ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ

Συμμετοχες 2013

10 Ιανουάριος, 2014

(122.13) Η μετάλλαξη στο χρόνο του διαχρονικού θέματος των εργατικών κατοικιών

Η μεταμόρφωση των εργατικών κατοικιών Ξηρόκαμπου, σε σύγχρονο αστικό και ενεργειακό συγκρότημα.

Φοιτήτρια : Φουντούλη Ειρήνη - Αδαμαντία
Επιβλέποντες καθηγητές : Αδαμάκης Κωνσταντίνος - Τσαγκρασούλης Αριστείδης
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Ημερομηνία παρουσίασης : Σεπτέμβριος 2013

 

 

Η παρούσα διπλωματική εργασία ασχολείται με τις Εργατικές Πολυκατοικίες στο Ξηροκάμπο της Νέας Ιωνίας. Το συγκρότημα αποπερατώθηκε το 1970 από το Υπουργείο Πρόνοιας και καλύπτει επιφάνεια 26.300 τ.μ., ενώ κάθε κτίριο καλύπτει 320 τ.μ.. Πρόκειται για μια υποβαθμισμένη περιοχή, στα βορειοανατολικά της πόλης. Τα κτίρια χαρακτηρίζονται από φθορές υλικών και προσθήκες των κατοίκων ανάρμοστες στην εικόνα τους. Τα διαμερίσματα είναι μικρά, έχουν ευμετάβλητη εσωτερική θερμοκρασία, ενώ η διάταξη των κτιρίων τοπογραφικά και ο ανεπαρκής φωτισμός καθιστά την περιοχή επικίνδυνη.

Η επέμβαση που επιχειρείται στην περιοχή στοχεύει στην αρχιτεκτονική, ενεργειακή και πολεοδομική αναβάθμιση. Επιλέχθηκε το βορειοανατολικότερο block καθώς είναι περισσότερο εκτεθειμένο σε καιρικές συνθήκες. Εκεί επιχειρείται αναβάθμιση όψης, με προσθήκη έρκερ και προβόλων. Τα διαμερίσματα κάθε ορόφου από 6, γίνονται 4. Στην όψη των κλιμακοστασίων προστίθεται τζαμαρία που πλαισιώνεται από περσίδες. Τα κλιμακοστάσια καταλήγουν στο δώμα δημιουργώντας στεγασμένο κοινόχρηστο χώρο. Το δώμα αποκτά πράσινη όψη με την φύτευση. Στοιχεία της παλιάς όψης των κτιρίων παραμένουν γιατί σκοπός είναι να διατηρηθεί τμήμα του υπάρχοντος χαρακτήρα του κτιρίου.

Στο συγκρότημα προστίθεται ένα mini πολιτιστικό κέντρο που περιλαμβάνει ποικίλες λειτουργίες: παιδικό σταθμό, βιβλιοθήκη, πολυχώρο πολιτισμού και εντευκτήριο. Εδώ οι μετατροπές στην όψη του κτιρίου είναι πιο έντονες καθώς λόγω των χρήσεών του, οφείλει να ξεχωρίζει, ενώ και εδώ υπάρχουν στοιχεία διατήρησης του παλιού κτιρίου.

Παράλληλα με τις αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις, γίνεται και μελέτη σχετικά με την βιοκλιματική αντιμετώπιση. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό και τον προσανατολισμό, μελετούνται τα στοιχεία του περιβάλλοντος της περιοχής και έτσι το κτίριο ανανεώνεται και επενδύεται με υλικά που διατηρούν το εσωτερικό όσο το δυνατόν ανέπαφο από τις εξωτερικές συνθήκες, μειώνουν τις απώλειες και το κάνουν πιο ικανό για κατοίκηση.

Τέλος, επιχειρείται μεταμόρφωση της πολεοδομικής διάταξης, μια αναβάθμιση που την καθιστά πιο ασφαλή. Στην περιοχή προβλέπονται ελεύθεροι χώροι πρασίνου, πεζόδρομοι, φωτισμός, χώροι για δημόσιες δράσεις και χώροι στάθμευσης στο επίπεδο του δρόμου και υπόγεια, για να καλύφθούν οι ανάγκες στάθμευσης του κτιρίου πολλαπλών χρήσεων και των κατοικιών.

Ας σημειωθεί, τέλος, πως όλες οι επεμβάσεις έγιναν με απόλυτο σεβασμό στο κτίριο και το περιβάλλον του και σύμφωνα με τις ανάγκες που υποδείχθηκαν από τους κατοίκους.

 

 

Διπλωματικές & Ερευνητικές Εργασίες - Το greekarchitects.gr, προτείνει μια  θεματική ενότητα, στην οποία παρουσιάζονται πτυχιακές ή ερευνητικές εργασίες φοιτητών από σχολές πολυτεχνείων της Ελλάδας και του εξωτερικού. Οι ενδιαφερόμενοι /νες μπορούν να μας στείλουν την διπλωματική τους εργασία.

 

Share |

Σχετικές Δημοσιεύσεις:

 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital