ΕΡΓΟ

ΕΦΗΜΕΡΕΣ

Φουσκωτή κατασκευή στο Jena Theaterhaus της Γερμανίας

25 Σεπτέμβριος, 2009

Φουσκωτή κατασκευή στο Jena Theaterhaus της Γερμανίας

Ένα project συνεργασίας του Διεπαγγελματικού Eργαστηρίου της Architectural Association

Της Ιωάννας Συμεωνίδου

English version

Το Διεπαγγελματικό Eργαστήριο της ΑΑ Inter-professional Studio (AAIS) είναι ένα καινούργιο πεδίο δραστηριότητας που ξεκίνησε πρόσφατα στην ΑΑ στο Λονδίνο. Η εργασία στα όρια μεταξύ τέχνης, αρχιτεκτονικής και θεάτρου στο διεπαγγελματικό εργαστήριο προσελκύει επαγγελματίες και δημιουργεί γέφυρες συνεργασίας μεταξύ φοιτητών από διαφορετικούς κλάδους και εθνικότητες. Το νέο αυτό πρόγραμμα λειτούργησε για πρώτη φορά το ακαδημαικό έτος 2008-2009 και προσέλκυσε επαγγελματίες από διάφορους καλλιτεχνικούς κλάδους -όπως σχεδιασμό αντικειμένου, καλών τεχνών και επιμέλειας εκθέσεων- να σπουδάσουν στην ΑΑ και να εργαστούν σε πραγματικά project που ποικίλουν σε είδος και κλίμακα. Το AAIS λειτουργεί ως ένα “πολυ-επιστημονικό” γραφείο.

 


Φουσκωτή κατασκευή στο Jena Theaterhaus


Τη χρονιά που μας πέρασε, σε συνεργασία με το θέατρο της Jena και το μεταπτυχιακό πρόγραμμα Emergent Technologies and Design (AAEmTech), το AAIS κατασκεύασε ένα από τα μεγαλύτερα project που χτίστηκαν ποτέ από φοιτητές της ΑΑ∙ μια φουσκωτή κατασκευή μεγέθους 20m x 20m x 8m που λειτουργεί ως χώρος υποδοχής αλλά και παραστάσεων για το θέατρο της Jena. Κατά την διάρκεια του φεστιβάλ φιλοξένησε δρώμενα, εγκαταστάσεις και προβολές σχετιζόμενες με το φεστιβάλ και το κτήριο. 

 

 
Προβολή στη φουσκωτή κατασκευή από τον Adam Furman

                               
Σε μικρό χρονικό διάστημα, από τον Ιανουάριο έως τον Μάιο του περασμένου έτους, η συνεργασία του AAIS με το ΑΑΕmTech οδήγησε στον σχεδιασμό και την κατασκευή της προσωρινής επέκτασης του θεάτρου Theaterhaus της Jena, έργο του Walter Gropius. Το φουσκωτό αυτό κτήριο κατασκευάστηκε από την Inflate, μια εταιρεία με έδρα το Λονδίνο και η ανέγερσή του διήρκησε τρεις ημέρες.

 

 
Bραδινή όψη - Το σχέδιο της φουσκωτής κατασκευής είναι εμπνευσμένο από το φτερό της λιβελούλας

 

Το σχέδιο της φουσκωτής κατασκευής είναι εμπνευσμένο από το φτερό της λιβελούλας. Οι κύριες φλέβες μεταφράστηκαν σε φουσκωτές κυλινδρικές δοκούς που αποτέλεσαν το στατικό σύστημα του κτηρίου. Μια ημιδιαφανής μεμβράνη εκτείνεται στα κενά μεταξύ των “φλεβών” δημιουργώντας ένα ιδιαίτερο φωτιστικό μοτίβο στο εσωτερικό του κτηρίου.

Το κτήριο σηματοδότησε την είσοδο του θεάτρου για τρεις εβδομάδες, δημιουργώντας μια αέρινη και φωτεινή αντίθεση με το υπάρχον κτήριο θεάτρου, συνδέοντας το με το κοινό και την πόλη. Κατά την διάρκεια του φεστιβάλ σκηνογραφίας “crash boom bau” οι συμμετέχοντες του AAIS δημιούργησαν μια σειρά παραστάσεων σχετιζόμενων με την κατασκευή.

 


Το εξωτερικό της φουσκωτής κατασκευής

 
Παράσταση του Youth Theatre         -       Παράσταση της Laura Boffi


Το AAIS εστιάζεται στην έρευνα και την υλοποίηση διεπαγγελματικής εργασίας μεταξύ των καλλιτεχνικών κλάδων. Οι αρχιτεκτονικές μελέτες είναι πολύ συχνά επηρεασμένες από άλλους καλλιτεχνικούς κλάδους και μορφές γνώσης αλλά συνήθως δεν πηγάζουν απευθείας από καλλιτέχνες άλλων ειδικοτήτων . Το AAIS τολμά να ανατρέψει αυτήν την σχέση.

Σε μια εποχή αυξημένης παγκοσμιοποίησης και διαρκώς επεκτεινόμενου πεδίου γνώσεων σε όλα τα επαγγέλματα, η ομαδική εργασία μεταξύ των ειδικοτήτων γίνεται αναγκαία. Σε αντίθεση με τo μοντέλο μιας ομάδας που απαρτίζεται από διάφορες ειδικότητες, στο οποίο ο καθένας εργάζεται εντός του τομέα των γνώσεών του, οι διεπαγγελματικές ομάδες εργάζονται μαζί στον ίδιο χώρο προσεγγίζοντας κοινούς στόχους. Με αυτό τον τρόπο τα μέλη της ομάδας συμμετέχουν ενεργά και ανταλλάσουν γνώσεις. Έτσι οι συμμετέχοντες είναι ταυτόχρονα καθηγητές και φοιτητές προκαλώντας και διαπραγματεύοντας τις επι μέρους καλές πρακτικές.

Το AAIS λειτουργεί ως μεταπτυχιακό πρόγραμμα στην ΑΑ και φέρνει κοντά νέους επαγγελματίες διαφόρων ειδικοτήτων. Το πρόγραμμα δέχεται επίσης για το ακαδημαικό έτος 2009-2010. Περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν στην ιστοσελίδα της σχολής και του προγράμματος: http://www.aaschool.ac.uk/ και http://aais.aaschool.ac.uk/


Δρώμενα και Project συνεργασίας:

Φουσκωτή κατασκευή με το AA Emtech - Mohamed Makki, Κωνσταντίνος Καρατζάς, Maria Mingallon, Παύλος Σχίζας, Ιωάννα Συμεωνίδου

Theaterhaus Jena - Marco Brehme, Inflate - Nick Crosbie, Will Grindall, Webb Yates - Steve Webb με την υποστήριξη του πολιτιστικού προγράμματος Kulturstiftung des Bundes

Παραστάσεις φεστιβάλ και συνεργασίες με συμμετέχοντες - Ulrike Haage και Jan Brueggemeier, Emma Howes με την Takako Hasegawa, Heiko Kalmbach, Marsha Ginsberg με την Parastoo Anoushahpour, Adam Furman, Laura Boffi, KateMacTiernan, Catharine Patha, Heather Lyons, Will Martyr με τo Young theatre group.

AAIS συμμετέχοντες 2009 - Parastoo Anoushehpour, Laura Boffi, Jan Hendrik Brueggemeier, Adam Furman, Takako Hasegawa, Heather K Lyons, William Martyr, Kate McTiernan, Catharine Patha

Υπεύθυνος προγράμματος - Theo Lorenz, Studio Master - Tanja Siems

Share |

Σχετικές Δημοσιεύσεις:

 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital