ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ

2009-10

(139) ''Κατασκήνωση για φοιτητές της Αρχιτεκτονικής στο Μαραθώνα''

17 Δεκέμβριος, 2010

(139) ''Κατασκήνωση για φοιτητές της Αρχιτεκτονικής στο Μαραθώνα''

Η Διπλωματική εργασία προτείνει το σχεδιασμό κατασκήνωσης εκπαιδευτικού-οικολογικού χαρακτήρα σε ήδη υπάρχον camping, που θα απευθύνεται σε φοιτητές αρχιτεκτονικών σχολών.


Σπουδαστές: Βογιατζής Ευάγγελος, Γεράνιος Κωνσταντίνος                                                                          
Υπεύθυνος Διδάσκων: Στασινόπουλος Αθανάσιος                                                                           
Σύμβουλος: Μωραΐτης Κωνσταντίνος                                                                                                        
Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο
Ημερομηνία παρουσίασης : Νοέμβριος 2009

 

diplomatiki.117.2010.11.01.jpg

 

Σύντομη περιγραφή
Η Διπλωματική εργασία προτείνει το σχεδιασμό κατασκήνωσης εκπαιδευτικού-οικολογικού χαρακτήρα σε ήδη υπάρχον camping, που θα απευθύνεται σε φοιτητές αρχιτεκτονικών σχολών. Βασικός ρόλος  του camping θα είναι να συμβάλλει στη μύηση των φοιτητών σε περιβαλλοντικά θέματα καθώς και στο να αναπτύξουν πνεύμα συνεργασίας μέσω της μελέτης και υλοποίησης  κατασκευών στη φυσική τους κλίμακα. Οι βασικές υποδομές του camping θα είναι ελαφριές κατασκευές  οι οποίες θα υλοποιηθούν από εξειδικευμένα συνεργεία με τη βοήθεια των φοιτητών.

 

diplomatiki.117.2010.11.02.jpg


 

Υφιστάμενη κατάσταση
Το οικόπεδο βρίσκεται στην περιοχή του Μαραθώνα, στην παραλία του Σχινιά, 35 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Αθήνας. Η πρόσβαση πραγματοποιείται μέσω της λεωφόρου Μαραθώνος. Σε μικρή απόσταση από αυτό βρίσκεται ο υδροβιότοπος του Σχινιά και το Ολυμπιακό κέντρο κωπηλασίας.

 

 

diplomatiki.117.2010.11.03.jpgΣτο χώρο λειτουργεί  camping με δυναμικό 100 σκηνές και 50 τροχόσπιτα. Το οικόπεδο έχει γενικές διαστάσεις 95Χ190μ. Η είσοδος βρίσκεται στο βορρά, ενώ στο νότο το όριο του οικοπέδου καταλήγει στην παραλία. Η περίοδος λειτουργίας του camping είναι από τον Απρίλιο μέχρι και το Σεπτέμβριο.

 

diplomatiki.117.2010.11.04.jpgΤο οικόπεδο είναι ορισμένο σε τρείς βασικές λειτουργικές ζώνες: το χώρο υποδοχής και διοίκησης, το κυρίως τμήμα του οικοπέδου, που έχει διαμορφωμένες θέσεις για κατασκήνωση και το νότιο τμήμα που σχετίζεται άμεσα με την παραλία, στο οποίο βρίσκεται ο χώρος εστίασης και το αναψυκτήριο.

 

diplomatiki.117.2010.11.05.jpgΑνάλυση πρότασης
Η πρόταση της Διπλωματικής εργασίας αφορά  το σχεδιασμό camping με εκπαιδευτικό-οικολογικό χαρακτήρα, που θα απευθύνεται σε σπουδαστές της Αρχιτεκτονικής. Η περίοδος λειτουργίας θα καθορίζεται από τις ανάγκες του ακαδημαïκού έτους και θα καλύπτει κυρίως την περίοδο μεταξύ Απριλίου μέχρι και το Σεπτέμβριο. Στο διάστημα αυτό θα πραγματοποιούνται προαιρετικές συλλογικές εργασίες, όπου οι φοιτητές με την καθοδήγηση των υπεύθυνων καθηγητών θα σχεδιάζουν και θα υλοποιούν κατασκευές, οι οποίες θα πληρούν ανάγκες για τη διαβίωση και την εργασία στο camping.

 

diplomatiki.117.2010.11.06.jpgΘα έχει τη δυνατότητα να φιλοξενεί 150 περίπου άτομα, τα οποία θα είναι χωρισμένα σε ομάδες ανάλογα με το έτος σπουδών και τον καταμερισμό των εργασιών. Η διαμονή θα γίνεται σε σκηνές. Η κάλυψη των καθημερινών αναγκών κάθε ομάδας και ο συντονισμός τους θα πραγματοποιούνται μέσω ελαφριών κατασκευών(πυρήνες), κεντροβαρικά τοποθετημένων σε σχέση με τις σκηνές που θα εξυπηρετούν και που σε ειδικές περιπτώσεις θα μπορούν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες διαμονής 8-10 ατόμων. Πρόκειται για ελαφριές κατασκευές, απλές σε σύνθεση και περιορισμένες σε τετραγωνικά, ώστε να έχουν σωστή κλίμακα ως προς τον χαρακτήρα του camping. Οι μονάδες αυτές θα έχουν επιπλέον τη δυνατότητα να συνδυαστούν μεταξύ τους, δημιουργώντας έτσι μεγαλύτερα blocks προκειμένου να ικανοποιούν τις ανάγκες σε χώρους εργαστηρίων.

 

diplomatiki.117.2010.11.07.jpgΚατά τη διάρκεια της διαμονής τους οι φοιτητές θα συμμετέχουν σε συνθετικές ομάδες με στόχο το σχεδιασμό και την κατασκευή εξοπλισμού του camping, καθώς και την αξιοποίηση και συντήρηση των υφιστάμενων εγκαταστασεων. Οι διαδικασίες αυτές θα πραγματοποιούνται σε εργαστήρια με υπαίθριο χώρο κατάλληλο για τις απαιτούμενες εργασίες. Τις καθημερινές ανάγκες διαβίωσης (σίτιση, υγιεινή, διασκέδαση) θα ικανοποιούν και κοινόχρηστοι χώροι.

 

diplomatiki.117.2010.11.08.jpgΜέρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας θα αποτελεί η αξιοποίηση των στοιχείων της φύσης, μέσω κατάλληλων εφαρμογών εξοικονόμησης ενέργειας και ανακύκλωσης. Οι εφαρμογές αυτές προϋποθέτουν την ύπαρξη ανάλογων εγκαταστάσεων στον χώρο του camping.

 

diplomatiki.117.2010.11.09.jpg

 

Διπλωματικές & Ερευνητικές Εργασίες - Το greekarchitects.gr, προτείνει μια  θεματική ενότητα, στην οποία παρουσιάζονται πτυχιακές ή ερευνητικές εργασίες φοιτητών από σχολές πολυτεχνείων της Ελλάδας και του εξωτερικού. Οι ενδιαφερόμενοι /νες μπορούν να μας στείλουν την διπλωματική τους εργασία.

 

Share |

Σχετικές Δημοσιεύσεις:

 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2021. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital