ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ

Συμμετοχες 2013

(135.13) Φοιτητική Εστία στο «Οινόπνευμα»

18 Φεβρουάριος, 2014

(135.13) Φοιτητική Εστία στο «Οινόπνευμα»

Επανάχρηση του εγκαταλελειμμένου εργοστασίου της «Α.Θ.Ο.Ε» και μετατροπή του σε φοιτητική εστία.

English version

Φοιτητής: Οικονόμου Αχιλλέας
Επιβλέπων Καθηγητής: Αδαμάκης Κωνσταντίνος
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Ημερομηνία παρουσίασης : Σεπτέμβριος 2013

Η διπλωματική εργασία διαπραγματεύεται την δημιουργία φοιτητικών εστιών για το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στο χώρο που αποτελούσε κάποτε την έδρα της «Α.Θ.Ο.Ε.» (Ανώνυμος Θεσσαλική Οινοπνευματική Εταιρεία).

 

 

Η «Α.Θ.Ο.Ε.», ευρύτερα γνωστή και ως «Οινόπνευμα» στην τοπική κοινωνία, είναι ένα βιομηχανικό συγκρότημα το οποίο παραμένει εγκαταλελειμμένο μέσα στον αστικό ιστό της πόλης του Βόλου. Συγκεκριμένα το εργοστάσιο βρίσκεται στη συνοικία των Αγίων Αναργύρων, μια περιοχή καθαρά οικιστική, με λίγες τοπικές μικρές επιχειρήσεις και υποβαθμισμένη ως επί το πλείστον.

Το εργοστάσιο της «Α.Θ.Ο.Ε.» άρχισε τη λειτουργία του το 1922. Τότε, η περιοχή ήταν εκτός σχεδίου πόλης και το εργοστάσιο δεν ενοχλούσε με τη λειτουργία του. Όμως με τα χρόνια, ο πολεοδομικός ιστός της πόλης του Βόλου έφτασε στην περιοχή και τότε άρχισαν και τα προβλήματα. Το εργοστάσιο προκαλούσε όχληση με τη λειτουργία του και δυσφορία με τα αέρια που έκλυε στην ατμόσφαιρα. Τελικά ύστερα από πολλές διενέξεις με την τοπική κοινωνία το 1997 γίνεται η οριστική διακοπή της λειτουργίας του.

Η επέμβαση που προτείνεται προβλέπει τη δημιουργία νέου κτιρίου διαμονής στο κέντρο του οικοπέδου, με τους αθλητικούς χώρους να τοποθετούνται στη δυτική πλευρά και τις υπόλοιπες υποστηρικτικές χρήσεις στην ανατολική πλευρά που υπάρχει το βιομηχανικό συγκρότημα. Τα κτίρια του βιομηχανικού συγκροτήματος διατηρούνται όλα (πέραν αυτών που η κατάστασή τους δεν επέτρεπε επεμβάσεις) με τις κατάλληλες ενισχύσεις, χωρίς να υποστούν αισθητικές αλλοιώσεις.

Ο σχεδιασμός του νέου κτιρίου ακολουθεί ορθοκανονικό κάνναβο τριών διαστάσεων και τα υλικά κατασκευής θα είναι κυρίως μέταλλο, γυαλί και ξύλο, ώστε η νέα κατασκευή να είναι ελαφριά και να έρχεται σε αντιπαραβολή με την βαριά και μνημειακή κατασκευή του βιομηχανικού συγκροτήματος. Η πλήρωση του καννάβου θα γίνεται με την εναλλαγή προεξοχών, εσοχών και καλύψεων στο όριο του μεταλλικού σκελετού. Η λογική των προεξοχών, που αποτελούν την κύρια μονάδα διαμονής, φέρει αναφορές από το βιντεοπαιχνίδι TETRIS.

Τελικά, με την επέμβαση που προτείνεται, αναμένεται η περιοχή να αποτελέσει ξανά τοπόσημο για την πόλη του Βόλου και να ακολουθήσει ανοδική πορεία ανάπτυξης, αντικαθιστώντας το μαρασμό και την απαξίωση που βιώνει σήμερα.

 

 

 

Διπλωματικές & Ερευνητικές Εργασίες - Το greekarchitects.gr, προτείνει μια  θεματική ενότητα, στην οποία παρουσιάζονται πτυχιακές ή ερευνητικές εργασίες φοιτητών από σχολές πολυτεχνείων της Ελλάδας και του εξωτερικού. Οι ενδιαφερόμενοι /νες μπορούν να μας στείλουν την διπλωματική τους εργασία.

 

Share |

Σχετικές Δημοσιεύσεις:

 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2024. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital