ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΤΗΛΕΣ

Ταξίδια

To Γερμανικό Περίπτερο του Mies van der Rohe, Βαρκελώνη.

27 Αύγουστος, 2006

To Γερμανικό Περίπτερο του Mies van der Rohe, Βαρκελώνη.

Το Γερμανικό Περίπτερο, έργο του Mies van der Rohe, χτίστηκε ειδικά για τη Διεθνή Έκθεση της Βαρκελώνης το 1929. Με το τέλος της Έκθεσης το 1930, διαλύθηκε, και χάθηκε για πάνω από 50 χρόνια παρά το γεγονός πως μαζί με άλλα διάσημα έργα των Gropius και Le Corbusier, -Bauhaus, Ville Savoie-, ανήκε στα σημαντικότερα έργα της Μοντέρνας αρχ/κής.

Της Φωτεινής Γεωργακοπούλου

Το 1983 η Πόλη της Βαρκελώνης άρχισε την ανακατασκευή του Περίπτερου και 3 χρόνια μετά, στην ίδια θέση, στο Πάρκο του Montjuic, το κοινό μπορούσε πάλι να θαυμάσει το Μοντέρνο αριστούργημα. (Oι φωτογραφίες τραβήχτηκαν τον Απρίλιο του 2005).Η αφίσα για τα 75 χρόνια από τα πρώτα εγκαίνια του Γερμανικού Περίπτερου του Mies van der Rohe στην Διεθνή Έκθεση της Βαρκελώνης το 1929.Γενική άποψη του Περίπτερου.Γενική άποψη του Περίπτερου. Στο βάθος διακρίνονται μέρη παλαιότερων κτισμάτων που δίνουν μια ιδέα του shock που προκάλεσε η νέα κατασκευή όταν παρουσιάστηκε στην Διεθνή Έκθεση της Βαρκελώνης το 1929.Η πίσω όψη του Περίπτερου του Mies van der Rohe. Στο βάθος διακρίνεται το γλυπτό «Πρωϊνό» του Georg Kolbe.Μερική άποψη του υπαίθριου χώρου εισόδου του Περίπτερου του Mies van der Rohe. Μεγάλες επιφάνειες νερού χαρακτηρίζουν τη σύνθεση του έργου σε 2 όψεις του.

 

Λεπτομέρεια της επιφάνειας νερού στον υπαίθριο χώρο εισόδου του Περίπτερου του Mies van der Rohe.Λεπτομέρεια της επιφάνειας νερύ στον υπαίθριο χώρο μπροστά στον χώρο ύπνου του Περίπτερου του Mies van der Rohe. Τα πόδια ανήκουν στο γλυπτό «Πρωϊνό» του Georg Kolbe.Λεπτομέρεια του υπαίθριου χώρου εισόδου του Περίπτερου του Mies van der Rohe.Λεπτομέρεια του μαρμάρινου πάγκου του υπαίθριου χώρου εισόδου του Περίπτερου του Mies van der Rohe. Χρησιμοποιήθηκαν 3 είδη μαρμάρου στην κατασκευή του Περίπτερου: τραβερτίνης, πράσινο μάρμαρο και όνυχας.Λεπτομέρεια παραλλαγής της διάσημης καρέκλας του Mies (Barcelona chair) σχεδιασμένης ειδικά για το Γερμανικό Περίπτερο.Λεπτομέρεια από το εσωτερικό του Περίπτερου του Mies van der Rohe. H κουρτίνα αποτελεί έναν συμβιβασμό για το γυάλινο κτήριο καθώς διασφαλίζει την ιδιωτικότητα του χώρου ύπνου.Οι επισκέπτες του Περίπτερου καθρεφτίζονται σε μια από τις γαλακτώδεις επιφάνειες των μεγάλων γυάλινων ανοιγμάτων.

Φωτεινή Γεωργακοπούλου

Share |

Σχετικές Δημοσιεύσεις:

 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital