ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ

Συμμετοχές 2012

(151.12) Mediatheque

27 Μάρτιος, 2013

(151.12) Mediatheque

Πολυμεσική βιβλιοθήκη.

English version


Φοιτήτρια: Αρχοντία Κωνσταντίνου
Επιβλεπων καθηγητής: Tom Muirhead
De Montfort University, Leicester, United Kingdom
Ημερομηνία Παρουσίασης: 24/05/2012

 


Τοποθεσία και ανάλυση πόλης -  Στην εικόνα φαίνεται ο χάρτης της πόλης και της επιλεγμένης τοποθεσίας, οι ζώνες της πόλης, οι άνεμοι και η πορεία του ήλιου.

 

Η περιοχή
Αντικείμενο της διπλωματικής εργασίας αποτελεί η κατασκευή κτιρίου Mediatheque - Πολυμεσικής βιβλιοθήκης στην παραθαλάσσια πόλη του Margate, στο Kent της Αγγλίας. Το Margate είναι πόλη ιστορική για τους Άγγλους. Κατά τον 19ο και 20ο αιώνα ήταν από τα δημοφηλέστερα τουριστικά θέρετρα της καλής κοινωνίας, συνδιάζοντας (προτοφανή για τα Βρετανικά δεδομένα) ήλιο, ζέστη και θάλασσα, και κατά τους καλοκαιρινούς μήνες οι παραλίες ήταν ασφυκτικά γεμάτες. Είχε ακόμη το μεγαλύτερο Λούνα Πάρκ της χώρας την DreamLand, κάνοντάς το έτσι ιδανικό προορισμό. Μετά την ανάπτυξη του τουρισμού και των αερογραμμών, οι επισκέπτες προτίμησαν πιο εξωτικά μέρη, και το Margate και οι παραλίες του ερήμωσαν, και μαζι το Λούνα Πάρκ. Πλέον ζεί στις παιδικές μνήμες μόνο των "παλιών". Οι κάτοικοι που στήριξαν το εισόδημά τους στον τουρισμό, πτωχεύσανε και μετακόμισαν σε άλλες πόλεις εις αναζήτησην εργασίας και για τους νεότερους εκπαίδευση. Η πόλη υποβαθμίστηκε και έγινε πόλος έλξης του χαμηλότερου οικονομικά πληθυσμού, ενώ και η ίδια η κυβέρνηση μετέτρεψε τα ήδη εγκατελημένα κτίρια σε εργατικές κατοικίες, και έκτισε ακόμη καινούρια ώστε να χωρέσει τους μεγάλους αριθμούς ανέργων, αστέγων και οικονομικών μεταναστών της χώρας. Σκοπός του κτιρίου είναι να προωθηθεί η μόρφωση και η γνώση, τα παιδιά να έρθουν κοντά στο βιβλίο, να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας σχετικές με δημιουργικά επαγγέλματα και την εκπαίδευση, η πόλη να αναβαθμιστεί και να γίνει πόλος έλξης πλέον επιχειρήσεων και ανθρώπων νέων και ανώτερου εκπαιδευτικού επιπέδου.

Η ιδέα
Ο όρος mediatheque χρησιμοποιήθηκε ώστε να εκφράζει καλύτερα τη διαφορετικότητα των μέσων που συγκεντρώνουν οι βιβλιοθήκες (κυρίως οπτικοακουστικό καθώς και τη χρήση του διαδυκτίου). Με την κατασκευή μιας mediatheque λοιπόν σε συνδιασμό με άλλες χρήσεις όπως χώρος εκθέσης,γκαλερί, αμφιθέατρο κ.α. εγκαταστάσεις που απουσιάζουν από την υποβαθμισμένη πόλη του Margate, ενώ τα ήδη υπάρχοντα δεν καλύπτουν της αυξημένες ανάγκες της πόλης,το κτίριο θα είναι ωφέλιμο και λειτουργικό για την πόλη και θα βοηθήσει την τοπική κοινότητα. Η mediatheque της συγκεκριμένης διπλωματικής εργασίας παρέχει πρόσβαση τόσο σε φυσικά μέσα όσο και σε ψηφιακές μορφές γραπτού και οπτικοακουστικού υλικού. Παράλληλα λειτουργεί ως τόπος δημιουργίας, παρέχοντας τα απαραίτητα τεχνολογικά μέσα και χώρο, με τη μορφή workshops, για τη δημιουργία κάθε είδους ψηφιακών έργων τέχνης και αλληλεπιδραστικών installations. Τα έργα αυτά μετέπειτα προβάλλονται στον χώρο εκθέσεως του ίδιου του κτιρίου. Απώτερος στόχος είναι η mediatheque να λειτουργήσει ως «πολιτιστικό - επιμορφωτικό κέντρο της πόλης» και ο ρόλος του χρήστη να μετατραπεί από απλό δέκτη σε ενεργό άτομο.

Το κτίριο
Η τοποθεσία του κτιρίου είναι επάνω σε συνεχή βράχο που εκτείνεται κατά μήκος της μεγαλύτερης περιοχής της παραλίας του Margate, σε ύψος περίπου 8,50 μέτρων πάνω από τη στάθμη της θάλασσας. Σε απόσταση 300 μέτρων απο την επιλεγμένη τοποθεσία υπάρχει το Newgate Gap που δημιουργήθηκε όταν τον προηγούμενο αιώνα οι τότε κάτοικοι σκάψανε ξεκινώντας από το ύψος του βράχου, έναν κατηφορικό διάδρομο, ανοιχτό απο πάνω, ώστε να ενώσουν με αυτόν τον τρόπο το επίπεδο των βράχων -άρα της πόλης- με το επίπεδο της θάλασσας. Αναπαράγω αυτό το "διάδρομο" και στην δική μου επιλεγμένη τοποθεσία, δημιουργώντας έτσι ένα δύκτιο απο ανοίγματα, ενώνοντας την πόλη και το κέντρο της με το θαλάσσιο μέτωπο, μιας και άλλος τρόπος προσέγγυσης δεν υπάρχει. Ο διάδρομος ξεκινά λίγα μέτρα πρίν το δρόμο που περνά κατά μήκος των βράχων τον Ethelbert Crescent, και περνά απο κάτω του δημιουργώντας έτσι και μία σύντομη υπόγεια διάβαση. Ο επάνω και ισόγειος όροφος του κτιρίου βρίσκεται στο επίπεδο των βράχων, οι -1 και -2 βρίσκονται μέσα βράχο αλλά πάνω απο το επίπεδο της θάλασσας, ενώ ο -3 και πιο ιδιωτικός όροφος είναι κάτω απο το επίπεδο της θάλασσας. Οι  -1 και -2 όροφοι έχουν πλάγια όψη στον τεχνητό κατηφορικό διάδρομο, με την πρόσβαση στο κτίριο να γίνεται συνεπώς και απο τα πλάγια.  Η μεγάλη όψη και κάτοψη του κτιρίου έχει σχεδιαστεί μέσα απο το διάδρομο ωστέ να υπάρχει πλήρης εικόνα του κτιρίου και της γύρω περιοχής. Το ύψος του κτιρίου δεν ξεπερνά το ύψος των γειτονικών κτιρίων κάνοντας το να βρίσκεται σε αρμονία με αυτά, ενώ είναι αρκετά χαμηλό ώστε να μην περιορίζει τη θέα τους προς τη θάλασσα. Το μεγαλύτερο τμήμα του επάνω ορόφου, ακόμη, αποτελείται απο γυαλί, κάνοντάς την παρουσία του κτιρίου διακριτική και διάφανη.

 


Newgate Gap και εσωτερικές απόψεις - Στην εικόνα φαίνεται το Newgate Gap που αναπαράγω και στο επιλεγμένο οικόπεδο απο και προς τη θάλασσα, ενώ φαίνονται και εσωτερικές απόψεις απο τις γωνιακές αίθουσες μελέτης και την παιδική βιβλιοθήκη.


Εξωτερικές απόψεις του κτιρίου -  Στην εικόνα φαίνονται εναέριες εξωτερικές απόψεις του κτιρίου, επάνω απο φωτογραφία τραβηγμένη απο ελικόπτερο και κάτω απο όροφο γειτονικού κτιρίου.


Εξωτετερική άποψη του κτιρίου -  Η εικόνα δείχνει μια εξωτερική πλαινή άποψη του κτιρίου, τραβηγμένη απο την πλευρά της θάλασσας, απο φωτογραφία τραβηγμένη απο βάρκα.


Κάτοψη ισογείου -  Στην εικόνα παρουσιάζεται ο ισόγειος όροφος του κτιρίου, καθώς και ο περιβάλλοντας χώρος και ο τεχνητός καθοδικός διάδρομος προς τη θάλασσα με τον δρόμο να περνά πάνω απο το αρχικό του τμήμα.


Κατόψεις υπογείων ορόφων -  Στην εικόνα παρουσιάζονται οι υπόγειοι όροφοι  -1, -2, και -3, οι λειτουργίες τους και οι θέσεις τους μέσα στο βράχο σε συνάρτηση με τον τεχνητό δίαδρομο που περνά απο την ανατολική τους πλευρά.


Τμήμα λεπτομεριακής τομής -  Στην εικόνα φαίνεται τμήμα της λεπτομεριακής τομής όπου φαίνονται οι κατασκευαστικές λεπτομέριες, οι τοίχοι και τζάμια καθώς και οι ενώσεις αυτών.


Πλάγια μεγάλη όψη -  Στην εικόνα φαίνεται η ανατολική μεγάλη όψη, επεξεργασμένη ψηφιακά ώστε να είναι πιο ρεαλιστική, και είναι σχεδιασμένη κοιτώντας απο το διάδρομο προς το κτίριο.


Πλάγια μεγάλη τομή -  Στην εικόνα φαίνεται η ανατολική μεγάλη τομή, επεξεργασμένη ψηφιακά ώστε να είναι πιο ρεαλιστική, και είναι σχεδιασμένη κοιτώντας απο το διάδρομο προς το κτίριο.


Εσωτερική άποψη του εκθεσιακού χώρου -  Στην εικόνα φαίνεται η εσωτερική άποψη του ισογείου. Βλέπουμε τον εκθεσιακό χώρο με τα εκθέματα, ενώ στο δεξί τμήμα της εικόνας βλέπουμε τον χώρο εστίασης (καφετέρια/εστιατόριο) ενώ στο βάθος φαίνεται η θάλασσα.

Διπλωματικές & Ερευνητικές Εργασίες - Το greekarchitects.gr, προτείνει μια  θεματική ενότητα, στην οποία παρουσιάζονται πτυχιακές ή ερευνητικές εργασίες φοιτητών από σχολές πολυτεχνείων της Ελλάδας και του εξωτερικού. Οι ενδιαφερόμενοι /νες μπορούν να μας στείλουν την διπλωματική τους εργασία.

 

Share |

Σχετικές Δημοσιεύσεις:

 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2021. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital