι /νες μπορούν να μας στείλουν την διπλωματική τους εργασία.

Share |

Σχετικές Δημοσιεύσεις:

 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital