ΕΡΓΟ

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΚΤΗΡΙΟ ΠΑΡΥΦΕΣ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΟΔΟΥ

19 Νοέμβριος, 2016

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΚΤΗΡΙΟ ΠΑΡΥΦΕΣ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΟΔΟΥ

Το κτήριο-αντικείμενο εκλαμβάνεται ως μεγαλιθική δομή.

Του Ζήση Κοτιώνη

English version

Σε μια περιοχή με άνιση και εντατική οικοδόμηση, στις παρυφές της Αττικής Οδού, στο Κορωπί, ολοκληρώνεται η οικοδόμηση  νέου βιομηχανικού κτηρίου για τη στέγαση εκδοτικής επιχείρησης. Το κτήριο, συνολικής επιφάνειας 4560 τ.μ. είναι προκατασκευασμένο με φέροντα  προεντεταμένα στοιχεία, ανοίγματος 17μ., και τοιχία πληρώσεως από οπλισμένο σκυρόδεμα.  Το ενιαίο κτηριακό κέλυφος φιλοξενεί στο μεν προς τον δρόμο τμήμα του τους γραφειακούς χώρους, στο δε υπόλοιπο τους χώρους βιομηχανικής χρήσης. Το κτήριο-αντικείμενο εκλαμβάνεται ως μεγαλιθική δομή. Το χυτό μπετόν, η τεχνητή αυτή πέτρα, μορφοποείται στα καλούπια της προκατασκευής με την λογική ενός μεγαλιθικού τείχους που τυλίγει το κτήριο καταργώντας την τυπική κλίμακα των ορόφων. Ένθετα στη μεγαλιθική δομή διασπείρονται ομότροπα τα ανοίγματα του κτηρίου, για τον διάχυτο ηλιασμό και αερισμό των χώρων εργασίας.


Το «θέμα» της μεγαλιθικής δομής, που δίνει στο κέλυφος του κτηρίου την μορφή ενός διάτρητου τείχους επαναλαμβάνεται με διαφορετικό τρόπο στο μέρος του κελύφους που στεγάζει τους γραφειακούς χώρους. Εκεί, το pattern του διάτρητου τείχους εκφράζεται με την τοποθέτηση εμφανών θερμομονωτικών «λίθων» στα πανέλα της όψης.

 
Γενικά η αρχιτεκτονική διαχείριση του βιομηχανικού κτηρίου, που συνήθως αντιμετωπίζεται με συμβατικές κατασκευές και επιλύσεις, είναι τέτοια που διεκδικεί να βελτιστοποιήσει την ενεργειακή απόδοση του κελύφους. Επίσης, προσδίδει  στο κτήριο -που κυρίως γίνεται αντιληπτό στο αστικό περιβάλλον με την ταχύτητα των διερχομένων αυτοκινήτων- έναν ισχυρό συμβολικό και εμβληματικό χαρακτήρα. Τα μέσα για την απόδοση αυτού του χαρακτήρα και για την επικοινωνία του με την πόλη δεν βρίσκονται στην επιπρόσθετη χρήση επικοινωνιακών χειρισμών, που θα προστεθούν επάνω στο κέλυφος. Η συμβολοποίηση του κτηρίου επιχειρείται με την αμιγώς αρχιτεκτονική διαχείριση της μορφής του αυτής καθαυτή.

 

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΚΤΗΡΙΟΥ

Σε οικόπεδο το οποίο βρίσκεται στην περιοχή Γκιμότρασα του Δήμου Κορωπίου και επιφάνειας 4558,9 τ.μ. ανεγείρεται νέο τριώροφο συναρμολογούμενο βιομηχανικό κτήριο με υπόγειο.


Η επιφάνεια κάλυψης της οικοδομής είναι 1367,67 τ.μ. , η συνολική του δόμηση είναι 4035,96 τ.μ. κι ο συνολικός όγκος του κτηρίου είναι 18293,63 κ.μ. Ο όγκος του κτηρίου είναι ενιαίος και διαφοροποιούνται στις όψεις οι γραφειακοί χώροι από τους βιομηχανικούς.

Το κτήριο αποτελείται από προκατασκευασμένα στοιχεία (κολώνες, δοκάρια, δοκιδοτές πλάκες) ενώ η εξωτερική του επικάλυψη γίνεται από προκατασκευασμένα πάνελ από μπετόν. Στα πάνελ αυτά εγγράφονται ανοίγματα αλουμινίου και η διαμόρφωση της τελικής επιφάνειας των πάνελ γίνεται με αρμούς ούτος ώστε να προσδοθεί στο κτήριο η αρχιτεκτονική εικόνα ενός τείχους με μεγαλιθική δομή. 
 

 
Τα εσωτερικά χωρίσματα γίνονται με δρομικές οπτοπλινθοδομές και γυψοσανίδες. Τα δάπεδα είναι βιομηχανικά χρώματος ερυθρού. Η επιστέγαση του κτηρίου γίνεται από γαλβανισμένα πάνελ πολυουρεθάνης τύπου ISOBAU.

 
Για την ύδρευση χρησιμοποιούνται σωλήνες χάλκινοι και για την αποχέτευση πλαστικοί. Η θερμομόνωση επιτυγχάνεται με θερμομονωτικά πάνελ που τοποθετούνται μέσα στα προκατασκευασμένα πάνελ μπετόν των εξωτερικών επιφανειών του κτηρίου. Οι εξωτερικοί χρωματισμοί του κτηρίου γίνονται με ανοικτά γκρι ακριλικά χρώματα.     
 

 Αρχιτέκτονες: Ζήσης Κοτιώνης
Συνεργάτης, Νϊκος Πλατσάς
Φωτογραφίες: Βασίλης Μακρής

Η συγκεκριμένη παρουσίαση ,εντάσσεται στην πρόταση – πρόσκληση του greekarchitects.gr , για την ανάδειξη σύγχρονου αρχιτεκτονικού έργου.
Λεπτομέρειες για την αποστολή προτάσεων δείτε
ΕΔΩ 

Share |

Σχετικές Δημοσιεύσεις:

 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2019. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by GREED PROMO