ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΕΣ

ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΕΣ

Το φώς στη σύνθεση των Ισλαμικών ιερών

06 Ιούνιος, 2013

Το φώς στη σύνθεση των Ισλαμικών ιερών

Συγκριτική μελέτη του Σουλεϊμανίγιε και της Αγίας Σοφίας. (προπτυχιακή εργασία της Μουσταφατζή Βασιλικής)

 


Σπουδάστρια : Μουσταφατζή Βασιλική
Διδάσκουσα : Γ. Μαρίνου
Μάθημα : Ιστορία και Θεωρία 8 - Μορφές και Χώρος στο Μεσαίωνα
Έτος : 2009-2010

Η επίδραση του φωτός στην αρχιτεκτονική σύνθεση των ισλαμικών ιερών καθορίστηκε από παράγοντες που σχετίζονταν με την θρησκεία και την ανάγκη για δημιουργία συγκεκριμένης ατμόσφαιρας στο χώρο και ορισμένων συναισθημάτων στον πιστό. Το κοινό αρχιτεκτονικό λεξιλόγιο των τεμενών με τους βυζαντινούς ναούς διευκολύνει τη σύγκριση και την κατανόηση του τρόπου αξιοποίησης του φωτός στην εκάστοτε περίπτωση.

Τόσο στην χριστιανική θρησκεία όσο και στον ισλαμισμό γίνεται ο παραλληλισμός του θείου με το φως. Σηματοδοτεί την επιφώτιση, την εσωτερική ανάταση των πιστών και την αποκάλυψη του δρόμου της αλήθειας αντίστοιχα. Η κοινή ερμηνεία του στοιχείου του φωτός στις δύο θρησκείες δεν σήμαινε την ίδια αντιμετώπιση του ρόλου του φωτός στο εσωτερικό του χώρου λατρείας.

Στην εργασία αναλύονται τα δύο ήδη ναών ώστε να κατανοηθούν πλήρως τα αρχιτεκτονικά τους μέρη και στοιχεία. Διερευνώνται οι λόγοι που σε συνδυασμό με το φως επηρέασαν την τυποποίηση αυτών των στοιχείων, οι οποίοι σχετίζονταν κυρίως με τα πιστεύω και τον τρόπο ζωής των πιστών της εποχής.

Στο τέλος, γίνεται διεξαγωγή συμπερασμάτων από τη σύγκριση της Αγίας Σοφίας και του τεμένους Σουλεϊμανίγιε ως προς τα επίπεδα φυσικού φωτισμού στο εσωτερικού τους. Παράλληλα, ερμηνεύεται ο συμβολικός τρόπος χρήσης του φωτός στο χώρο.

Δείτε την εργασία σε pdf (41 σελ.) ΕΔΩ ή στο ακόλουθο flipbook

Διπλωματικές & Ερευνητικές Εργασίες - Το greekarchitects.gr, προτείνει μια  θεματική ενότητα, στην οποία παρουσιάζονται πτυχιακές ή ερευνητικές εργασίες φοιτητών από σχολές πολυτεχνείων της Ελλάδας και του εξωτερικού. Οι ενδιαφερόμενοι /νες μπορούν να μας στείλουν την διπλωματική τους εργασία.

 

Share |

Σχετικές Δημοσιεύσεις:

 

GreekArchitects Athens

Copyright © 2002 - 2021. Οροι Χρήσης. Privacy Policy.

Powered by Intrigue Digital