ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΕΣ ΜΑΤΙΕΣ

 

16 Απρίλιος, 2014

Τουρκοβούνια 2

O Γιάννης Σχίζας φιλοξενεί στην εκπομπή “Οικολογείν” τον αρχιτέκτονα Άκη Ασπρογέρακα. (Επεισόδιο 28) Cry

by Gratv

Οι χρήστες μπορούν πατώντας την ένδειξη H.D. στον player να ενεργοποιήσουν την υψηλή ποιότητα προβολής. Copyright © 2014 greekarchitects.gr Η εκπομπή προβάλλεται και αρχειοθετείται στο GRATV (www.gratv.gr)

Ένας πολεοδομικός σχηματισμός δεν χρειάζεται μόνο λειτουργικές διατάξεις των κτιρίων, του εμπορίου, της κυκλοφορίας, αλλά επί πλέον και περιοχές όπου η ίδια η ύπαρξή του παραγνωρίζεται, αγνοείται, ξεχνιέται. Όπως ο ύπνος είναι αντίθετος της εγρήγορσης αλλά καθοριστικός της ποιότητας της τελευταίας, έτσι και οι «ελεύθεροι κι ωραίοι» μητροπολιτικοί χώροι μας πηγαίνουν στο «αλλού» και καθορίζουν την ποιότητα της αστικής ζωής.

Δυο μόνο σημειώσεις :

Πρώτον, Μητροπολιτικοί χώροι δεν είναι όσοι βρίσκονται στην άκρη αλλά στην καρδιά των αστικών σχηματισμών- πληρώντας το οικολογικό γνωμικό «το κοντινό είναι όμορφο»(!).

Δεύτερον, κατά τις επιταγές της χεγκελιανής λογικής που συνδέει την ποσότητα με την ποιότητα, ένας χώρος μικρής έκτασης όπως τα συνοικιακά άλση, δεν έχει την ποιότητα του «Μητροπολιτικού χώρου» .
Κατά τα άλλα, στα Τουρκοβούνια των 4500 στρεμμάτων, που περιστοιχίζονται και είναι προσπελάσιμα από δεκάδες χιλιάδες κατοίκους, μπορεί να βρει κανείς σταλαγμιτικά φαινόμενα σε βράχους, ένα πρόχειρο νεκροταφείο (!) πατριωτών που εκτελέστηκαν λίγες ημέρες πριν την αποχώρηση των Γερμανών από την Αθήνα, ακόμη και μια στάνη τριτοκοσμικών προδιαγραφών !

 

Share |

Σχετικές Δημοσιεύσεις:

 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2023. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital