ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΝΕΑ

Το χάρτινο σπίτι. (36m2 & 5.000 $)

10 Φεβρουάριος, 2009

Το χάρτινο σπίτι. (36m2 & 5.000 $)

Το βασικό υλικό κατασκευής είναι κυτταρίνη εμποτισμένη με ρητίνη που παράγεται από ανακυκλωμένο χαρτόνι και εφημερίδες.

Της Σάντρας Καλλιάγρα

English version

Η αγορά ακινήτων καταρρέει, οι υποθήκες είναι άπιαστες αλλά υπάρχει ακόμα κάποια ελπίδα για τον αγοραστή: το χάρτινο σπίτι.

Με λιανική τιμή πώλησης περίπου $5.000 , το σπίτι υποτίθεται ότι θα κυριαρχήσει στις φτωχογειτονιές του Τρίτου Κόσμου και θα παρέχει ένα καταφύγιο για τους πρόσφυγες. Το «Universal World House» μπορεί να χρησιμοποιηθεί σχεδόν οπουδήποτε: φωτεινό, κατασκευάζεται εύκολα, φιλικό προς το περιβάλλον, ανθεκτικό στους σεισμούς και, κυρίως για την εποχή της οικονομικής ύφεσης, πολύ οικονομικό.


Ο Gerd Niemoeller, ο εφευρέτης του, λέει ότι το 36 τετραγωνικών χάρτινο σπίτι ζυγίζει μόλις 800kg (1,763lb) – πιο ελαφρύ από ένα VW Golf. «Χωρίς τη θεμελίωση, ολόκληρο το σπίτι ζυγίζει περίπου 400kg,» λέει ο μηχανικός σχεδιασμού. Εντούτοις, δεν πρόκειται να το παρασύρει ο αέρας. Το βασικό υλικό κατασκευής είναι κυτταρίνη εμποτισμένη με ρητίνη που παράγεται από ανακυκλωμένο χαρτόνι και εφημερίδες.

Αν προστεθεί η θερμότητα και την πίεση και το χαρτί γίνεται εξαιρετικά σταθερό. Το εσωτερικό των προκατασκευασμένων πανέλων μοιάζει με τις κηρήθρες: κάθε μια από τις μονάδες γεμίζει με κενό αέρος. Το αποτέλεσμα: ένας ισχυρός και σταθερός εξωτερικός τοίχος, καλά μονωμένος. Μια παρόμοια κατασκευαστική τεχνική κατασκευής χρησιμοποιείται στα αεροσκάφη και στα μεγάλης ταχύτητας γιοτ.



«Αλλά δουλεύουν με το αλουμίνιο και άλλα κράματα, που είναι ακριβά, χρονοβόρα, και ενεργοβόρα» επισημαίνει ο κ. Niemoeller, ο οποίος έχει κατοχυρώσει την εφεύρεση με το όνομα της ελβετικής επιχείρησής του The Wall AG «Δεν είναι κατάλληλο για τον τρίτο κόσμο.» Ο πρωταρχικός σκοπός είναι να δημιουργηθούν έξυπνα σπίτια το συντομότερο δυνατό για τους πρόσφυγες και φτωχούς.

«Οι άνθρωποι δεν θέλουν να φύγουν από τις χώρες τους, έχουν αναγκαστεί να αφήσουν τα σπίτια τους προκειμένου να επιζήσουν,» λέει ο 58χρονος μηχανικός. «Ο αριθμός των μεταναστών, των πρόσφυγες που ζουν σε αυτοσχεδιαζόμενες κατοικίες, πρόκειται να αυξηθεί λόγω των κλιματικών αλλαγών, και εμείς προσφέρουμε μια εναλλακτική λύση.» Μια εναλλακτική λύση, δηλαδή, για τα μεταλλικά επικλινή πρόχειρα κατασκευασμένα υπόστεγα που τόσο συχνά βλέπουμε στα υποβαθμισμένα αστικά κέντρα του αναπτυσσόμενου κόσμου.

Το σπίτι έχει οκτώ χτιστά μονά και διπλά κρεβάτια και μια μονωμένη βεράντα που στεγάζει ένα ντους και μια τουαλέτα. Έχει σχεδιαστεί σε συνεργασία με τη γερμανική αναπτυξιακή εταιρία GTZ, και με τον αρχιτέκτονα Dirk Donath, από το πανεπιστήμιο Bauhaus στο Weimar.

Εκτός από τον χώρο για ύπνου, υπάρχουν ράφια, ένα τραπέζι και πάγκοι. «Έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε μια οικογένεια να μπορεί να σφάξει ένα ζώο στη βεράντα, να το πλύνει στο ντους και να το κρεμάσει, μαζί με τα ψάρια, σε μια ενσωματωμένη περιοχή πλυσίματος.» Ολόκληρος ο τοίχος της κουζίνας μπορεί να ανοίξει για να αεριστεί ο χώρος και για να καταρριφθούν τα όρια μεταξύ του μέσα και του έξω.

Οι πρώτες έρευνες έχουν γίνει από την εταιρία «Delta State oil developers» στη Νιγηρία, και από την Ανγκόλα. Περισσότερα από 2.000 σπίτια έχουν παραγγελθεί από μια άλλη νιγηριανή επιχείρηση. Οι αντιπροσωπείες αναπτυξιακής ενίσχυσης εξετάζουν εάν τα σπίτια αυτά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να στεγάσουν εκείνων που φεύγουν λόγω της επιδημίας χολέρας από τη Ζιμπάμπουε. Η Νότια Αμερική, επίσης, ενδιαφέρεται.

Ο στόχος είναι να χτιστούν οι μηχανισμοί στη βόρεια Γερμανία, κοντά στο Κίελο, και να σταλούν έπειτα, μαζί με τις πρώτες ύλες, στην εκάστοτε χώρα. Τα σπίτια τοποθετούνται έπειτα μαζί στα κατάλληλα σημεία, δημιουργώντας τοπικές δουλειές και μειώνοντας τα έξοδα μεταφοράς.

Αλλά δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην χρησιμοποιηθούν τα χάρτινα σπίτια στην Ευρώπη.
Τα πανέλα είναι ανθεκτικά στη βροχή - και δεν είναι υποχρεωτικό να σφάζονται αγελάδες στη βεράντα.

Roger Boyes in Berlin
timesonline.co.uk

επιμέλεια – μετάφραση
Σάντρα Καλλιάγρα

Share |

Σχετικές Δημοσιεύσεις:

 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital