ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ

Συμμετοχες 2014

04 Απρίλιος, 2015

179.14 Δημοτική Βιβλιοθήκη στην Kαλαμαριά

Αφετηρία για το σχεδιασμό της αποτέλεσε η ανάγκη για τη δημιουργία ενός τέτοιου κτιρίου προσαρμοσμένου στις σύγχρονες ανάγκες καθώς και η επιθυμία της διατήρησης αυτού του θεσμού όσο και αν κλονίζεται τα τελευταία χρόνια λόγω της γενικότερης τάσης ψηφιοποίησης.

English version

Φοιτήτρια: Ντούβλη Ασπασία
Επιβλέπων: Σαράντης  Ζαφειρόπουλος
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο θεσσαλονίκης - Πολυτεχνική Σχολή
Ημερομηνία παρουσίασης: 3 Οκτωβρίου 2014

Το θέμα της Διπλωματικής εργασίας αφορά τη δημιουργία μίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης. Αφετηρία για το σχεδιασμό της αποτέλεσε η ανάγκη για τη δημιουργία ενός τέτοιου κτιρίου προσαρμοσμένου στις σύγχρονες ανάγκες καθώς και η επιθυμία της διατήρησης αυτού του θεσμού όσο και αν κλονίζεται τα τελευταία χρόνια λόγω της γενικότερης τάσης ψηφιοποίησης.

Επιλέχθηκε η πόλη της Θεσσαλονίκης και πιο συγκεκριμένα η περιοχή της Καλαμαριάς, λόγω της έλλειψης ενός τέτοιου κτιρίου που να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες του πληθυσμού της. Η τοποθέτηση του κτιρίου γίνεται σε ένα γωνιακό οικόπεδο, στη συμβολή των οδών Γεωργίου Παπανδρέου και Γρηγορίου Κυδωνιών, κοντά στο κτίριο της Νομαρχίας.

 

 

Βασικές αρχές του σχεδιασμού αποτέλεσαν: α) ο αστικός ιστός της περιοχής , β) το ύψος των κτιρίων της περιοχής και γ) το ανάγλυφο του οικοπέδου. Στην παρούσα εργασία προτείνεται η δημιουργία τριών όγκων - λωρίδων με τέτοια διάταξη ώστε να αποτελούνε συνέχεια του αστικού ιστού. Οι τρείς αυτές λωρίδες ακολουθούνε το ανάγλυφο του οικοπέδου εξέχοντας ελάχιστα πάνω από αυτό, ή αποτελώντας κομμάτι αυτού. Το κτίριο αποτελείται από δύο μέρη τα οποία ουσιαστικά χωρίζονται από έναν διάδρομο o οποίος ενώνει τις δύο οδούς Γ. Παπανδρέου και Γρ. Κυδωνιών ενώ ταυτόχρονα αποτελεί και την κεντρική είσοδο στους δύο αυτούς όγκους.

Το μέγεθος μίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης καθορίζεται από τον πληθυσμό που εξυπηρετεί. Η βιβλιοθήκη λοιπόν έχει χωρητικότητα 100.000 τόμων με δυνατότητα ανανέωσης αυτών. Οι τόμοι αυτοί τοποθετούνται σε 320 βιβλιοθήκες διπλής όψεως όπου η κάθε μία έχει χωρητικότητα 161 τόμων με 23 τόμους στο κάθε ράφι. Τα ράφια των βιβλιοστασίων τοποθετούνται 0.30μ. από το έδαφος για τους ενήλικες και 0.20μ. για τα παιδιά ώστε να αποφεύγεται το γονάτισμα. Τα τελευταία ράφια βρίσκονται σε ύψος 2,06μ. και 1,30μ αντίστοιχα ώστε να τα φτάνει ένας μέσος άνθρωπος.

 

 

 

Στο δυτικό όγκο βρίσκεται το τμήμα της παιδικής βιβλιοθήκης ενώ στον ανατολικό τα αναγνωστήρια και ένα cafe. Η αίθουσα των αναγνωστηρίων μπορεί να φιλοξενήσει 120 άτομα. Σε ένα δεύτερο επίπεδο πέντε μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης βρίσκεται ο κύριος όγκος των βιβλιοστασίων, ένας χώρος φύλαξης ειδικών εκδόσεων, μία αίθουσα υπολογιστών (40) καθώς και μία αίθουσα πολλαπλών χρήσεων. Η αίθουσα αυτή έχει τη δυνατότητα να αλλάζει χρήση και να μετατρέπεται σε αίθουσα συνεδριάσεων ή εκθεσιακό χώρο.

 

 

Διπλωματικές & Ερευνητικές Εργασίες - Το greekarchitects.gr, προτείνει μια  θεματική ενότητα, στην οποία παρουσιάζονται πτυχιακές ή ερευνητικές εργασίες φοιτητών από σχολές πολυτεχνείων της Ελλάδας και του εξωτερικού. Οι ενδιαφερόμενοι /νες μπορούν να μας στείλουν την διπλωματική τους εργασία.

Share |

Σχετικές Δημοσιεύσεις:

 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital